Gajser pod pričakovanji, Gerčar do prve točke

V Švici so motokrosisti tekmovali na šestnajsti dirki za svetovno prvenstvo MXGP v motokrosu. Tim Gajser je bil sicer v drugi vožnji tretji, a je zaradi slabše prve vožnje, v kateri je osvojil dvanajsto mesto, skupno zasedel šesto mesto, kar je zanj manj, kot je pričakoval. Svoj cilj je izpolnil Klemen Gerčar, saj si je privozil svojo prvo točko v svetovnem prvenstvu v tej sezoni.


Dirke na progi Frauenfeld – Gachnang sta se predstavnika AMZS, Tim Gajser in Klemen Gerčar, še posebej veselila, saj gre za teren, kakršnega sta vajena z domačih dirk. Gajser je tekmovalni vikend v soboto začel odlično. V kvalifikacijah je bil na startu najhitrejši in je večji del dirke vodil. Toda štiri kroge pred koncem kvalifikacijske dirke mu je kamen poškodoval zadnjo zavoro, zato je bilo zanj nadaljevanje zelo oteženo. Tehnične težave so mu preprečile popolno soboto, v zadnjih krogih ga je prehitelo šest tekmovalcev, naš šampion pa si je privozil sedmi startni položaj. Klemen Gerčar je bil petindvajseti. Najboljši je bil Italijan Antonio Cairoli.

Gajser si je od dirke obetal veliko, še zlasti, ker se v skupnem seštevku svetovnega prvenstva bori za preboj na tretje mesto. Že takoj na začetku pa se mu je prva vožnja povsem ponesrečila. Trčil je z belgijskim motokrosistom Lieberjem, ki je po padcu odstopil, Gajser pa je nadaljeval iz ozadja. Sprva je Makolčan hitro pridobival izgubljena mesta, ko je dohitel petnajsterico, pa je imel težje delo, ker so bile razlike vodilnih tekmovalcev že prevelike. Zasedel je dvanajsto mesto in v primerjavi z najbližjimi konkurenti izgubil nekaj točk, zato je po prvi vožnji v seštevku prvenstva zdrsnil na peto mesto, Francoz Febvre ga je prehitel s točko prednosti. Razveselil je Klemen Gerčar, ki je prišel do rezultata sezone. Prvo vožnjo je začel odlično, vozil je med petnajsterico najhitrejših. Na sredini dirke je nazadoval na enaindvajseto mesto, a mu je na koncu le uspelo švedskega tekmovalca zadržati za seboj in osvojil je dvajseto mesto, s čimer si je priboril tako želeno prvo letošnjo točko na dirki za svetovno prvenstvo. Nizozemski motokrosist Jeffrey Herlings je znova zmagal, Italijan Antonio Cairoli pa je po spektakularnem padcu v prvi vožnji zasedel šele osmo mesto.

V drugi vožnji se je Gajser uspešneje boril s tekmeci in osvojil tretje mesto (za Herlingsom in Febvrom), a zaradi slabše prve vožnje mu uvrstitev na stopničke, ki si jih je želel in pričakoval, ni uspela – zadovoljiti se je moral s skupnim šestim mestom. Klemen Gerčar je bil v drugi vožnji enaindvajseti in tako ostal pri točki iz prve vožnje. Prvo mesto na današnji dirki je po zmagah v obeh vožnjah pripadlo Jeffreyju Herlingsu, drugi je bil Romain Febvre, tretji pa Clement Desalle.

V skupni razvrstitvi povsem na vrhu nič novega: še vedno vodi Herlings, ki je prednost pred Cairolijem še povečal. Desallu je uspelo, da se je »odlepil« od svojega dosedanjega prvega zasledovalca Gajserja, saj ima sedaj 36 točk več kot Makolčan. Pred njim je po današnjih stopničkah tudi Febvre, tako da je najboljši slovenski motokrosist sedaj peti (za Francozom zaostaja za tri točke).

Naslednja dirka za svetovno prvenstvo bo prihodnji vikend v Bolgariji.

Rezultati

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Clement Desalle (Bel), 3. Romain Febvre (Fra), … 12. Tim Gajser (Slo),20. Klemen Gerčar (Slo)

2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Tim Gajser (Slo),21. Klemen Gerčar (Slo)

Skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 50 točk, Romain Febvre (Fra) 42, Clement Desalle (Bel) 40, ... Tim Gajser (Slo) 29,Klemen Gerčar (Slo) 1

Skupno v SP: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 733 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 675, 3. Clement Desalle (Bel) 543, 4. Romain Febvre (Fra) 510 točk, 5. Tim Gajser (Slo) 507 točk, 6. Gautier Paulin (Fra) 455 točk

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosKlemen Gerčarmotocross

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji