Bogunović v Marseilleu peti

V Marseilleu so se pod okriljem Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) končale motoršportne igre, na katerih je sodelovala tudi slovenska reprezentanca.

Od leve: Nejc Trček, Klemen Jug, Aleksandar Bogunović, Rebeka Kobal in Domen Jerančič.
Od leve: Nejc Trček, Klemen Jug, Aleksandar Bogunović, Rebeka Kobal in Domen Jerančič.

Druga izvedba FIA Motoršportnih iger se bo ljubiteljem bencinskih športov zagotovo vtisnila v spomin, saj je na premiernem nastopu na igrah za slovensko reprezentanco Aleksandar Bogunović s petim mestom v disciplini karting sprint junior dosegel vrhunski rezultat.

Igre so se odvijale na slovitem dirkališču Paul Ricard.

Na igrah štirje Slovenci 

Slovenska izbrana vrsta se je premierno predstavila na tekmovanju, ki ga je Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) pred tremi leti zastavila kot projekt motošportnih olimpijskih iger. Reprezentanca Slovenije je na letošnjih igrah, ki so potekale v francoskem Marseillu, večina disciplin pa je potekala na slovitem dirkališču Paul Ricard, nastopila v treh disciplinah. Aleksandar Bogunović je v kartingu nastopil z licenco AMZS, pod okriljem AŠ2005 sta v kategoriji avto slalom nastopila Nejc Trček in Rebeka Kobal, v disciplini E-šport pa je nastopil nekdanji kartist Klemen Jug. Reprezentanco je na igrah vodil Domen Jerančič, predsednik komisije za karting pri AMZS. Bogunović je že pred začetkom iger sodil v ožji krog favoritov v kategoriji karting sprint junior, saj je letos odlično nastopal na mednarodnih tekmovanjih in se izkazal z zgodovinskim rezultatom za Slovenijo tudi v tekmovanju FIA Academy Trophy. Na prostih treningih se je spoznaval s tehnično izjemno zahtevno stezo na slovitem dirkališču Paul Ricard. V kvalifikacijah si je v konkurenci enaintridesetih voznikov privozil deveto štartno mesto. Sedile so tri kvalifikacijske dirke: v prvi je končal na sedmem mestu, a se je zaradi kazenskega pribitka znašel na 16. mestu. V drugi kvalifikacijski vožnji je v cilj pripeljal na 8. mestu, v tretji pa na 7. mestu. S tem si je privozil 7. štartno mesto v finalu.

Bogunović (130) je potrdil, da je letos naredil korak naprej in da se lahko enakovredno kosa z najboljšimi vrstniki na svetu.

Dolga in naporna finalna preizkušnja

Finalna dirka je bila dolga kar 26 krogov in je potekala pod budnim očesom predsednika vozniške komisije FIA in nekdanjega brazilskega voznika F1 Felipeja Masse, družbo mu je delal nakdanji francoski zvezdnik formule 1 Jean Alesi. V povsem poletnih temperaturah je do izraza prišla tudi dobra fizična pripravljenost. Bogunović je dirko začel previdno, v prvi fazi dirke celo nekoliko nazadoval, a do konca stopnjeval tempo in na koncu Sloveniji privozil odlično 5. mesto. Zgodovinska zlata medalja je pripadla ekipi Peruja, zmago ji je privozil Andres Cardenas. Srebrna medalja je pripadla Brazilcu Gabrielu Koenigkanu, bron pa je Danski privozil Mikkel Gaarde Pedersen.

Peto mesto v finalu bo Bogunoviću zanesljivo ostalo v spominu.

Smola v avto slalomu 

Nekoliko manj uspešna sta bila na igrah predstavnika Slovenije v avtoslalomu, saj sta tudi po zaslugi nekaj smole ostala brez želene uvrstitve v izločilne boje. Nejc Trček je s 5. in 6. mestom v uvodnih nastopih zagotovo dokazal, da se lahko meri z najboljšimi, Rebeki Kobal pa jo je zagodla napačno prevožena proga v prvi vožnji, v drugo pa je nato nastopila zelo solidno. Žal je bil kazenski pribitek prevelik in Slovenca sta tekmovanje končala na 24. mestu.

Nejc Trček in Rebeka Kobal sta tekmovala v avto slalomu.

Za las ob finale

V disciplini E-šport je Slovenijo zastopal nekadnji odličen kartist Klemen Jug, ki si je nastop na tekmovanju privozil z zmago na tekmovanju, ki ga je že leta 2019 pripredila Zveza za avto šport Slovenije. Jug je napredoval iz vožnje v vožnjo. V kvalifikacijah se je med 57 tekmovalci uvrstil na 34. mesto, v četrtfinalu je končal na 12. mestu in se uvrstil v repasaž. Z odličnim nastopom v repasažu se je prebil v polfinale, v katerem je že bil na mestu, ki je vodilo v finale. Trenutek nepozornosti in trk z zaščitno ogrado pa sta pomenila, da je polfinale končal na 14. mestu in za las ostal brez velikega finala. A vseeno je lahko zadovoljen z nastopom na premierni dirki digitalnega dirkanja.

Klemen Jug je bil zelo blizu finalu.

Zadovoljen sem, da smo uspeli končno strniti vrste in Slovenijo odpeljati na motošportne igre. Ponosen sem, da sta zvezi AMZS in AŠ 2005 združili moči in odlično sodelovali pri projektu. To je dobra popotnica za prihodnje generacije in prepričan sem, da bomo na naslednje igre odšli še v številčnejši in močnejši zasedbi. Rezultatsko smo zagotovo pustili dober vtis, predvsem v kartingu smo bili blizu medalje, a tudi ostali trije udeleženci so se na igrah dokazali kot veliki športniki,

je po koncu iger ocenil tekmovanje vodja slovenske reprezentance Domen Jerančič.

Premierni nastop slovenske reprezentance na igrah je lep obet za krepitev sodelovanja AMZS in AŠ 2005.

Ključne besede


AMZSFIAAleksandar BogunovićmotošportDomen JerančičAŠ 2005

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

12

Priljubljenost članka

12

Shrani

Delite s prijatelji