Cerjak šesti v finalu prvenstva SGP3

Finale serije Speedway Grand Prix 3, v katerem je z licenco AMZS slovenske barve branil Sven Cerjak, je potekalo v Malilli na Švedskem.

Sven Cerjak v oranžnem povsem na desni malce pred štartom ene od voženj v Malilli.
Sven Cerjak v oranžnem povsem na desni malce pred štartom ene od voženj v Malilli.

Mladi vozniki speedwaya od 12 do 16 let z motorji s prostornino do 250 kubičnih centimetrov so v sredo v Västerviku na dveh polfinalnih dirkah izluščili šestnajsterico, ki si je privozila pravico do nastopa v finalu serije SGP3. Med to elito se je s petim mestom pred dvema dnevoma prebil tudi Sven Cerjak, Tilnu Bračku pa je za preboj med najboljše speedway voznike v tem razredu zmanjkalo tudi nekaj sreče, saj mu je za to umanjkala zgolj ena točka.

Malo zmanjkalo za boj za stopničke

Na stadionu Skrotfrag Arena je Cerjak tekmovanje začel bolje kot v Västerviku, ko je v svoji prvi vožnji ostal praznih rok in brez točk. Vknjižil je dve točki, enako pa mu je uspelo nato tudi v peti vožnji dneva. Vožnja številka 9 je pokazala, kako hiter je, saj zmagal in za seboj pustil tudi enega od favoritov, Danca Mikkela Andersena. Žal se mu je nato naslednji nastop ponesrečil in je v cilj 13. vožnje pripeljal na četrtem mestu ter ostal brez točk.

Cerjak "polaga" motor v enem od ovinkov.

Imeli smo nekaj težav z nastavitvami in vožnja se pač ni iztekla tako, kot sem si želel,

je povedal mladi še ne 14-letni speedwayist iz Senovega, ki je nato v 17. vožnji znova demonstriral, kaj zna in zmore. Spet je namreč zmagal in si privozil nove tri točke. Po petih vožnjah jih je skupaj zbral 11 in to mu je prineslo končno 6. mesto v ostri mednarodni konkurenci. Za dodatno vožnjo za drugo mesto sta mu zmanjkali dve točki, za dodatno vožnjo za tretje mesto na zmagovalnem odru pa je bil prekratek za eno samo točko.

Nisem si mislil, da bom tako visoko. Računal sem, da bom med deseterico, ampak bilo je bistveno bolje. Steza je bila lepa in mi je zelo ustrezala, nekaj tekmecev sem poznal in nič me ni presenetilo. Ponosen in navdušen sem, da sem šesti in res sem zelo vesel,

je po koncu dirke strnil misli Cerjak. Naslov najboljšega voznika serije SGP3 si je privozil Šved Rasmus Karlsson, drugi je bil Poljak Maksymilian Pawelczak, tretje mesto pa si je v dodatni vožnji priboril Danec Mikkel Andersen, ki je bil boljši od Kacperja Manie.

Pokazalo se je, da je prvenstvo SGP3 povsem enakovredno že vrsto let zelo uveljavljenemu prvenstvu SGP. To je bila vrhunska dirka in vsak od voznikov je dal svoj maksimum. Cerjak je bil prvič na Švedskem in se je prvič preizkusil na stezah v Västerviku in v Malilli, ki sta zelo tehnični. Odpeljal je vrhunsko,

je ocenil Cerjakov nastop Gregor Arnšek, sicer vodja slovenske reprezentance na Švedskem.

Še ne 14-letni član AMD Krško je presegel pričakovanja na finalni dirki v Malilli.

Sven Cerjak in Tilen Bračko bosta znova na ovalni speedway progi v nedeljo, 16. julija, ko bosta zastopala Slovenijo na drugi dirki evropskega prvenstva parov za voznike od 12 do 16 let z motorji s prostornino do 250 kubičnih centimetrov. Preizkušnja se bo odvijala v Motali na Švedskem. Prva od sicer skupno štirih dirk je bila konec junija v Krškem, slovenski dvojec pa je na njej zasedel 6. mesto.

Ključne besede


AMZSspeedwaylicencafinaleSven Cerjakspeedway 250SGP3

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

28

Priljubljenost članka

28

Shrani

Delite s prijatelji