Tokrat v Mantovi Gajser na tretjem mestu

Mantova je še drugič zapored gostila najboljše motokrosiste, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva. Za Slovenijo sta z licencama AMZS vozila Tima Gajser in Jan Pancar.


Svetovna motokros karavana, ki se bori za točke svetovnega prvenstva, se je po treh dneh spet srečala v Mantovi. Druga od treh dirk v mestu v Lombardiji je bila priložnost za številne, da popravijo slabši vtis in dosežke z nedeljske preizkušnje, za favorite pa možnost, da povečajo prednost pred zasledovalci v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo.

Tim Gajser, ki je v nedeljo prevzel vodstvo v skupnem seštevku v razredu MXGP, je bil na jutranjih kvalifikacijah znova odličen, saj je postavil najboljši čas ter je prvi izbiral štartno mesto. Na prvo merjenje časa v prvi vožnji je prišel na sedmem mestu, nato pa vozil zbrano in brez napak ter ni veliko tvegal, čeprav se je nekajkrat pošteno približal Antoniu Cairoliju, ki je bil pred njim na četrti poziciji. Ciljno črto je prevozil na 5. mestu.

Arminas Jasikonis, ki je v nedeljo na VN Lombardije padel, je utrpel hude poškodbe glave ter močan pretres možganov. Zato so ga zdravniki dali nadzorovano v medicinsko umetno komo, da oteklina v možganih splahni. Njegovo stanje je po besedah vodje tovarniškega moštva Rockstar Energy Husqvarna Anttija Pyrhönena resno in težko, vendar stabilno ter pod stalnim nadzorom zdravniške ekipe.

Drugo vožnjo je Gajser začel zelo dobro in se je na prvo merilno mesto pripeljal drugi. Pred njim je bil le Romain Fevbre in slovenski motokros šampion je kar nekaj časa vozil za njim ter čakal na priložnost za napad. Tik pred koncem enajstega kroga pa je v zavoju zdrsnil ter padel in izgubil približno pet sekund. Hitro se je pobral in nadaljeval vožnjo ter skušal nadoknaditi zamujeno. Potreboval je nekaj časa, da je vnovič našel dober ritem dirkanja in na koncu mu je uspelo vseeno ciljno pripeljati na tretjem  mestu, kar je zadostovalo tudi za mesto na zmagovalnih stopničkah, na katerih je stal na tretji poziciji. V skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo je Gajser obdržal rdečo številko vodilnega, Antonio Cairoli pa za njim zaostaja pet točk.

Pancarju štiri točke

Jan Pancar v razredu MX2 se na progi, ki je od vsakega zahtevala agresivno napadanje na vsakem ovinku in tudi na skokih, spet ni znašel. Čeprav mu steza ni neznanka in jo dobro pozna, pa preprosto ni bil dovolj zbran, da bi lahko kandidiral za mesta, ki prinašajo točke svetovnega prvenstva. V kvalifikacijah je postavil 29. čas in tudi na prvo merjenje časa v prvi vožnji je pripeljal na 29. mestu. Vmes se mu je primerila tudi napaka, zaradi katere je izgubil kar nekaj časa, imel pa je tudi probleme s sklopko, zato je ciljno črto prečkal na 27. mestu. Drugo vožnjo je Pancar začel dobro. Prvo merilno točko je prevozil na 17. mestu. V nadaljevanju se je boril po najboljših močeh ter bil za pogumno vožnjo nagrajen s 17. mestom ter tremi novimi točkami v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo. Sicer pa mu je na dirki pripadlo skupno končno 20. mesto.

Enajsta dirka sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu v razredih MXGP in MX2 bo spet v Mantovi. Še tretjič v tednu dni se bodo najboljši motokrosisti sveta pomerili v nedeljo 4. oktobra 2020 na VN Evrope.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa), 2. Jeremy Seewer (Švi), 3. Romain Fevbre (Fra), ... 5. Tim Gajser (Slo), ...

2. vožnja: 1. Romain Fevbre (Fra), 2. Gautier Paulin (Fra), 3. Tim Gajser (Slo), ...

Skupno na VN Mantove: 1. Romain Fevbre (Fra): 45, 2. Jorge Prado (Špa): 40,  3. Tim Gajser (Slo): 36, ...

Skupno v SP (10/18): 1. Tim Gajser (Slo): 352, 2. Antonio Cairoli (Ita): 347, 3. Jeremy Seewer (Švi): 334, 4. Jorge Prado (Špa): 317, ...

MX2

1. vožnja:  1. Thomas Kjer Olsen (Dan), 2. Maxime Renaux (Fra), 3. Tom Vialle (Fra), ... 27. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja:  1. Tom Vialle (Fra), 2. Thomas Kjer Olsen (Dan), 3. Roan Van De Moosdijk (Niz), ... 17. Jan Pancar (Slo), ... 

Skupno na VN Mantove:  1. Thomas Kjer Olsen (Dan): 47, 2. Tom Vialle (Fra): 45, 3. Roan Van De Moosdijk (Niz): 36, ... 20. Jan Pancar (Slo) 4 točke, ...

Skupno v SP (10/18): 1. Tom Vialle (Fra): 431, 2. Jago Geerts (Bel): 385, 3. Maxime Renaux (Fra): 329, ... 19. Jan Pancar (Slo): 66 točk, ...

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarMX2svetovno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

15

Priljubljenost članka

15

Shrani

Delite s prijatelji