V Kočevju uspešno izpeljali prvo dirko državnega prvenstva v trialu

Člani AMD Kočevje so v soboto 21. maja 2022 v kamnolomu Mozelj uspešno organizirali uvodno dirko sezone državnega prvenstva v trialu za voznice in voznike z licencami AMZS.


Državno prvenstvo v trialu za voznice in voznike z licencami AMZS se je začelo v Kočevju, kjer so domačemu društvu pri organizaciji pomagali tudi člani AMD Lukovica. V kamnolomu Mozelj so organizatorji prijetno presenetili voznice in voznike. Pripravili so šest sekcij, ki so potekale po zelo zanimivem terenu. Nekaj jih je bilo travnatih, nekaj pa jih je bilo speljanih po gozdu, zato se je oprijem spreminjal. Proge so bile na začetku suhe, potem pa so se po uri tekmovanja okoliščine pošteno spremenile, saj je nad Kočevsko pridrvel nevihtni oblak. Močan naliv je prekinil tekmovanje za četrt ure, nato pa so se tekmovalci vrnili na proge. Pogoji vožnje so se spremenili, kar je nekaterim predstavljalo prednost. Vsekakor pa je bilo po obilnem deževju zaradi spolzkega terena in mokrih ovir bistveno več zdrsov, vmes pa smo videli tudi kakšen padec in vrtenje pnevmatik na mestu, saj je bil oprijem na določenih mestih resnično slab.

Z izvedbo tekmovanja smo zadovoljni in ob pomoči kolegov iz Lukovice smo tekmovanje dobro izpeljali, za kar se jim zahvaljujem, enako pa tudi sodnikom. Preizkušnjo želimo vsako leto nadgrajevati, veliko pa nam pomeni, da so bili z novo lokacijo tekmovanja, terminom in postavljenimi sekcijami vsi zadovoljni,

je povedal Matej Kosten (AMD Kočevje), sicer vodja prireditve. V kategoriji T1 sta se ob odsotnosti Alija Al Hiasata (AMD Lukovica) na zelo zahtevnih rdečih sekcijah pomerila dva voznika. Prvo mesto je zasedel lanskoletni državni prvak Severin Sajevec (AMD Lukovica), ki je svoje spretnosti v času premora nadgradil s treningom v Franciji.

Težavnost sekcij se je po nalivu precej povečala. Skale in betonske cevi, ki so so predstavljale večino ovir, so bile zelo spolzke,

nam je po koncu tekmovanja zaupal branilec naslova najboljšega iz minule sezone. Na drugem mestu se je zvrstil hrvaški predstavnik Franko Uljanić (MCK Kvarner), ki mu je uspelo doseči trinajst čistih ničel, kar je v primerjavi s Sajevcem celo ena manj. Hrvaški vozniki so sicer poskrbeli, da so prva mesta v preostalih kategorijah (z izjemo ženske) odšla v njihove roke.

Severin Sajevec je bil znova najboljši v kategoriji T1, a je imel v Franku Uljaniću zahtevnega tekmeca.

Modre sekcije T2 je tokrat najbolje odpeljal Vedran Kukurin (MCK Kvarner), ki je drugouvrščenega Klemena Setnikarja (AMD Lukovica) ugnal za 17 točk. Kukurin je pohvalil organizacijo, dobro konkurenco in popestritev dirke z dežjem, Setnikar pa je priznal, da ni pričakoval tako visoke uvrstitve in je bil s svojimi vožnjami zelo zadovoljen. Na tretjem mestu je pristal Damjan Max Zorko (AMD Lukovica).

Klemen Setnikar je v bil z vožnjami in drugim mestom v kategoriji T2 na koncu zelo zadovoljen.

V kategoriji T3 je bil razplet tesen in negotov do zadnje sekcije v zadnjem krogu. Za prvo mesto sta se borila hrvaški predstavnik Siniša Smolić (MCK Kvarner) in Darko Čater (AMD Lukovica). Smolić je na koncu le za eno samo točko premagal Čatra in priznal, da je bil boj zelo napet, vsekakor pa je izkoristil mokre pogoje, ki mu veliko bolj ustrezajo.

Darko Čater osvojil drugo mesto v kategoriji T3 le s točko zaostanka za prvim Sinišo Smolićem.

Tretje mesto je pripadlo mladincu Jerneju Žvanu (AMD Lukovica), ki je bil navdušen nad sekcijami. Dež mu je kar močno otežil tekmovanje, ampak se ni predal, saj se je celo zimo pripravljal na novo sezono.

Jernej Žvan obvladuje motor na eni od sekcij v kamnolomu Mozelj.

Bele sekcije sta se lotila Arno Srok (MCK Kvarner) in Svit Sajevec (AMD Lukovica). Uspešnejši je bil hrvaški voznik, mladi Sajevec pa se je prvič na dirki preizkusil na bencinskem motorju. Lani je vozil na električnem. Nov motor je za mladega slovenskega upa triala velik izziv in vzpodbuda za trening ter vožnje brez napak. Sajevec se je v kategoriji otroci prav tako zavihtel na drugo mesto. Prvo je pripadlo Lovru Setnikarju (AMD Lukovica), ki se bil navdušen nad četrto sekcijo, saj so bile na njej številne ovire po njegovem okusu.

Svit Sajevec je tokrat prvič na dirki vozil bencinski motor.

Na dirki so bile tudi tri ženske, ki so pokazale, da so mojstrice obvladovanja trial motorja. Zmagala je Ines Pezić Pregrad (AMD Lukovica) pred hrvaškima kolegicama Martino Cvitković (MCK Jaska) in Suzano Mavrinac (SMK Savski Marof). Zmagovalka je lani sicer vozila rumene sekcije, letos pa je šele tri mesece po porodu, zato se je odločila za bele sekcije, nad katerimi je bila navdušena.

Ines Pezić Pregrad s trimesečnim sinom na podelitvi priznanj. Ob njej Martina Cvitković (levo) in Suzana Mavrinac (desno).

Naslednja preizkušnja državnega prvenstva v trialu bo že v soboto 28. maja v Lukovici, kjer bo nato v nedeljo 29. maja na poligonu Avto Kveder takoj še tretja dirka, ki bo štela za točke državnega prvenstva v letu 2022.

Ključne besede


AMZStrialdržavno prvenstvoAMD LukovicaSeverin SajevecDamjan Max ZorkolicencaKlemen SetnikarLovro SetnikarInes PezićSvit SajevecJernej ŽvanAMD Kočevje

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

10

Priljubljenost članka

10

Shrani

Delite s prijatelji