V projektu obnove pogorelega Krasa AMZS posadil prva drevesa Tima Gajserja

V petek, 25. novembra 2022, se je začela akcija pogozdovanja Krasa, ki ga je poleti močno prizadejal najobsežnejši požar v zgodovini Slovenije. Pri obnovi požarišča sodeluje tudi AMZS.


Avto-moto zveza Slovenije, nacionalna športna zveza za motošport in karting, je ob petem naslovu svetovnega prvaka v motokrosu Timu Gajserju na slavnostnem sprejemu v Mariboru konec avgusta za darilo poklonila 555 dreves, namejenih obnovi pogorelega Krasa.

V petek, 25. novembra, se je začela obsežna akcija pogozdovanja območja, ki ga je julija silovito prizadejal uničujoč gozdni požar, in prvi dan akcije je bil prisoten tudi AMZS. V odsotnosti Tima Gajserja, ki ima na Japonskem obveznosti s proizvajalcem motociklov Hondo in opremljevalci, je krovno nacionalno zvezo za motošport in karting ob začetku akcije zastopal njen generalni sekretar Jure Kostanjšek. Na Cerju je podpisal Zavezo za trajnostno obnovo pogorelega Krasa ter podprl projekt Zeleno srce Krasa, h katerima je pristopil AMZS. Sledil je začetek pogozdovanja, ki je potekal pod budnimi očesi strokovnjakov Zavoda za gozdove Slovenije. Številnim predstavniki podjetij in civilnodružbenih organizacij, ki so pristopili k Zavezi za trajnostno obnovo Krasa ter k projektu Zeleno srce Krasa, so se pridružili tudi nekateri prostovoljci. Sadili so sadike črnega hrasta, ki sicer v tem okolju in na kraških tleh dobro uspeva ter je zelo trpežen v različnih vremenskih pogojih.

AMZS bo skupaj s svojimi zaposlenimi preostala drevesa iz kontingenta dreves Tima Gajserja za obnovo pogorelega Krasa sadil predvidoma v začetku leta 2023 - skupaj s člani AMZS in navijači slovenskega motokros šampiona.

Generalni sekretar AMZS Jure Kostanjšek med sajenjem dreves.

V soboto, 26. novembra 2022, se akcija nadaljuje, pri Pomniku miru na Cerju pa pričakujejo več kot 1000 prostovljcev, ki bodo lahko s pogozdovanjem učinkovito pripomogli h čimprejšnji obnovi naravnega okolja na zahodu Slovenije, ki je edinstveno. Človeška pomoč naravi bo lahko prihodnjim generacijam znova omogočila, da bodo uživale v zelenem Krasu, kakršnega smo poznali pred nesrečnim uničujočim požarom.

Ključne besede


AMZSTim GajsermotokrosJure Kostanjšekgeneralni sekretar AMZSsvetovni prvakZavod za gozdove Slovenijedružbena odgovornostZaveza za trajnostno obnovo KrasaZeleno srce Krasa

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

20

Priljubljenost članka

20

Shrani

Delite s prijatelji