V nedeljo prvič za točke državnega prvenstva Slovenije na progi motokrosisti

Slovenski motokrosisti bodo konec tedna na stezi v Dolini pod Kalom začeli z državnim prvenstvom.


V nedeljo 16. maja 2021 se bo v organizaciji AMD Šentvid pri Stični na progi v Dolini pod Kalom začelo državno prvenstvo Slovenije v motokrosu. Koledar dirk je bil zaradi epidemije koronavirusa in s tem povezane bolezni covid-19 sicer nekajkrat spremenjen, zato je marsikdo  že zelo nestrpno in neučakano čakal na štart prve dirke, v kateri se bodo motokrosist pomerili v osmih različnih kategorijah.

Organizacija dirk je že v normalnih pogojih zahtevno in stresno opravilo, tudi v tej sezoni pa bo zaradi znane zdravstvene situacije potrebna dodatna mera potrpežljivosti. Organizatorji morajo namreč dosledno spoštovati vse zahteve, predpise in ukrepe, ki jih postavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v skladu z zakoni in odloki Vlade Republike Slovenije, ki se nanašajo na preprečitev širjenja koronavirusa in z njo povezane bolezni covid-19. To pomeni, da bo uvodna dirka sezone motokrosistov na slovenskih tleh potekala brez prisotnosti gledalcev in navijačev, za kar vas AMZS in organizator AMD Šentvid pri Stični prosita za razumevanje.

Organizatorji skrbi nimajo

Predsednik AMD Šentvid pri Stični Matej Šteh je povedal, da je strojna priprava proge zaključena in tudi napovedan dež v prihodnjih dneh ne povzroča skrbi, saj teren omogoča izpeljavo dirke tudi v malce bolj zahtevnih vremenskih pogojih. Posebnost letošnje dirke je tudi v tem, da po več kot tridesetih letih dirka za državno prvenstvo na »Cukrci« ne bo izpeljana v jesenskem delu tekmovanja. Organizatorji pričakujejo številno udeležbo slovenskih motokrosistov, zanimanje za tekmovanje in nastop na dirki pa so izkazali tudi vozniki iz Avstrije in Hrvaške. V AMD Šentvid pri Stični so ponosni branilci naslova ekipnega državnega prvaka v motokrosu iz lanske sezone, tudi letos pa bo zanje tekmovalo kar nekaj odličnih voznikov. Med njimi je tudi Jan Pancar, za katerim je dobro in uspešno pripravljalno obdobje. Formo je potrjeval na dirkah italijanskega državnega prvenstva in zdaj že čaka začetek svetovnega prvenstva, v katerem si je letos zadal visoke cilje – uvrstitev med najboljših deset v skupnem seštevku.

Pancar ima letos za seboj že nekaj dirk italijanskega državnega prvenstva.

Peklaj in Hauptman v višjih kategorijah

Močan adut domačega društva bi utegnil biti tudi Jaka Peklaj, ki je lani osvojil naslov državnega prvaka MX85 pred društvenim kolegom Žanom Ovnom. Letos je presedlal v kategorijo MX 125, a se je marca na dirki v italijanski Mantovi nesrečno zapletel v skupinski padec in si zlomil levo roko. Čeprav ima še vedno nekaj težav z zapestjem in prsti, pa se bo vseeno poskusil na domači progi čimbolje odrezati po spustu štartne rampe v obeh vožnjah.

Peklaj si je marca zlomil roko, a bo tokrat na domači progi stisnil zobe in poskusil odpeljati po najboljših močeh. (Foto/Goran Krošelj)

Še en močan adut gostiteljev uvodne dirke za točke državnega prvenstva je zamenjal razred. Lanski prvak v razredu MX 125 Gal Hauptman bo letos vozil v kategoriji MX2, kjer ga brez dvoma čaka zelo izostrena konkurenca, ki napak ne bo dopuščala, še manj pa odpuščala.

Hauptman bo nove izzive iskal v kategoriji MX 125. (Foto/Goran Krošelj)

Zanesljivo se v Dolini pod Kalom obeta nadvse zanimiva prva preizkušnja sezone motokrosistov za točke državnega prvenstva, na kateri pa bo potrebno brez izjem dosledno spoštovati vsa navodila in ukrepe, ki jih najdete v Posebnem pravilniku za dirko državnega prvenstva Slovenije v motokrosu za leto 2021.

Organizator dirke AMD Šentvid pri Stični apelira na tekmovalce in spremljevalno osebje, da se dosledno držijo vseh navodil, ki so zapisana v Posebnem pravilniku za dirko državnega prvenstva Slovenije v motokrosu za leto 2021. Če je le možno, obvezno testiranje na bolezen covid-19 opravite že dan poprej. Moč ga bo opraviti na prizorišču dirke že v soboto zvečer.

Ključne besede


AMZSmotokrosJan PancarJaka Peklajdržavno prvenstvo v motokrosuGal HauptmanŽan OvenlicencaAMD Šentvid pri StičniCukrca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

14

Priljubljenost članka

14

Shrani

Delite s prijatelji