Lommel postaja številka 14 v letošnji sezoni

V nedeljo, 24. julija 2022, bo na sporedu štirinajsta dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. V Belgiji bo na programu Velika nagrada Flandrije. Z licencama AMZS bosta Slovenijo zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.


Štirinajsta postaja za voznike svetovnega prvenstva v motokrosu bo sloviti Lommel v Belgiji. Za številne proga, ki poteka po mivki, velja za najzahtevnejšo preizkušnjo sezone, slovenske barve pa bosta na Veliki nagradi Flandrije branila Tim Gajser in Jan Pancar.

Oglas
Oglas

Drugačen izziv

Gajser je v Loketu desetič v sezoni stal na odru za zmagovalce v letošnji sezoni, od tega kar osemkrat na prvem mestu, kar je izjemen dosežek. S tretjim mestom na Češkem je potrdil vodilni položaj v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo v razredu MXGP, v katerem njegov prvi zasledovalec Jeremy Seewer šest dirk pred koncem sezone zaostaja 125 točk.

V Loketu mi ni šlo, kot sem si zamislil, a na koncu je bil to vseeno dober rezultat za prvenstvo, zato ne smem biti preveč razočaran. Ta konec tedna bo popolnoma drugačen izziv in mislim, da bom vozil boljše,

je povedal Gajser pred novo dirko, ki ga čaka v nedeljo. Lommel je za najboljše motokrosiste sveta kultna proga, na kateri si zmagovalec pridobi še dodatno spoštovanje tekmecev. Mivka sicer ni podlaga, na kateri bi Gajser blestel, a zmaga na Veliki nagradi Belgije leta 2019 in ter še dve v letu 2020 (VN Flandrije in VN Lommla) na tej stezi so potrdilo, da mehka podlaga ni več ovira za najboljšega slovenskega motokrosista. Vnovič se bo moral z motorjem hitro adaptirati na mivko, ustrezno temu pa tudi prilagoditi tehniko vožnje, ki je vendarle malce drugačna od tiste na trdi podlagi, kakršna je bila na Češkem.

Gajser v značilnem položaju na motorju med dirko v Loketu.

Počutim se dobro in se že veselim dirke. Komaj čakam, da pridem v Lommel in vidim, kako težka bo proga. V zadnjih sezonah sem dosegel nekaj res dobrih rezultatov na tej progi, zato se bom trudil po svojih najboljših močeh, da se znova vrnem na najvišjo stopničko na zmagovalnem odru,

je slovenski motokros šampion pripravljen na novo preizkušnjo. Ta bo najbrž znova potekala ob visokih temperaturah, ki so v preteklih dneh zajele Evropo in se jim tudi Lommel bržčas ne bo mogel izogniti. Svoje bi lahko dodala še malce spremenjena konfiguracija proge, kar pomeni, da Gajserja in njegove tekmece že v soboto na prostih treningih čaka prvi preizkus sposobnosti.

Podlaga v Belgiji bo bistveno drugačna od tiste, ki je bila v Loketu na Češkem.

Prva vožnja VN Flandrije v razredu MXGP bo v nedeljo, 24. julija 2022, ob 14.15, druga pa ob 17.10.

Oglas
Oglas

Izboljšati dosedanji najboljši rezultat

Jan Pancar je na Veliki nagradi Češke v Loketu zaradi velike smole na prvem ovinku prve vožnje zamudil priložnost za odmeven rezultat. V drugi vožnji je nato vendarle demonstriral potencial, ki ga premore. S šestim mesto je pokazal, da ne zaostaja veliko za najboljšimi, ko se mu štart posreči vsaj približno tako, kot si želi. V Lommel prihaja Pancar odločen izboljšati lanskoletno 20. mesto. Najboljši rezultat na progi Stedelijk Motorcrossterrein je sicer dosegel pred skoraj dvema letoma, ko je na drugi od treh zaporednih dirk na tem prizorišču skupno zasedel 17. mesto. Zdaj je izkušenejši in dobro ve, kako se lotiti steze, ki bo brez dvoma spet peklensko težka, polna globokih brazd in lukenj, ki se bodo zaradi mivke iz kroga v krog spreminjale. Pot do želenega rezultata med prvo deseterico bo za Pancarja brez dvoma težka. Če bo hitro ujel dobro nastavitev motorja ter nato na progi dovolj agresivno odpeljal tudi kvalifikacije, bi mu to lahko olajšalo izbiro štartne pozicije za nedeljski vožnji. Štarta bosta znova izjemnega pomena, kar Pancar zelo dobro ve. Če se mu bo uspelo izogniti zapletom v prvih nekaj zavojih in pri tem ohraniti stik z najboljšimi v ospredju, potem se bi lahko ob koncu nedelje veselil najboljšega rezultata na tej zahtevni progi, ki kaznuje vsako že najmanjšo napako.

Pancar bo na težki progi skušal preseči 17. mesto iz leta 2020, kar je njegov najboljši rezultat v Lommlu.

Prva vožnja VN Flandrije v razredu MX2 bo v nedeljo, 24. julija 2022, ob 13.15, druga pa ob 16.10.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2licenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji