Pancar osmi, Gajser šesti na VN Italije

Tim Gajser je na šesti dirki sezone za točke svetovnega prvenstva v razredu MXGP osvojil šesto mesto, Jan Pancar pa je z osmim mestom v šibkejšem razredu MX2 vknjižil rezultat kariere.


Najboljši motokrosisti sveta so se preselili v Faenzo, kjer so opravili s prvo od treh predvidenih dirk na stezi Monte Coralli. Na prvi preizkušnji na tem prizorišču, ki je štela za VN Italije, skupno pa šesti v sezoni za točke svetovnega prvenstva, sta Slovenijo z licencama AMZS zastopala tudi Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar v šibkejšem razredu MX2.

Branilec naslova svetovnega prvaka Tim Gajser je leta 2012 debitiral na dirkah svetovnega prvenstva na tej progi (takrat v razredu MX2), zato mu je prirasla k srcu.

Takrat sem bil vzhičen, da sem dobil možnosti voziti in imam zelo lepe spomine na to progo, ki mi je všeč ter mi ugaja. Želim pozabiti na napake, ki so se mi primerile na prejšnjih dirkah. Popolnoma sem osredotočen na to preizkušnjo, ki jo želim odpeljati po najboljših močeh,

je povedal slovenski motokros šampion pred prvo vožnjo, v kateri je tretji izbiral štartni položaj. Štart se mu ni posrečil, saj je na prvo merjenje časov privozil šele na 19. mestu. To ga ni zmedlo, saj se je podal v lovljenje tekmecev in se je uspel prebiti na 6. mesto, potem pa je zaradi dveh napak (prvo je storil v dvanajstem krogu, ko je padel, drugo pa v zadnjem krogu) zdrsnil na osmo pozicijo, ki ni zadovoljila njegovih apetitov. V drugi vožnji je Gajser začel bolje in se je v lov na tekmece podal s šestega mesta. Vsekozi se je trudil in želel ujeti tekmece pred njim, vendar konkurenti so bili prav tako zelo dobri in se niso pustili ugnati. Na koncu je ciljno črto prečkal na 5. mestu, skupno dirko končal na 6. poziciji, v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo pa je zdrsnil na 3. mesto.

Pancar do rezultata kariere

V razredu MX2 si je Jan Pancar v dopoldanskih kvalifikacijah privozil 19. štartni položaj, kar je bilo lepo izhodišče za uvodno vožnjo. 1690 metrov dolgo stezo v Faenzi dobro pozna, saj se je na njej v preteklosti že preizkusil v italijanskem državnem prvenstvu, kar je izkoristil že na štartu. V prvi ovinek je pripeljal na visokem osmem mestu, nato pa dolgo časa vozil celo na šesti poziciji, v zadnjem krogu pa potem zdrsnil na osmo mesto, kar je za Pancarja pomenilo najboljšo uvrstitev v karieri ter mu prineslo tudi trinajst točk v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo.

Jan Pancar do sedaj še nikoli ni bil tako visoko na dirkah svetovnega prvenstva, kot tokrat v Faenzi.

Z drugo vožnjo Pancar ni začel optimalno, saj je prvo merilno točko prevozil na 17. mestu. A se ni predal, temveč je zagrizeno lovil tekmece ter se na koncu v cilj pripeljal na 12. mestu. Skupno je na dirki zasedel izvrstno 8. mesto. Višje do sedaj ni bil še nikoli, uspeh kariere pa mu bo zanesljivo vlil moči in energijo za naslednji dve preizkušnji, ki bosta prav tako na tem prizorišču.

Sedma dirka sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu v razredih MXGP in MX2 je na sporedu v sredo 9. septembra 2020. Preizkušnja bo znova na stezi Monte Coralli v Faenzi.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Jeremy Seewer (Švi), 3. Antonio Cairoli (Ita), ... 8. Tim Gajser (Slo), ...

2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Jeremy Seewer (Švi), 3. Antonio Cairoli (Ita), ... , 5. Tim Gajser (Slo), ...

Skupno na VN Italije: 1. Jeffrey Herlings (Niz): 50, 2. Jeremy Seewer (Švi): 44, 3. Antonio Cairoli (Ita): 40, ... 6. Tim Gajser (Slo) 29 točk, ...

Skupno v SP (6/18): 1. Jeffrey Herlings (Niz): 263, 2. Antonio Cairoli (Ita): 203, 3. Tim Gajser (Slo): 196, 4. Arminas Jasikonis (Lit): 186, ...

MX2

1. vožnja: 1. Jago Geerts (Bel), 2. Maxime Renaux (Fra), 3. Mathys Boisrame (Fra), ... 8. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja:  1. Maxime Renaux (Fra), 2. Tom Vialle (Fra), 3. Jago Geerts (Bel), ... 12. Jan Pancar (Slo), ... 

Skupno na VN Italije:  1. 1. Maxime Renaux (Fra) 47, 2. Jago Geerts (Bel) 45, 3. Tom Vialle (Fra) 40, ... 8. Jan Pancar (Slo) 22 točk, ...

Skupno v SP (6/18): 1. Tom Vialle (Fra): 257, 2. Jago Geerts (Bel): 254, 3. Maxime Renaux (Fra): 196, ... 24. Jan Pancar (Slo): 33 točk, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarMX2svetovno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

12

Priljubljenost članka

12

Shrani

Delite s prijatelji