V Nemčiji bodo vozili Gajser, Pancar in Peklaj

V nedeljo 12. junija bo na sporedu enajsta dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Na programu bo Velika nagrada Nemčije. Z licencama AMZS bosta tekmovala Tim Gajser in Jan Pancar, Jaka Peklaj pa bo vozil na preizkušnji v okviru evropskega prvenstva.


Najboljši motokrosisti, ki se borijo za točke svetovnega prvenstva, se bodo konec tedna pomerili že enajstič letos. Na dirki za Veliko nagrado Nemčije v Teutschenthalu bosta Slovenijo na najvišji ravni motokrosa z licencama AMZS predstavljala Tim Gajser in Jan Pancar. Prav tako bo vozil tudi mladi Jaka Peklaj, ki bo skušal v spremljevalnem programu vknjižiti točke evropskega prvenstva.

Hitrost je dobra

V razredu MXGP Tim Gajser na zadnji dirki v Franciji sicer ni prišel do želenega rezultata. Drugič zapored letos je ostal tik pod zmagovalnim odrom, a je v Erneeju kljub temu povečal prednost pred zasledovalci v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo.

Imam 73 točk zaloge, s čimer sem zadovoljen, še bolj pa mi je všeč, da sem znova našel hitrost na progi, s kakršno sem se vozil že na dirkah, ki so bile pred tisto na Sardiniji,

je po francoski preizkušnji pripovedoval Gajser, ki je v soboto izpustil kvalifikacije, saj je s še nekaterimi vozniki ocenil, da je močno razmočena in blatna proga preprosto prenevarna za dirkanje. Težka odločitev je pomenila, da je v nedeljskih vožnjah začenjal daleč od najboljših štartnih položajev, kar se je seveda poznalo. Vseeno je na težki in močno razbrazdani progi vozil zelo dobro, malce pa so ga  za še boljšo uvrstitev prikrajšale tudi drobne napake. V Teutschenthal Gajser prihaja odločen, da se vrne na zmagovalne stopničke. Progo Talkessel, ki je dolga 1590 metrov in ima trdo podlago, dobro pozna. Lani v začetku oktobra je na njej zmagal, čeprav je v prvi vožnji ciljno prečkal tretji, vendar je nato v drugi povsem deklasiral tekmece. Vnovič lahko pričakuje ostre napade konkurentov, ki imajo tudi svojo računico. Predvsem Maxime Renaux, Jorge Prado, Jeremy Seewer in iz dirke v dirko boljši Glenn Coldenhoff bodo znova sila nevarni tekmeci, ki se jih ne bo lahko otresti, prvič letos pa bo v štartni vrsti po sanirani težki poškodbi desne noge tudi Romain Febvre. Čeprav je do konca sezone še daleč in ni še nič odločeno, pa bo za Gajserja vseeno pomembno morda tudi malce taktizirati in ne le brezglavo napadati v želji zbrati čim več točk ter pri tem tvegati vožnjo čez meje sposobnosti. Slovenski motokros šampion je dovolj izkušen in prekaljen, da bo verjetno znal oceniti, kje in koliko pritisniti na ročico za plin, da bo to zanj in tekmece še vedno varno in brez nevarnosti za morebiten padec, ki lahko prinese neprijetno poškodbo ter ga oddalji od boja za nov naslov svetovnega prvaka.

Gajser je bil v Erneeju zadovoljen s hitrostjo na progi.

Prva vožnja VN Nemčije v razredu MXGP bo v nedeljo 12. junija 2022 ob 14.15, druga pa ob 17.10.

Popraviti štarte

Jan Pancar v razredu MX2 iz dirke v dirko kaže, da je v zelo dobri formi. Za piko na i mu manjka le še vrhunski rezultat, ki ga je moč slutiti in bo verjetno prišel, ko bo uspel premagati "štartne demone". Prav štarti so namreč Pancarjeva najšibkejša točka, saj skozi posamezne vožnje in čase krogov, ki jih dosega, kaže, da bi lahko ob bolj drznejših začetkih dirk konstantno vozil med deseterico, kar je potrdil tudi na zadnji dirki v Franciji. Preizkušnja v Nemčiji bo nova lepa priložnost zanj, da popravi osmo mesto, ki je tako v posamezni vožnji kot skupno na dirki Pancarjev najboljši dosežek v karieri. Proga v Teutschenthalu za slovenskega voznika nikakor ni neznanka. Lani je imel na dirki v Nemčiji kar nekaj smole, letos pa je sposoben s formo, ki jo ima, vse skupaj z obrestmi dobro poračunati. Tekmeci ga dobro poznajo in mu zanesljivo ne bodo prizanašali. Vztrajnost, borbenost in nepopustljivost so Pancarjeve vrline, ki jim mora dodati le še malce boljše štarte in prišli bodo tudi težko pričakovani vrhunski rezultati, ki jih je brez dvoma zmožen doseči.

Pancar je v zelo dobri formi in prej ali slej bo izboljšal 8. mesto, ki je sicer njegov najboljši rezultat v posamezni vožnji in tudi skupna uvrstitev na dirki.

Prva vožnja VN Nemčije v razredu MX2 bo v nedeljo 12. junija 2022 ob 13.15, druga pa ob 16.10.

Nova priložnost za Peklaja

Na malce skrajšani progi bo motokros znanje skušal čim bolj vnovčiti tudi Jaka Peklaj, ki se bo znova meril za točke evropskega prvenstva v razredu EMX125. V Franciji se mu na težki in zahtevni progi ni izšlo vse tako, kot si je želel. V Nemčiji ga čaka nov izziv, s katerim se bo varovanec Klemna Gerčarja verjetno spopadel sila motivirano in zavzeto. Dirka v Teutschenthalu bo za Peklaja priložnost, da se v skupnem seštevku še nekoliko dvigne na lestvici, na kateri je po petih preizkušnjah skupno na 31. mestu s 17 točkami. Nekaj sreče in poguma bo potreboval že v kvalifikacijah, v katerih bo sodelovalo kar 78 voznikov. Če se mu bodo kvalifikacije posrečile in iztekle po načrtih, pa lahko nato spet poseže med dobitnike točk ter se v skupnem seštevku morda prebije celo med prvih petindvajset, kar bi za mladega člana AMD Šentvid pri Stični v debitantski sezoni v tem razredu na mednarodni sceni pomenilo lep dosežek in vzpodbudo za nadaljevanje treningov ter nadgrajevanje različnih tehnik obvladovanja motokros motorja.

Peklaj bo imel v Nemčiji priložnost, da še malce popravi skupno uvrstitev v razredu EMX125.

 

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMX2licencaEMX125

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

8

Priljubljenost članka

8

Shrani

Delite s prijatelji