Končano državno prvenstvo v motokrosu

Na stezi na Prilipah pri Brežicah se je končalo državno prvenstvo v motokrosu. Zaradi težkih vremenskih razmer organizator AMD Brežice ni uspel izpeljati celotnega programa dirk.


Na zadnji dirki domače motokros sezone je dirkačem in organizatorjem račune pošteno prekrižalo vreme. Zaradi zahtevnih razmer na stezi so v posameznih razredih odpeljali le po eno vožnjo, drugo pa so zaradi obilice dežja in blata na stezi odpovedali. Večina prvakov je bila tako ali tako že znanih. Dirka na Prilipah pri Brežicah je bila vsekakor nekaj posebnega.

 

Vreme ni poznalo usmiljenja

Organizatorji, člani AMD Brežice, so se zelo potrudili in pripravili vse potrebno za izvedbo zadnje preizkušnje motokrosistov na domačih tleh za točke državnega prvenstva, a vreme to pot ni sodelovalo. Še več, zaradi obilnega deževja se je steza spremenila v blatno kopel, zaradi česar so imeli motokrosisti ogromno težav z zahtevno stezo, ki ima veliko zelo strmih vzponov in spustov. Tako so že pred začetkom dirkaškega dneva predstavniki dirkačev v kategoriji MX65 podpisali izjavo, da tokrat zaradi pogojev na stezi ne bodo nastopili. Naslov najboljšega v državi v tem razredu je pripadel Mihi Vrhu (ŠD MX Moto društvo Bistrc). Tudi sicer udeležba tokrat ni bila tako številna kot še pred tednom dni, saj se je na Prilipah na koncu zbralo samo 38 dirkačev. Ti so sicer poskusili odpeljati dirko, a je na koncu ostalo le pri eni vožnji.

Blato je bilo nemogoče. Dobesedno lepilo se je na motocikel in na dirkače, tako smo postajali iz kroga v krog težji in vedno težje smo opravili z vzponi na strminah. Čeprav sem po svoje užival, pa je bilo jasno, da bomo težko odpeljali celoten program,

je po prvi vožnji povedal mladi talent v razredu MX50 Taj Golež (Trk Tajfun-Šport). V skupnem seštevku tekmovanja za pokalno prvenstvo si je naslov najboljšega med najmlajšimi motokros upi v kategoriji MX50 privozil Leo Gajser (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj).

Nadarjeni Taj Golež med dirko na Prilipah pri Brežicah.

Podobnega mnenja je bil tudi Gal Hauptman (AMD Šentvid pri Stični), ki se je veselil skupne zmage v razredu MX125, čeravno je imel v edini vožnji na Prilipah smolo in je odstopil:

Bilo je res naporno in zahtevno. Žal se mi račun na zadnji preizkušnji ni povsem izšel, saj sem želel zmagati v vseh letošnjih vožnjah. A v takih pogojih se zgodi tudi kaj takega,

je povedal državni prvak. Po odstopu slovenskega prvaka se je zmage veselil Tilen Rustja (ŠD Myteam motocross).

Gal Hauptman je tokrat odstopil, a si je že pred zadnjo dirko zagotovil naslov državnega prvaka v razredu MX125.

Jaka Završan (ŠD Myteam motocross) se je končne zmage v skupnem seštevku v razredu MX2 veselil tudi s šampanjcem, a tudi on na edini dirki dneva ni stopil na najvišjo stopničko na odru za zmagovalce, saj ga je prehitel Denis Jakša (AMD Kolpa MXS).

Vseeno, končna zmaga je naša, to je bil naš glavni cilj. Celo sezono smo trdo delali za to in tudi taka preizkušnja seveda ne bo pokvarila celotnega  vtisa o sezoni,

je povedal Završan po razglasitvi najboljših. Že na prejšnji dirki je naslov prvaka v veteranski razvrstitvi nad 40 let potrdil Sašo Kragelj (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj), ki to pot ni nastopil na dirki, med veterani nad 50 let pa je na koncu naslov državnega prvaka slavil Andrej Rus (Moto Klub Fire Group). Z izkupičkom sezone je bil zadovoljen tudi Peter Irt (AMD Radovljica), ki je zmagal v razredu MX Open.

Ne glede na to, da tudi tokrat na dirki ni bilo ne Tima Gajserja ne Jana Pancarja, sem moral svoje delo opraviti čim bolje in prehiteti vse tekmece. Na Prilipah mi je to uspelo, torej sem naslov prvaka lahko potrdil s še eno zmago,

je bil zadovoljen s prikazanim na tokratni dirki ter v sezoni Irt. Na dirki pa to pot ni bilo niti državnega prvaka v razredu MX85 Jake Peklaja (AMD Šentvid pri Stični). Z zahtevnimi razmerami in težkimi pogoji za dirkanje se je v tem razredu najbolje znašel Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični), ki je za skoraj minuto in pol prehitel vse tekmece v edini vožnji dneva. Motokrosisti so z zadnjo preizkušnjo sklenili letošnjo sezono, ki je bila zaradi razmer vsled ukrepov vlade in priporočil NIJZ v zvezi z boleznijo covid-19 nekoliko drugačna. Zdaj si bodo vsi privoščili nekaj počitka, potem pa sledi že kovanje načrtov za naslednje leto.

 

Zaključek sezone v AMZS Idealni liniji

Ključne besede


AMZSmotokrosAMD BrežiceMX2državno prvenstvo v motokrosuMX openlicencaMX50MX65MX85MX125Veterani 40Veterani 50

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

34

Priljubljenost članka

34

Shrani

Delite s prijatelji