Gajser v Španijo z desetimi točkami zaostanka

V nedeljo 17. oktobra 2021 bo v Španiji na sporedu trinajsta dirka sezone svetovnega pvenstva v motokrosu.


V razredu MXGP je po dirki v Franciji Tim Gajser v skupnem seštevku  točkovanja za svetovno prvenstvo zdrsnil na tretje mesto, čeprav je v Lacapelle Marivalu stal na zmagovalnem odru, saj je osvojil tretje mesto. Jasno je, da je bil zato nekoliko razočaran.

Ostaja grenak priokus, ker sem bil vendarle na odru med najboljšimi tremi. A nič ni izgubljeno, saj je do konca še dovolj dirk,

je povedal aktualni branilec naslova svetovnega prvaka in dodal, da je že povsem osredotočen na špansko preizkušnjo ter da ga poškodba ključnice, ki jo je utrpel pred časom, ne ovira več. Lani je bila na tem prizorišču prvič dirka za svetovno prvenstvo, dobil pa jo je domačin Jorge Prado. Gajser se je s progo intu Xanadu Arroyomolinos in tekmeci dobro spopadel. V prvi vožnji je bil tretji, v drugi pa drugi in to mu je prineslo tudi skupno drugo mesto na zmagovalnem odru. Prado tokrat najbrž še ne bo povsem stoodstoten, saj okreva po poškodbi in morda ne bo tako zelo nevaren, zato pa bosta verjetno zagotovo silno motivirana Jeffrey Herlings in Romain Fevbre. Nizozemec, vodilni v skupni razvrstitvi, ima deset točk več od Gajserja, Francoz pa je pred slovenskim šampionom drugi s štirimi točkami prednosti. Zato se verjetno obetata novi dve epski vožnji trojice glavnih kandidatov za naslov svetovnega prvaka, ne gre pa odpisati niti drugih, ki lahko posežejo v boj za zmago na dirki. Antonio Cairoli, Jeremy Seewer in morda še kdo se namreč lahko hitro izstrelijo na sam vrh na posamezni dirki.

Prva vožnja VN Španije v razredu MXGP bo v nedeljo 17. oktobra 2021 ob 13.15, druga pa ob 16.10.

Že v kvalifikacijah na polno

Jan Pancar bo v Španiji predstavljal Slovenijo v razredu MX2. Ne preveč uspešen nastop v Franciji ga bo zagotovo vzpodbudil, da tokrat pokaže več. Že v kvalifikacijah bo moral na krmilu pošteno odpreti ročico za plin, da ne bo preveč zaostal za tekmeci, saj se je potem v obeh vožnjah na dirki sila težko prebijati naprej iz ozadja, kar je seveda pogojeno v veliki meri tudi z izbiro štartnega položaja. Izkušnje iz lanskega leta bi lahko Pancarju pomagale k vidnejšemu rezultatu in možnosti, da v skupnem seštevku preseže mejo stotih točk - do zdaj jih je zbral 92. Trda podlaga mu ustreza in če mu bo tudi motor deloval tako, kot je vajen in ga ne bo pustil na cedilu, kot ga je v drugi vožnji v Lacapelle Marivalu, potem bi lahko popravil lanskoletno uvrstitev: v prvi vožnji je bil dvajseti, v drugi pa osemnajsti, kar je skupno prineslo dvajseto mesto.

Pancar bo v Španiji želel preseči mejo stotih osvojenih točk v sezoni.

Prva vožnja VN Španije v razredu MX2 bo v nedeljo 17. oktobra 2021 ob 12.15, druga pa ob 15.10.