Lani na Portugalskem Pancar kaznovan, letos želi med deset

V nedeljo, 30. aprila, bo na sporedu peta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu v letu 2023. Gostila jo bo Agueda, kjer bo na programu Velika nagrada Portgualske.


Motokrosisti, ki se borijo za točke svetovnega prvenstva, bodo po dveh tednih znova sedli na motorje in se merili na Veliki nagradi Portugalske v Aguedi. Slovenske barve z licenco AMZS bo na progi, ki se nahaja na obrobju Poslovnega parka Casarao in je oddaljena dobro uro vožnje z avtom južno od Porta, zastopal Jan Pancar.

Cilj je znova deseterica

V razredu MX2 je konkurenca po uvodnih štirih dirkah svetovnega prvenstva v skupnem seštevku razdeljena na dva dela. Prvih devet voznikov v skupnem seštevku ima močno podporo tovarniških moštev, na 10. mestu pa je naš predstavnik Jan Pancar, ki se po najboljših močeh bori s tekmeci z lastno ekipo TEM JP253. Četudi se proračun njegovega moštva ne more primerjati s tistimi, ki so pred njim na lestvici, pa je za njim kar nekaj fantov, ki imajo boljše pogoje in v mošnjičku več denarja. Pancar se dobro zaveda, česa je sposoben in kaj zmore ter da lahko meša štrene tudi najboljšim. Kljub omejenim tehničnim in finančnim resursom, pa je nekajkrat že dokazal, da ga tekmeci, tokrat jih je v razredu MX2 prijavljenih 33, jemljejo sila resno in da z njim na stezi ni šale. Lani je na tej progi v prvi vožnji dobil kazen, saj je nehote spregledal eno od opozorilnih zastav, v drugi pa se je približal deseterici, ki bo letos zanj glavni cilj. Proga je dolga 1630 metrov in velja za hitro, a je tehnično zelo zahtevna, toda atraktivna in posejana tudi z nekaj ritem sekcijami, na katerih bo potrebno dobro kontrolirati dolžine skokov z motorjem. Ob maksimalni zbranosti in z nekaj sreče lahko Pancar znova doseže cilj, ki si ga je zastavil.

Dirke na Portugalskem se že veselim. V pripravah nanjo sem v Maggiori vozil dirko italijanskega prvenstva. Zasedel sem skupno 5. mesto, v Aguedi pa bo cilj spet deseterica,

je povedal Pancar, ki je v dobri formi, kar je nazadnje demonstriral pred dvema tednoma na Veliki nagradi Trentina, na kateri je v skupnem seštevku zasedel želeno 10. mesto ter izpolnil zadani cilj. Taktiziranja tudi na Portugalskem ne bo, ampak bo vnovič potrebno voziti na polno ter si izboriti dober štartni položaj že v sobotnih kvalifikacijah, saj lahko ta že navrže nekaj dragocenih točk za svetovno prvenstvo in nato tudi marsikaj olajša v obeh nedeljskih vožnjah. Sicer pa Pancarja po nastopu na Portugalskem že naslednji konec tedna čaka še preizkušnja na Veliki nagradi Španije, ki bo na obrobju Madrida, kar pomeni, da se po dirki v Aguedi ne bo vračal v domovino in bo ostal na Pirenejskem polotoku.

Prva vožnja VN Portugalske v Aguedi v razredu MX2 bo v nedeljo, 30. aprila 2023, ob 14.15, druga pa ob 17.10.

Šest Slovencev v Franciji

Na dirki jugo-zahodne cone evropskega prvenstva v motokrosu, ki bo prav tako na sporedu v nedeljo, 30. aprila, pa bo Slovenijo z licencami AMZS v Franciji zastopala šesterica voznikov. Na progi Sainte Radegonde v kraju Dardon Gueugnon, ki se nahaja dobri dve uri vožnje z avtom severno od Lyona, bodo v razredu EMX 65 vozili Alex Novak, Leo Gajser, Taj Golež in Svit Vižintin, v močnejšem razredu EMX 85 pa se bosta v ostri mednarodni konkurenci preizkusila Maj Kotarc in Val Slavec.

Ključne besede


AMZSmotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

7

Priljubljenost članka

7

Shrani

Delite s prijatelji