Državno prvenstvo v cestno hitrostnem motociklizmu se nadaljuje na dirkališču Pannonia Ring

Dirkače z licencami AMZS čaka v nedeljo, 23. aprila 2023, druga dirka državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu. Za točke za skupno razvrstitev v razredih supersport 600 in superbike se bodo merili na madžarskem dirkališču Pannonia Ring.

Marko Bolko (155) je bil suvereni zmagovalec uvodne preizkušnje v razredu superbike na grobniškem dirkališču.
Marko Bolko (155) je bil suvereni zmagovalec uvodne preizkušnje v razredu superbike na grobniškem dirkališču.

Po spektakularnem uvodu v sezono na Grobniku bosta tokrat s tarčo na hrbtu zagotovo oba zmagovalca marčevske preizkušnje na Hrvaškem: Marko Bolko (RP moto, motokros klub) v razredu superbike in Gašper Hudovernik (Moto Klub Grading) v razredu supersport 600. Dirkaški konec tedna za najboljše slovenske cestno hitrostne motocikliste bo potekal 22. in 23. aprila.

Pannonia Ring je tradicionalno dobro obiskana dirka, zelo tehnična proga. Pričakujem podoben obisk, kot je bil na Grobniku, ki je Slovencem najbližje. Za zdaj z obiskom dobro kaže in tudi številom dirkačev, ki se bodo potegovali za nove točke državnega prvenstva,

je pred novim dirkaškim spektaklom v državnem prvenstvu povedal član organizatorja preizkušnje na Madžarskem Matija Zaletelj (2n'Race), ki bo tudi tokrat opravljal pomembno vlogo direktorja dirke.

Bolko z visoko zastavljenim ciljem

Marko Bolko je po povratku v dirkaško karavano državnega prvenstva tekmecem poslal jasno sporočilo. Na uvodni dirki sezone na grobnišku stezi je bil neulovljiv, z odličnimi predstavami pa želi nadaljevati tudi na Madžarskem.

Pannonia Ring velja, kot vedo tudi ostali dirkači, za moje domače dirkališče. Tam sem izjemno močan, dosegal sem tudi že čase, ki so jih vozili sami priznani superbike vozniki. Spet bo tam veljala osebnostna misija, podreti osebni rekord in se približati absolutnemu rekordu, ki ga je nedavno postavil Philipp Öttl – dirkač prvenstva WSBK,

je pred drugo dirko sezone za državno prvenstvo povedal prvi favorit za skupno zmago, ki je po prvi dirki vodilni v skupnem seštevku v razredu superbike. Na drugem mestu je Blaž Bregar (2n'Race), tretji pa Srečko Virant (2n'Race).

Blaž Bregar (88) se je na Grobniku še najbolj približal prepričljivemu zmagovalcu Marku Bolku.

Najbolj pomembno mi je to, da sem vsako dirko osredotočen sam nase in da dosežem tisto kar si zadam,

je samozavestno pred novo dirkaško preizkušnjo povedal Bolko.

Vsi v lov na Hudovernika

Novinec v prvenstvu supersport 600 Gašper Hudovernik (Moto Klub Grading) je z odlično predstavo na Grobniku in zmago v debitantskem nastopu v tem razredu v državnem prvenstvu presenetil tekmece. Član Moto Kluba Grading, ki je lani tekmoval v šibkejši kategoriji supersport 300, se je izvrstno prilagodil na močnejši motor in izenačeno konkurenco. Zmaga na uvodni dirki sezone državnega prvenstva mu je dala dodaten zagon in potrditev, da je na pravi poti.

Na Pannonia Ringu sem bil velikokrat, mogoče še večkrat kot na Grobniku. Dobra steza, veliko ostrega zaviranja, kar meni ustreza. Veselim se dirkaškega konca tedna na Madžarskem, mislim, da bo tako dober kot je bil tisti na Grobniku,

nam je zaupal Hudovernik.

Gašper Hudovernik (37) se zaveda, da bo po zmagi na Grobniku tokrat na Madžarskem vozil s tarčo na hrbtu.

Aktualni državni prvak Enej Logar (AMD Domžale) je med dirkama intenzivno treniral, manjšo izboljšavo v obliki novega zadnjega vzmetenja pa je doživel tudi njegov motor, zaradi česar pričakuje nadgraditev drugega mesta, s katerim je odprl sezono v državnem prvenstvu na Grobniku.

Upam, da bo tako dobro kot na Grobniku oziroma da bo še bolje,

se nadeja Logar. Eden od dolžnikov s prve dirke sezone je Etien Kantar Božič (ŠD Nenaten), prav tako novinec v razredu supersport 600. Izolan, ki pri 15-ih letih vozi že skupno deseto sezono v različnih tekmovalnih razredih državnih prvenstev, je namreč na Grobniku zmagal v kvalifikacijah, nato pa na dirki po nesrečnem padcu odstopil. Popravni izpit ga čaka na dirkališču Pannonia Ring, na katerem želi dokazati, da sodi v najtesnejši krog favoritov za zmago.

Če sem že na Grobniku dokazal, da sem lahko spredaj, bom potem tudi na Madžarskem, kjer mi je proga dosti bolj všeč kot grobniška. Potrebno bo počakati in videti, kako dobri bodo tekmeci, na Grobniku so bili namreč zelo hitri in dobri. Na Pannonii bomo videli, komu steza bolj ustreza, vendar vedno ciljam na zmago,

je povedal obetavni in nadarjeni mladi primorski dirkač.

Etien Kantar Božič (559) je na Grobniku v razredu supersport 600 zmagal v kvalifikacijah, a dirke za točke državnega prvenstva zaradi padca ni končal in bo imel na Madžarskem popravni izpit.

Zavita madžarska lepotica 

Dirkališče Pannonia Ring je vrata dirkačem odprlo 1. avgusta 1996 in je postavljeno le streljaj iz vasi Ostffyasszonyfa, ki je od Ljubljane oddaljena 312 kilometrov. Steza je dolga 4740 metrov in ima 11 desnih ovinkov ter sedem levih, štartno ciljna ravnina pa je dolga 700 metrov. Namensko je bila zasnovana in zgrajena za dirkanje z motorji. Dirkališče velja za eno najbolj varnih na svetu, saj ima dolge izletne cone. Največja posebnost proge Pannoni Ring je bila, da je do leta 2014 omogočal prirejanje dirk z vožnjo v obe smeri urinega kazalca, toda po postavitvi novih robnikov, je vožnja dovoljena le v trenutni konfiguracij. Smer vožnje zdaj poteka v smeri urinega kazalca, dirkači pa imajo za vožnjo na voljo med 11 in 13 metrov široko asfaltno površino. Zavita madžarska lepotica je gostila nekatere zanimive dirke, med katerimi izstopajo preizkušnje svetovnega prvenstva prikoličarjev. Ovinke pa je v okviru nemškega IDM superbike prvenstva sekal tudi legendarni dirkač formule 1 Michael Schumacher.

V letu 2023 je na koledarju državnega prvenstva Slovenije v cestno hitrostnem motociklizmu 6 dirk. Prva na Grobniku je bila sredi marca, sledijo pa še preizkušnje na Pannonia Ringu, Slovakia Ringu in v Brnu, vse pa bo organiziralo društvo 2n'race. Sezona se bo končala 8. oktobra 2023, ko se bodo voznice in vozniki znova merili na progi na Grobniku. Podroben razpored vseh dirk državnega prvenstva Slovenije v vseh panogah pod okriljem AMZS lahko najdete na tej povezavi.

Ključne besede


AMZSdržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizemsuperbikelicenca2n'racePannonia Ringsupersport 600

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji