Žagar v soboto na uvodni dirki svetovnega prvenstva v speedwayu

Najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar bo v soboto, 18. maja 2019, v Varšavi nastopil na uvodni dirki svetovnega prvenstva v speedwayu za Veliko nagrado Poljske. O svetovnem prvaku v speedwayu bo odločalo deset dirk, že 1. junija pa bo speedway elita zbrana pri nas v Krškem.


Slovenija bo tudi letos imela svojega predstavnika na dirkah svetovnega prvenstva v speedwayu, saj bo z licenco AMZS nastopal Matej Žagar. Prvenstvo bo obsegalo deset dirk in bo trajalo do prve nedelje v oktobru. Med gostitelji dirk bo znova Krško, ki bo 1. junija na Stadionu Matije Gubca priredilo drugo dirko sezone. Od desetih dirk bodo tri na Poljskem (Varšava, Vroclav, Torun), dve na Švedskem (Hallstavik in Malilla), po ena dirka pa bo na Češkem (Praga), v Nemčiji (Teterow), na Danskem (Vojens), v Walesu (Cardiff) in v Sloveniji (Krško).

Tudi med vozniki je največ poljskih speedwayistov – kar štirje. To so: Zmarzlik, Janowski, Dudek in Kolodziej. Po dva voznika sta iz Švedske: Lindgren in Lindback, Danske: Iversen in Madsen, Rusije: Sajfutdinov in Laguta, po en voznik pa prihaja iz Anglije: Woffinden, ZDA: Hancock, Avstralije: Doyle, Slovaške: Vaculik in Slovenije: Žagar. A vseh, ki imajo pravico nastopa, ne bomo videli v Varšavi. Američan Greg Hancock je namreč začasno prekinil vse svoje nastope, ker so njegovi ženi diagnosticirali raka dojk in je na zdravljenju, mož pa ji stoji ob strani. Prav tako ni zanesljiv nastop Poljaka Macieja Janowskega, ker si je pred časom poškodoval ramo, ki so mu jo operirali in še ni znano, če bo kljub temu lahko nastopil. Namesto Hancocka bo v Varšavi tekmoval rezervni voznik Anglež Robert Lambert.

Naslov svetovnega prvaka brani Anglež Tai Woffinden, ki je lani zmagal pred Zmarzlikom in Lindgrenom. Tudi letos si bo osem najboljših zagotovilo nastopanje v svetovnem prvenstvu v prihodnjem letu, zato je osnovni cilj vseh voznikov uvrstitev med prvo osmerico.

Matej Žagar se bliža stotemu nastopu v svetovnem prvenstvu

Serijski slovenski državni prvak Matej Žagar je na dirki svetovnega prvenstva prvič nastopil že leta 2003 – kot povabljeni voznik v Krškem. Letošnji nastop na uvodni dirki v Varšavi bo njegova 98 dirka za svetovno prvenstvo. V dosedanjih 97 dirkah je 36-letni član AMTK Ljubljana odpeljal 547 posamičnih voženj, v 133 vožnjah pa je prvi pripeljal skozi cilj. Na 21 dirkah se je uvrstil v finalno vožnjo, torej med štiri najboljše, petkrat je zmagal na dirki za svetovno prvenstvo, nazadnje leta 2017 v Stockholmu. Eno od petih zmag je Žagar dosegel v Varšavi leta 2015. Žagar je najboljšo uvrstitev v svetovnem prvenstvu osvojil leta 2014, ko je bil v skupnem seštevku peti. Leta 2015 je bil šesti, v letih 2006 in 2017 pa je bil sedmi. Lani je v svetovnem prvenstvu osvojil deseto mesto. 

Matej Žagar je z dvema zmagama na dveh od treh dirk državnega prvenstva v speedwayu na najboljši poti, da osvoji še svoj 18. zaporedni naslov državnega prvaka.

Najboljši slovenski speedwayist je letošnjo sezono začel uspešno. S svojim poljskim klubom Čenstohova je zmagal na treh (izmed štirih) dirkah poljskega prvenstva, prav tako je zmagal na prvih dveh dirkah letošnjega slovenskega državnega prvenstva.

Letošnja novost na dirkah za svetovno prvenstvo: kvalifikacije dan pred dirko

Potek dirk za svetovno prvenstvo ni spremenjen, prav tako ne točkovanje. Največja sprememba je uvedba kvalifikacij dan pred dirko. Namesto prostega treninga in žrebanja startnih mest bodo letos vozniki startne številke in s tem startna mesta dobili glede na dosežen čas v kvalifikacijski vožnji. Vsak voznik bo na prostem treningu lahko štirikrat preizkusil progo. Sledile bodo kvalifikacijske vožnje. Najpočasnejši voznik na prostem treningu bo imel prvi na voljo 60 sekund za kvalifikacijsko vožnjo, v kateri bodo merili čase posameznega kroga. Najhitrejši voznik na prostem treningu bo v kvalifikacijski vožnji startal zadnji in bo imel tako najboljši pregled, kaj se je dogajalo v kvalifikacijah. Najhitrejši voznik v kvalifikacijah bo prvi izbiral startno številko in s tem startno mesto. Vozniki, ki ne bodo dosegli časa v kvalifikacijah (na primer zaradi okvare motorja), bodo z žrebom razporejeni v startni seznam. S tem naj bi petkov trening postal bolj zanimiv za gledalce, hkrati pa bo prisilil voznike, da se treninga udeležijo.

Na dirki vsak voznik odpelje pet voženj. Najboljših osem – glede na točkovni izkupiček, se uvrsti v dve polfinalni vožnji, po dva najboljša iz polfinalnih voženj v finale. Dosežena uvrstitev v finalu je tudi končni vrstni red na dirki – ne glede na točkovni izkupiček, ki ga je voznik dosegel na dirki in ki se upošteva v seštevku svetovnega prvenstva. Uvrstitve od petega mesta naprej se določijo glede na točkovni izkupiček v prvih petih nastopih in morebitnem polfinalnem nastopu. 

Speedwayisti so svetovno prvenstvo tudi lani začeli v Varšavi. Pred več kot 55 tisoč gledalci je zmagal Britanec Tai Woffinden, drugo mesto je pripadlo domačinu Macieju Janowskemu, tretji pa je bill Šved Fredrik Lindgren. Naš Matej Žagar je zbral devet točk in osvojil sedmo mesto.

Koledar svetovnega prvenstva v speedwayu 2019

  • 18. maj: Varšava (Poljska)
  • 1. junij: Krško (Slovenija)
  • 15. junij: Praga (Češka)
  • 6. julij: Hallstavik (Švedska)
  • 3. avgust: Vroclav (Poljska)
  • 17. avgust: Malilla (Švedska)
  • 31. avgust: Teterow (Nemčija)
  • 2. september: Vojens (Danska)
  • 21. september: Cardiff (Velika Britanija)
  • 5. oktober: Torun (Poljska)

Foto: Uroš in Žare Modlic ter Borut Cvetko (Mediaspeed)

Ključne besede


Matej ŽagarSpeedway GPspeedwaysvetovno prvenstvospeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji