Na Grobniku za uvod najhitrejša Hudovernik in Bolko

Uvodna preizkušnja državnega prvenstva Slovenije v cestno hitrostnem motociklizmu je bila na dirkališču Grobnik. Zmagovito sta v novo sezono vstopila Gašper Hudovernik in Marko Bolko.


Hrvaško dirkališče Grobnik je bilo prizorišče uvodne dirke državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu v razredih supersport 600 in superbike v letu 2023. V soncu in prijetni sapici ter primernih temperaturah zraka in tudi asfalta so bile razmere za dirkanje takorekoč idealne. Zato so motorji v obeh tekmovalnih razredih za državno prvenstvo za voznike z licencami AMZS lahko hrumeli v polnem sijaju.

Razmere za dirkanje na Grobniku so bile izvrstne.

Bolko ob vrnitvi spet prvi

Najprej so se merili v razredu superbike, v katerem je bilo veliko oči uprtih v povratnika na dirke državnega prvenstva Marka Bolka (RP moto, motokros klub). Mariborčan, ki je bil odličen že na treningih in v kvalifikacijah, je upravičil svoj dirkaški sloves. Dirko je začel odlično in 10 zahtevnih krogov z ramo ob rami bil neizprosen boj z Avstrijcem Martinom Ulrichom. Odločitev o absolutnem zmagovalcu superbike dirke, ki je štela za točke državnega prvenstva, je padla v samem finišu, ključna pa je bila neizprosna in neomajna volja Bolka, ki je za nekaj centimetrov prej prečkal ciljno črto.

Lepo je biti nazaj, super sem zadovoljen. Osebnostna misija, performanska in doseženih časov, je bila dosežena. Pogrešam malo več konkurence in fantov, ki so bili v državnem prvenstvu lansko sezono, toda to nas ne bo vrglo iz tira in zmotilo,

je po dirki povedal prvi v cilju, ki je seveda s tem prevzel tudi vodilni položaj v skupnem seštevku državnega prvenstva. Drugo mesto je osvojil Blaž Bregar (2n'Race), ki je rutinirano nadzoroval svojo uvrstitev, tretje mesto mesto pa je pripadlo Srečku Virantu (2n'Race).

Prvi trije v razredu superbike: prvi Bolko (na sredini), drugi Bregar (levo) in tretji Virant (desno).

Napad na aktualnega prvaka uspel - zmaga Hudovernika

V razredu supersport 600 se je aktualni prvak Enej Logar (AMD Domžale) znašel pred zahtevno nalogo. Letos brani naslov najboljšega, a v neizprosni in močni konkurenci mu ne bo lahko.  Logar sicer grobniško dirkališče zelo dobro pozna, a tokrat mu ni prineslo tistega, kar je želel. Zmago je namreč moral prepustiti izvrstnemu Gašperju Hudoverniku (Moto Klub Grading). 21-letni Kranjčan je bil razred zase v izjemni konkurenci in je tako po uvodni dirki, od skupno šestih, vodilni dirkač v državnem prvenstvu v razredu supersport 600.

Tale vikend je bil super. Nisem vedel, kako se bo odvilo, so bili fantje kar hitri in je bila velika konkurenca. Na koncu mi je uspelo zmagati in je bilo super. Med dirko me je Enej prehitel, imela sva super boj. Mislim, da je bilo pomembno, da sem imel dober izhod po hribu na gor in sem ga lahko prehitel pri vstopu v Zagrebški ovinek. Priprave na sezono so bile v redu glede na to, da na tem motorju nisem imel veliko odpeljanih kilometrov, saj je bil to prvi konec tedna zame v tej dirkaški kategoriji,

je povedal zmagoviti dirkač po koncu preizkušnje, na kateri je drugo mesto odšlo v roke aktualnega prvaka Logarja.

Z dirko sem zelo zadovoljen, tudi časi so boljši kot lani. Dirke so bile zelo zanimive. Motor moramo še malo nastaviti in mu kakšno komponento dodati,

je povedal lanskoletni državni prvak.

Branilec naslova državnega prvaka Enej Logar (spredaj) je tokrat zasedel drugo mesto.

Na tretjem mestu je pristal Domen Lipnik (2n'Race), ki je odkrito priznal, da se za to lahko zahvali kar rimski boginji Fortuni.

Glede na vse sem zadovoljen, to je bil moj današnji maksimum. Sem imel kar nekaj sreče z odstopom hitrejšega tekmovalca. To je bila prve dirka z novim motorjem in motor ima še veliko potenciala, nekaj pa bom moral narediti na vožnji in fizični pripravi,

je bil samokritičen Lipnik. Največje razočaranje prvega dirkaškega konca tedna je doživel Etien Kantar Božič (ŠD Nenaten), ki je zaradi zdrsa sprednje gume predčasno končal dirko ter se tako za uvod v sezono poslovil od želenega in tudi pričakovanega dobrega rezultata.

Prvi trije v razredu supersport 600: prvi Hudovernik (na sredini), drugi Logar (levo) in tretji Lipnik (desno).

Mi smo zelo zadovoljni. Super vreme, super razmere za dirkanje. Temperature so bile že kar pomladne. Kar se tiče dirkačev smo zadovoljni, saj so bila vsa mesta prodana. Bilo je nekaj nesreč, saj je bilo nekaj dirkačev, ki so čez zimo premalo trenirali in niso bili navoženi. Kljub temu je bil dober in lep dogodek,

je misli ob koncu preizkušnje strnil Matija Zaletelj, sicer direktor dirke in član društva 2n'Race, organizatorja dirke.

S preizkušnjo na Grobniku so bili na koncu zadovoljni tudi v taboru organizatorja, društva 2n'race.

Druga od skupno šestih dirk državnega prvenstva Slovenije v letu 2023 v cestno hitrostnem motociklizmu bo 23. aprila na dirkališču Pannonia Ring.

Ključne besede


AMZSdržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizemGrobniksuperbikelicenca2n'racesupersport 600

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

26

Priljubljenost članka

26

Shrani

Delite s prijatelji