V Vrtojbi bodo padle odločitve o državnih prvakih v mini cestno hitrostnem motociklizmu

V soboto, 1. oktobra 2022, bo v Vrtojbi na sporedu peta in hkrati zadnja dirka za točke državnega prvenstva Slovenije za voznice in voznike z licencami v minimotu, minigp-ju ter za skuteriste, v supermotu pa se bodo zadnjič v sezoni merili za pokalno prvenstvo Slovenije.


Na poligonu društva GAS Vrtejba tik ob meji z Italijo bo v soboto sila živahno. V boj za čim več točk in naslove državnih prvakov se bodo na zadnji dirki sezone podali tekmovalke in tekmovalci v mini cestno hitrostnem motociklizmu. 

Napeto bo do zadnjega kroga

Med vozniki razreda minimoto open bosta verjetno znova v ospredju Jan Poropat (Minimoto klub Obala racing) in Tadej Maver Guštin (AMD Divača). Loči ju zgolj devet točk, kar pomeni, da v boju za naslov najboljšega v državi v letu 2022 ni še nič odločenega. Na tretjem mestu je trenutno Andraž Osenk Drčar (AMD Orjaki), ki pa tega mesta še nima zagotovljenega mesta, saj ga lahko še vedno ujame in prehiti Valter Poropat (Minimoto klub Obala racing), ki v skupnem seštevku po štirih odpeljanih preizkušnjah sezone zaostaja za njim 21 točk.

Tadej Maver Guštin (96) bo skušal v lovu na naslov državnega prvaka nadoknaditi devet točk zaostanka za Janom Poropatom (57).

Tesno na vrhu 

Tudi v razredu Mini GP 10 bo najbrž zelo napeto. Neja Habjana na prvem in Tiana Krševana (oba GAS Vrtejba) na drugem mestu loči deset točk razlike. Spektakularni vožnji Habjana na preizkušnji na Vranskem konec avgusta sta vsekakor pripomogli, da je prišel v ospredje, a ne gre spregledati, da je Krševan na uvodni dirki sezone v Vrtojbi vknjižil maksimalno število točk in prepričljivo zmagal. To napoveduje bržkone ogorčen boj za naslov državnega prvaka. Zelo zanimivo utegne biti tudi v boju za tretje mesto, v katerem ima Enej Krševan (GAS Vrtejba) 13 točk prednosti pred društvenim kolegom Filipom Lahom.

Nejo Habjan (12) brani prvo mesto in lahko pričakuje ostre napade Tiana Krševana (64), ki za tekmecem zaostaja zgolj za deset točk.

Napak se ne bo odpuščalo 

Nik Podpečan Vehovec (GAS Vrtejba) si je že na dirki na Vranskem v kategoriji minimoto otroci 1 privozil nedosegljivo prednost pred zasledovalci in že ima naslov državnega prvaka v žepu. Vozil bo za prestiž in najbrž želel ohraniti ter podaljšati niz neporaženosti na dirkah domačega prvenstva in tekmovanje končati s stoodstotnim izkupičkom zmag v posameznih vožnjah. Na drugem mestu je dokaj trdno zasidran Jakob Štiftar (GAS Vrtejba), ki ima pred trenutno tretjim v skupnem seštevku Liamom Otrožnikom (GAS Vrtejba) zajetnih 33 točk prednosti. Slednji pa najbrž kar na trnih, saj je mesto za njim David Štilec (AMD Orjaki), ki ima samo točko manj, kar napoveduje oster boj za mesto številka tri v letošnjem državnem prvenstvu.

Liam Ostrožnik (34) bo branil tretje mesto v skupnem seštevku, saj ima le točko prednosti pred Davidom Štilcem. Nik Podpečan Vehovec (zadaj) pa bo skušal sezono končati neporažen in z maksimalnim izkupičkom točk.

V razredu minimoto otroci 2 ima Nejc Petrič zelo udobno in lepo prednost. Njegov prvi zasledovalec Tai Komel namreč zaostaja kar za 30 točk, tretji Tim Komel (vsi trije GAS Vrtejba) pa še sedem točk več. Brata Komel sta na progi vselej neizprosna borca, zato se bo moral Petrič najbrž tudi tokrat pošteno potruditi in odpeljati dirko brez večjih napak, sicer lahko nepričakovano zaide v težave, ki bi mu lahko morda celo odnesle prestižni naslov najboljšega v državi v tem razredu, ki se mu nasmiha.

Brata Komel, Tim (8) in Tai (6), bosta tudi tokrat najbrž brezkompromisno želela ugnati vodilnega v skupnem seštevku Nejca Petriča.

Švara v lovu na tekmeca

V kategoriji voznikov skuterjev ima Andrej Zalovič Filipič (AMTK Koper) kar 37 točk naskoka pred Silvanom Mladovanom (AMTK Koper). Tretji je Klemen Švara (AMTK Koper), ki za Mladovanom zaostaja osem točk in bo najverjetneje silovito napadal. V tej sezoni je imel Švara, sicer branilec naslova državnega prvaka med skuteristi obilo smole, zato se bo na zadnji preizkušnji sezone zagotovo potrudil prikazati v najboljši možni luči.

Silvano Mladovan (13) brani skupno drugo mesto med skuteristi.

Murovec še vedno upa

Pred zadnjo dirko pokalnega prvenstva Slovenije za voznike supermota je v najboljšem položaju italijanski voznik Fabrizio Valenta. Samo Murovec (GAS Vrtejba) na drugem mestu zaostaja za 28 točk. To pomeni, da se še vedno lahko dokoplje do končnega prvega mesta, kar daje slutiti, da se verjetno obeta zelo zanimiva dirka, v kateri bo predvsem Valenta najbrž taktično pazil, da si ne privošči kakšne velike napake, ki bi mu lahko pošteno otežila delo ali celo odnesla naslov pokalnega prvaka, ki ga sicer brani iz lanske sezone. Zanimivo je tudi v borbi za tretje mesto, v kateri trenutno najbolje kaže hrvaškemu predstavniku Marinu Di Leonardu, a ga še vedno lahko prehitita Italijan Matteo Ravarico in Di Leonardov rojak Tonko Tulić, ki sta na četrtem oziroma petem mestu, ter tudi šesto uvrščeni David Vasić, ki vozi z italijansko licenco.

Samo Murovec (990) lovi Fabrizia Valento (4) v skupnem seštevku pokalnega prvenstva Slovenije za voznike supermota.

Prosti treningi, ki niso vključeni v ceno prijavnine, bodo možni že v petek, 30 septembra, popoldne. V soboto dopoldne bodo nato treningi in kvalifikacije, prva vožnja dneva pa je načrtovana ob 14. uri. Tekmovanje se bo končalo s podelitvijo priznanj in pokalov pet minut po koncu zadnje vožnje.

Ključne besede


AMZSsupermotominimotoskuterdržavno prvenstvoGAS VrtejbalicencaminigpVrtojba

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

21

Priljubljenost članka

21

Shrani

Delite s prijatelji