Vrtojba zadnja postaja sezone za voznike minimota, minigpja in skuterjev

Poligon GAS v Vrtojbi bo v nedeljo 10. oktobra gostil šesto dirko sezone, ki bo hkrati zadnja za točke državnega prvenstva v minimotu, minigp-ju in za voznike skuterjev, tekmovalci v supermotu pa se bodo merili za pokalno prvenstvo.


Konec tedna se bo v Vrtojbi sklenila sezona v mini cestno hitrostnem dirkanju in dobili bomo državne prvake v minimotu, skuterjih, minigpju in pokalnega zmagovalca supermota.

Jan Poropat že na vrhu

V članski kategoriji minimoto open je prvak že znan. Jan Poropat (Minimoto klub Obala racing) si je namreč pred tekmeci privozil takšno prednost, da se je naslova razveselil že pred zadnjo dirko. Vseeno lahko pričakujemo, da bo bo na zadnji dirki šel spet na vso moč ter skušal črto pod sezono potegniti z novo zmago. Tesnejši bo razplet za drugo mesto. Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki) ima 11 točk več kot Tadej Maver Guštin (GAS Vrtejba), ki bo najbrž napel vse sile, da ta zaostanek izniči. Teoretično se lahko v boj za drugo ali tretje mesto vmeša še Valter Poropat (Minimoto klub Obala racing), a le, če bosta Osenk Drčar in Maver Guštin ostala brez točk. Preostali tekmeci pa so že izpadli iz boja za najboljše tri v skupnem seštevku prvenstva.

Jan Poropat ima pred zadnjo dirko nedosegljivo prednost pred tekmeci.

Vse je v rokah Eneja Krševana

Med vozniki razreda minigp pred zadnjo dirko najbolje kaže Eneju Krševanu (GAS Vrtejba), ki ima lepo prednost pred Filipom Lahom (GAS Vrtejba). Dejansko lahko starejšemu od bratov Krševan samo nepričakovan odstop onemogoči končno zmagoslavje. Tian Krševan (GAS Vrtejba) naslova prvaka ne more več osvojiti, ob srečnem razpletu pa še vedno lahko lahko prehiti Laha ter skoči na drugo mesto v skupnem seštevku točkovanja za državno prvenstvo.

Enej Krševan ima v razredu minigp vse v svojih rokah.

Kdo lahko premaga Švaro

Tudi med skuteristi je že znan prvak za leto 2021. To je Klemen Švara (AMTK Koper), ki lahko sezono konča z maksimalnim številom točk. Za ta dosežek bo moral zmagati obe vožnji tudi v Vrtojbi. O podprvaku pa bosta odločala njegova klubska kolega Matija Benčič in Andrej ZalovičFilipič. V boljšem položaju je Benčič, saj ima pred zadnjo dirko 16 točk prednosti.

Švara se bo trudi, da sezono konča popolno: z maksimalnim izkupičkom oziroma zmagami v vseh vožnjah letošnjega prvenstva v razredu skuter.

Med najmlajšimi bo šlo na nož

Najzanimivejši pa bo zagotovo razplet v obeh mladinskih kategorijah minimota. V najmlajši kategoriji otroci 1 ima Tim Komel (GAS Vrtejba) 8 točk prednosti pred Nikom Podpečanom Vehovcem (GAS Vrtejba). Minimalne možnosti za končno zmagoslavje ohranja še trenutno tretja v skupnem seštevku Naja Kropec (GAS Vrtejba). Še manjša pa je razlika med najboljšimi v kategoriji otroci 2, v kateri je Nejo Habjan (GAS Vrtejba) po dirki na Vranskem prevzel mesto vodilnega. A Tai Komel (GAS Vrtejba) za Habjanom zaostaja samo 6 točk, kar pomeni, da se verjetno obeta nadvse razburljiv razplet prvenstva.

Med najmlajšimi v razredih minimoto otroci 1 in minimoto otroci 2 popuščanja na zadnji dirki zanesljivo ne bo niti za milimeter.

Za Valento dirke le formalnost

Italijan Fabrizio Valenta je letos zaznamoval sezono supermota. Tudi zanj velja, da si je že zagotovil mesto zmagovalca pokalnega tekmovanja, saj ima točno 50 točk prednosti. Četudi bi drugouvrščeni Samo Murovec (GAS Vrtejba) na domači dirki v Vrtojbi osvojil vse točke, Valenta pa ostal brez, bi bila po točkah izenačena, a zaradi več prvih mest bi bil skupni zmagovalec Valenta.

V pokalnem tekmovanju razreda supermoto je Valenta (št. 4) nabral dovolj točk, da bo zanj dirka v Vrtojbi zgolj formalnost.

Program na poligonu GAS v nedeljo 10. oktobra, ki so ga pripravili člani AKK Šempeter, se bo začel že zjutraj s treningi, popoldne pa so nato po 13. uri na sporedu prve vožnje. Tekmovalke in tekmovalci bodo opravili po dve v vsakem razredu, čemur bo sledila še svečana razglasitev zmagovalcev.

Tekmovalce v nedeljo dopoldan čakajo treningi in kvalifikacije, v popoldanskih urah pa bodo opravili še po dve dirki v vsakem razredu. Podrobnosti najdete v posebnem pravilniku za dirko državnega prvenstva Slovenije na tej povezavi.

Ključne besede


AMZSsupermotominimotoskuterdržavno prvenstvolicencaminigppokalno prvenstvoAKK Šempeter

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

8

Priljubljenost članka

8

Shrani

Delite s prijatelji