Na VN Faenze Gajser drugi, Pancar enajsti

Najboljši motokrosisti sveta so se še drugič merili za točke svetovnega prvenstva v Faenzi. Tim Gajser je v razredu MXGP zasedel drugo mesto, Jan Pancar pa je bil v razredu MX2 enajsti.


Svetovna motokros karavana, ki se bori za naslove svetovnih prvakov v razredih MXGP in MX2, se je po treh dneh znova merila v Faenzi za točke svetovnega prvenstva. Slovenijo sta z licencama AMZS vnovič zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.

Slovenski šampion in aktualni svetovni prvak v kategoriji MXGP Tim Gajser z zadnjo preizkušnjo na stezi Monte Coralli ni bil zadovoljen, saj je na njej naredil preprosto preveč napak in je v skupnem seštevku točkovanja za naslov svetovnega prvaka zdrsnil na tretje mesto.

Želim pozabiti na zadnjo dirko, s katero sem bil razočaran. Osredotočen sem naprej, na nadaljevanje prvenstva. Vem, da mi bo moštvo pomagalo pri tem, kot mi vselej, zato komaj čakam na novo preizkušnjo v Faenzi,

je Gajser strnil misli pred sedmo dirko sezone, sicer Veliko nagrado Faenze. Da misli sila resno, je pokazal že v kvalifikacijah, ki jih je dobil. V prvo vožnjo se je na 1690 metrov dolgo progo pognal odločno in agresivno, a je na prvo merilno točko pripeljal šele sedmi. Nato je dvignil ritem dirkanja ter začel loviti tekmece pred seboj. Čeprav je ostal brez očal in je imel zaradi tega nemalo težav pri vožnji na trdi podlagi, se je na koncu povzpel na peto mesto.

Druga vožnja po Gajserjevih željah

V drugo je slovenski motokros šampion znova štartal odločno in agresivno, a prvo merjenje časa spet prevozil na sedmem mestu. Še do konca prvega kroga se je uspel prebiti na drugo pozicijo, na kateri je nato sledil Jorgeju Pradu ter čakal na priložnost za napad. Dočakal jo je v šestem krogu, ko je Španca prehitel in nato vodstva do konca ni več izpustil iz rok. Zmaga v drugi vožnji mu je prinesla zmagovalne stopničke, saj je osvojil skupno drugo mesto na dirki. Prav tako je zmanjšal zaostanek za vodilnim v skupnem seštevku Jeffreyjem Herlingsom, ki tokrat ni tekmoval, saj se je poškodoval na treningu, za drugim Antoniom Cairolijem pa zaostaja štiri točke.

Pancar potrdil dobro formo

Jan Pancar v razredu MX2 je v nedeljo vozil zelo dobro in skupno z osmim mestom dosegel rezultat kariere. To mu je prav gotovo vlilo dodatno energijo, ki jo je sprostil kar takoj na štartu prve vožnje. V kvalifikacijah je bil sicer še malce zadržan, saj je dosegel 17. čas, a v dirko se je pognal zelo dobro, saj je prvo časomerilsko točko prevozil na 9. mestu. Nato se je boril po najboljših močeh, vendar so ga tekmeci prehitevali in na koncu se je v cilj pripeljal na 16. mestu.

Drugo vožnjo je začel znova zelo dobro in se na prvo merjenje časa pripeljal na 10. mestu. S pametnim dvigovanjem ritma na progi mu je uspelo priti celo do osmega mesta, nato pa ga je zaustavil padec, a se je hitro pobral in zbral ter ciljno črto prečkal deseti. Skupno je dirko končal na 11. mestu, v točkovanju za svetovno prvenstvo v kategoriji MX2 pa je napredoval na 20. mesto.

Osma dirka v sezoni za točke svetovnega prvenstva v motokrosu je na sporedu v nedeljo 13. septembra 2020. Preizkušnja v razredih MXGP in MX2 bo znova na stezi Monte Coralli v Faenzi.

REZULTATI

MXGP

1. vožnja: 1. Jeremy Seewer (Švi), 2. Jorge Prado (Špa), 3. Romain Fevbre (Fra), ... 5. Tim Gajser (Slo), ...

2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Jorge Prado (Špa), 3. Antonio Cairoli (Ita), ...

Skupno na VN Faenze: 1. Jorge Prado (Špa): 44, 2. Tim Gajser (Slo): 41, 3. Jeremy Seewer (Švi): 39, ...

Skupno v SP (7/18): 1. Jeffrey Herlings (Niz): 263, 2. Antonio Cairoli (Ita): 241, 3. Tim Gajser (Slo): 237, 4. Jeremy Seewer (Švi): 217, 5. Arminas Jasikonis (Lit): 210, ...

MX2

1. vožnja: 1. Tom Vialle (Fra), 2. Maxime Renaux (Fra), 3. Jago Geerts (Bel), ... 16. Jan Pancar (Slo), ...

2. vožnja:  1. Tom Vialle (Fra), 2. Jed Beaton (Avs), 3. Thomas Kjar Olsen (Dan), ... 10. Jan Pancar (Slo), ... 

Skupno na VN Faenze:  1. Tom Vialle (Fra) 50, 2. Maxime Renaux (Fra) 40, 3. Thomas Kjar Olsen (Dan) 38, ... 11. Jan Pancar (Slo) 16 točk, ...

Skupno v SP (7/18): 1. Tom Vialle (Fra): 307, 2. Jago Geerts (Bel): 286, 3. Maxime Renaux (Fra): 236, ... 20. Jan Pancar (Slo): 49 točk, ...

 

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosJan PancarAMZS ŠportMX2svetovno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

8

Priljubljenost članka

8

Shrani

Delite s prijatelji