Ob Logarju državni prvak še Štern

Z dirko na dirkališču Grobnik nad Reko se je končalo letošnje državno prvenstvo cestno hitrostnih motociklistov.

Albin Štern (101) se veseli naslova državnega prvaka v razredu superbike.
Albin Štern (101) se veseli naslova državnega prvaka v razredu superbike.

Šesta in hkrati zadnja dirka letošnjega državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu se je odvijala na Slovencem najbližjem dirkališču Grobnik na Hrvaškem. Steza je voznikom dobro poznana, saj so na njej letos že vozili drugo preizkušnjo za točke državnega prvenstva v razredih supersport 600 in superbike, ki je bila na sporedu 27. aprila.

Štern ohranil prednost pred tekmeci

Za dobro vzdušje na progi in ob njej je poskrbelo tudi vreme, ki je za oktober postreglo s prav prijetnimi temperaturami. Sobotne kvalifikacije so že nakazovale morebiten razplet. V razredu superbike jih je s prednostjo šestih desetink sekunde dobil zmagovalec pete dirke sezone Matic Berzin (Društvo 2nRace). Drugi je bil Aleš Brzin (AMD Trebnje), medtem ko je bil tretji vodilni v skupnem seštevku pred zadnjo dirko sezone Albin Štern (Društvo 2nRace). V nedeljo so se prvi na asfalt podali tekmovalci razreda superbike. Hitro je vajeti vodilnega prevzel najboljši iz kvalifikacij Berzin. Na prvem mestu je vozil sila suvereno ter si je pred zasledovalci nabral tudi lepo prednost. Sledil mu je Brzin, tretje mesto pa je umirjeno in brez velikega tveganja držal v rokah Štern, ki je dobro vedel, kaj mora storiti, da osvoji naslov državnega prvaka. V tem vrstnem redu so prvi trije prečkali ciljno črto, a vodstvo dirke je kaznovalo Brzina za prehiter štart, kar je pomenilo, da je bil na dirki tretji za Šternom, ki mu je pripadel naslov najboljšega v državnem prvenstvu v razredu superbike v letu 2022. Na drugem mestu skupno je sezono končal Berzin, tretji pa je Brzin, ki je tako prehitel Aleša Senekoviča (ŠD ST Lendava). Po zmagi v državnem prvenstvu je Štern sporočil, da je bilo to njegovo zadnje dejanje, saj končuje športno pot na cestno hitrostnih motociklističnih stezah.

Matic Berzin (55) je z zmago na Grobniku sklenil sezono državnega prvenstva v razredu superbike.

Logar potrdil naslov prvaka z novo zmago

V razredu supersport 600 si je najboljše štartno mesto znova pripeljal Enej Logar (AMD Domžale). Drugi v sobotnih kvalifikacijah je bll Domen Lipnik (Društvo 2nRace), tretji pa Bor Klemenc (AMD Trebnje). Dirka je spet prinesla obračun Logar - Lipnik, ki sta se vnovič najbolje pognala s štarta ter tekmecem pokazala, zakaj sta na prvih dveh mestih. Lipnik je bil v uvodnih krogih spredaj, a Logar se ni dal in ga je kmalu pustil za seboj.

Ko sem prehitel Lipnika, sem vozil svoj tempo in prednost še nekoliko povečal,

je povedal Logar z nasmeškom na obrazu po koncu dirke.

Enej Logar (21) je dobil tudi zadnjo dirko sezone v razredu supersport 600.

Zanimivo je bilo tudi v boju za tretje mesto. Klemenc je začel najbolje in je skušal potrditi tretje mesto iz kvalifikacij, a hitro se mu je na zadek prilepil Grega Žust (Društvo 2nRace) in ga nato tudi prehitel ter mu ušel. Skozi cilj so se na prvih treh mestih pripeljali Logar, Lipnik in Žust.

Grega Žust (98) je dirko na Grobniku in državno prvenstvo v razredu supersport 600 končal na tretjem mestu.

Zelo pogumno je vozila tudi edina ženska predstavnica v tem razredu Nina Berlič (Društvo 2nRace), ki je po ponesrečenemu štartu nadoknadila izgubljeno in na koncu za seboj pustila Blaža Raka (Društvo 2nRace).

Sezono smo uspešno izpeljali. Vseh šest dirk smo realizirali in kot organizatorji ne bi mogli biti bolj zadovoljni. Zanimanja za dirkanje je vedno več in imamo že nekaj novih imen na seznamu štarterjev za naslednjo sezono,

je povedal Matija Zaletelj, sicer predstavnik Društva 2nRace, ki uspešno organizira državno prvenstvo Slovenije v cestno hitrostnem motociklizmu pod okriljem AMZS zadnja tri leta.

Matija Zaletelj (levo med sestankom z dirkači) je zadovoljen potegnil črto pod organizacijo letošnjega državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu.

Ključne besede


AMZSdržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizemGrobniksuperbikelicencasupersport 600Enej LogarAlbin Štern

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

22

Priljubljenost članka

22

Shrani

Delite s prijatelji