Gajser za naslov svetovnega prvaka potrebuje še 78 točk

V nedeljo, 7. avgusta 2022, bo na sporedu petnajsta dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Na Švedskem v Uddevalli bosta z licencama AMZS Slovenijo zastopala Tim Gajser in Jan Pancar, v okviru dirke evropskega prvenstva pa bo vozil tudi Jaka Peklaj.


Štiri dirke pred koncem sezone v boju za naslov svetovnih prvakov v razredih MXGP in MX2 ni še nič odločenega. V močnejšem razredu je v najboljšem položaju Tim Gajser, ki ima pred prvim zasledovalcem Jeremyjem Seewerjem zajetnih 122 točk prednosti. Teoretično to pomeni, da v zadnjih štirih preizkušnjah za naslov svetovnega prvaka potrebuje še 78 točk, lahko pa si naslov zagotovi že na Švedskem, če bo po dveh vožnjah Gajserjeva prednost pred prvim zasledovalcem v skupnem seštevku znašala 150 točk. Če ne bo kakšnih nepričakovanih zapletov, potem ni pričakovati, da bi Gajser prednost izpustil iz rok, četudi se mu zadnja preizkušnja v Belgiji ni posrečila po željah in načrtih. Mehka mivka pač ni teren, na katerem bi slovenski motokros šampion blestel, četudi je na tej podlagi že vknjižil nekaj zmag.

V Lommlu nisem vozil tako, kot sem si zamislil, zato sem bil tudi nekoliko razočaran. Tega ne morem več popraviti, zato sem že povsem osredotočen na Švedsko preizkušnjo. Počutim se dobro in veselim se vrnitve na to prizorišče po nekaj letih odsotnosti ter upam, da bom razveselil tudi moje skandinavske navijače,

je povedal Gajser pred dirko v Uddevalli na progi Glimminge Motorstadion, ki bo bistveno bolj po njegovem okusu, saj bo podlaga znova takšna, na kakršni največ trenira: trda in z dobrim oprijemom, kjer bi lahko vnovič prišel do izraza njegov občutek za krajšanje zavojev ter pospeševanje iz njih in pogosto menjavanje linij. Vodilni v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo v razredu MXGP si je v preteklih dneh vzel nekaj časa za počitek, potem pa spet zajahal Hondo in opravil kar nekaj zelo kakovostnih treningov, s katerimi si je dvignil samozavest pred dirko za Veliko nagrado Švedske. Tekmeci se zavedajo, da ima Gajser veliko prednost v točkovnem smislu, a to seveda ne pomeni, da se bodo predali. Brez dvoma bodo silovito napadali, Gajser pa bo moral paziti, da se na stezi ne zaplete v kakšno nepirjetno situacijo, ki bi mu lahko pokvarila načrte. Zdaj je prvenstvo v takšni fazi, da je potrebno voziti tudi premišljeno in ne riniti z glavo skozi zid.

Nazadnje sem bil malce razočaran, saj se vselej želim boriti za zmago. Ampak takšen je pač šport. Zdaj sem se malce spočil in pripravljen sem na finiš sezone ter na zadnje štiri dirke, ki jih želim odpeljati čim bolje,

je pred potjo na Švedsko povedal Gajser, ki je dovolj izkušen in prekaljen, da se zaveda, da ne bo nobena tragedija, če ga niti v Uddevalli ne bi bilo na zmagovalnem odru med prvimi tremi. Na koncu prvenstva bodo štele le točke, zmag na dirkah v letošnji sezoni pa ima slovenski motokros as tako ali tako več kot kdorkoli drug, in sicer kar osem na dosedanjih štirinajstih dirkah.

Gajser je dovolj izkušen in prekaljen v številnih motokros bitkah, da točno ve, kaj mora storiti v finišu letošnje sezone.

Prva vožnja VN Švedske v razredu MXGP bo v Uddevalli v nedeljo, 7. avgusta 2022, ob 14.15, druga pa ob 17.10.

Dobri štarti odpirajo pot do tovarniškega moštva

V razredu MX2 bo Jan Pancar znova skušal opozoriti nase. V tej sezoni je z lastno ekipo naredil velik korak naprej, za res vrhunske rezultate pa mu je nekajkrat obrnila hrbet tudi športna sreča, brez katere pač ne gre. Deloma je za določene slabše izide odgovoren tudi sam, saj je marsikatero priložnost zapravil z neposrečenim štartom. Nazadnje na Veliki nagradi Flandrije pa je v drugi vožnji pokazal, kako eksploziven je lahko na štartu. Če bo podobno agresiven na začetkih voženj tudi v Uddevalli, potem se lahko nadeja novega vrhunskega rezultata, s katerim bi se približal morebitni pogodbi kakšnemu od tovarniških moštev. Letos je dokazal, da se je sposoben vmešati v boj tudi z najboljšimi, a ga pri tem nemalokrat ovira "material", ki se ne more primerjati s tistim, ki ga imajo najboljši vozniki v razredu MX2. Dejstvo je, da je Pancar med netovarniškimi vozniki v tej sezoni zagotovo naredil največji korak naprej in to ni ostalo neopaženo. Prav gotovo si lahko v znova zelo ostri konkurenci z dobrimi vožnjami na Švedskem še malce bolj popravi izhodišče za morebitna pogajanja za sedež v enem od tovarniških moštev za naslednjo sezono.

Pancar bo na Švedskem znova lovil vrhunski rezultat, ki mu lahko morda še malce bolj odpre vrata do tovarniškega moštva v naslednji sezoni.

Prva vožnja VN Švedske v razredu MX2 bo v Uddevalli v nedeljo, 7. avgusta 2022, ob 13.15, druga pa ob 16.10.

Obeta se hud boj za uvrstitev na dirko

V okviru spremljevaljnega programa bodo na Švedskem vozili tudi dirko evropskega prvenstva v razredu z motorji s prostornino do 125 kubičnih centimetrov. Po sanirani poškodbi se bo s tekmeci znova preizkusil Jaka Peklaj. Varovanec Klemna Gerčarja je v letošnji sezoni pridno nabiral izkušnje v zaostreni mednarodni druščini in z nekaterimi vožnjami demonstriral, da premore potencial, ki pa ga mora še dobro razvijati in piliti na treningih. Pred predzadnjo dirko sezone je zbral 17 točk, tokrat pa ga čaka zelo zahtevno delo že v kvalifikacijah. Na dirko je namreč prijavljenih kar 73 voznikov, možnost za udeležbo v dveh vožnjah za točke pa jih bo dobilo samo 40.

Jako Peklaja čaka izjemno težko delo že v kvalifikacijah.

 

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosKlemen GerčarJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosulicencaEMX125

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

15

Priljubljenost članka

15

Shrani

Delite s prijatelji