Slovenski motokrosisti na Pokalu narodov v Mantovi

Italijanska Mantova bo v soboto in nedeljo, 25. in 26. septembra, gostila tradicionalno ekipno svetovno prvenstvo v motokrosu – Pokal narodov, na katerem bo skušala čim višje poseči tudi slovenska izbrana vrsta. Selektor Bogomir Gajser v boj pošilja Luko Kutnarja, Jana Pancarja in Petra Irta.


Kutnar bo nastopil v najmočnejšem razredu MXGP, Pancar v razredu MX2, Irt pa bo slovenski predstavnik razreda MX Open.  

Glede na to, da Tim Gajser ne more nastopiti na Pokalu narodov, smo izbrali tačas najboljše motokrosiste, ki bodo v Mantovi poskušali doseči kar najboljši rezultat. Želimo se uvrstiti v nedeljski finale. Vem, da so fantje dobro pripravljeni, tako fizično kot psihično, upamo tudi na kanček sreče. Peter in Jan sta na Pokalu narodov že tekmovala, Luka še ne. Dal sem jim nekaj nasvetov iz lastnih izkušenj, skupaj si bomo ogledali progo in jo 'naštudirali'. Mantovo vsi sicer že poznamo, eni bolj, drugi manj. Proga ni ne trda ne mehka. Važno, da bo vzdušje pravo in da bodo fantje sproščeno odpeljali tako, kot znajo,

je pred odhodom v Mantovo povedal selektor Gajser.

Pancar bo nastopil v razredu MX2, v katerem tudi sicer uspešno tekmuje na dirkah svetovnega prvenstva: 

Pričakujemo, da se bomo uvrstili v finale. Proga v Mantovi je posebna, ker je njena podlaga med trdo in mehko, a mi ustreza. Dobro jo poznam, velikokrat sem že treniral in tudi tekmoval na njej. Na zadnji dirki v Mantovi mi je šlo dobro, tako da če bosta tudi ostala fanta odpeljala tako, kot znata, se lahko uvrstimo v finale. Pripravljenost je čedalje boljša, tudi štarte sem izboljšal in že komaj čakam dirko.

Jan Pancar bo nastopil v MX2: "Na zadnji dirki v Mantovi mi je šlo dobro, tako da če bosta tudi ostala fanta odpeljala tako, kot znata, se lahko uvrstimo v finale."

 

Državni prvak v MX Open Irt je povedal:

Dobro sem pripravljen. Je pa tekmovati na tako visoki ravni nekaj čisto drugega kot treningi. Na žalost se čez leto ne morem pridružiti drugim podobnim tekmam. Posledično je na takšnih tekmah vedno prisotno nekaj nervoze, ampak z leti in izkušnjami bo tudi tega čedalje manj.  Ko sem bil mlajši, sem večkrat tekmoval v Mantovi, zadnja leta, ko sem še tekmoval v svetovnem prvenstvu, pa sem na tej dirki vedno manjkal zaradi poškodbe, zaradi česar sem stik s progo malce izgubil, a še vedno menim, da se bom na njej dobro znašel. Pokal narodov je zelo posebna dirka in pika na i sezoni za vse motokrosiste.

Peter Irt bo nastopil v MX Open: "Pokal narodov je zelo posebna dirka in pika na i sezoni za vse motokrosiste."

Kutnar bo prvič nastopil na Pokalu narodov, za njim pa je naporna vzdržljivostna dirka Six Days Enduro 2021:

Glede na to, da sem ravno odpeljal Six Days Enduro, se dobro počutim. Motor sem sicer dobil šele pred 14 dnevi, prav veliko ur na tem motorju nimam, ampak menim, da ne bom imel večjih težav, s tem motorjem sem že nekajkrat nastopil. Že od malega sem imel željo, da nastopim na Pokalu narodov, dal bom vse od sebe in upam, da nam uspe dober rezultat.

Luka Kutnar bo nastopil v MXGP: "Glede na to, da sem ravno odpeljal Six Days Enduro, se dobro počutim."

Najboljša uvrstitev Slovenije na olimpijadi motokrosa 9. mesto

Eden največjih športnih dogodkov v motokrosu, ki ji pravijo tudi olimpijada motokrosa, na kateri bodo med 33 reprezentancami lovoriko iz leta 2019 branili Nizozemci, se bo začela s sobotnimi kvalifikacijami. Na nedeljsko dirko se bo neposredno uvrstilo 19 najboljših ekip, preostalih 14 pa se bo pomerilo v t. i. B-finalu. Najboljša reprezentanca iz tega finala se bo pridružila devetnajsterici, ki se bo pomerila za lovoriko Pokala narodov, Chamberlainov pokal. Ob 13. uri bodo najprej na stezi motokrosisti razredov MXGP in MX2, ob 14.30 sledi preizkušnja razredov MX2 in MX Open, Pokal narodov pa bo sklenila dirka, na kateri bodo nekaj pred 16. uro na štartu vozniki v razredih MX Open in MXGP. Za končno razvrstitev reprezentanc bodo šteli rezultati v vseh treh kategorijah oz. pet od skupno šestih voženj (najslabša se ne bo upoštevala).

Slovenska reprezentanca je večkrat nastopila na Pokalu narodov v motokrosu. Nazadnje leta 2019 v nizozemskem Assnu, ko je slovenska motokros izbrana vrsta pod Gajserjevim vodstvom zasedla 13. mesto. Slovenske barve je tedaj poleg Pancarja in Irta v najmočnejšem razredu MXGP zastopal svetovni prvak Tim Gajser. Lani je bilo tekmovanje zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedano.

Najboljša uvrstitev Slovenije na Pokalu narodov sega v leto 1998, ko je slovenska motokros reprezentanca v sestavi Sašo Kragelj, Roman Jelen in Boštjan Kampuš v britanskem Foxhillsu osvojila 9. mesto.

Nastop slovenske reprezentance na Pokalu narodov v Mantovi omogoča:

Ključne besede


motokrospokal narodovtekmovanje

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

35

Priljubljenost članka

35

Shrani

Delite s prijatelji