Slovakia ring za nekatere (ne)srečen kraj

Na dirkališču Slovakia Ring je potekala tretja letošnja dirka državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu. Med udeleženci je v kategoriji superbike največ pokazal Blaž Bregar. V razredu supersport 600 se je zmage veselil Etien Kantar Božič. Dirkaško akcijo si je od blizu ogledal tudi svetovni prvak v smučarskih skokih Timi Zajc.

Etien Kantar Božič (559) je prišel do premierne zmage na dirkah državnega prvenstva v razredu supersport 600.
Etien Kantar Božič (559) je prišel do premierne zmage na dirkah državnega prvenstva v razredu supersport 600.

Po daljšem tekmovalnem premoru v cestno hitrostnem motociklizmu v državnem prvenstvu je po bencinskih hlapih spet zadišalo na Slovaškem, kjer so se zbrali dirkači, ki se potegujejo za naslova slovenskega prvaka v dveh razredih. Idealni vremenski pogoji so dirkačem omogočili, da na moderni in zelo hitri stezi motorje priganjajo do skrajnosti.

Zlati Zajc na stezi

Sekanje ovinkov drznih jezdecev motociklov si je ogledal tudi svetovni prvak v smučarskih skokih Timi Zajc. Zlati slovenski orel se je z velikim veseljem odzval povabilu organizatorja dirk, Društva 2nRace, da pride podpirat slovenski motociklizem in tudi, da skoči na tekmovalni motor ter se z njim zapelje na sanjsko izkušnjo. 

Imel sem že motokros motor, lani pa sem preizkusil še tega za cestno hitrostne dirke in me kar "fejst grabi", da bi to večkrat počel. Je kar adrenalin, tudi strah je prisoten, ko zapelješ na stezo. Je podobno smučarskim skokom, sploh čez ovinke, ko si povsem pri tleh in te je malo strah, da ne bi padel,

je po nepozabni izkušnji povedal dobitnik dveh zlatih in ene bronaste FIS snežinke. Strast do motociklizma v njemu gori že dolgo, MD Racing pa je poskrbel, da vožnja z dirkalnimi motorji na stezi ni več rezervirana zgolj za izbrance.

Svetovni prvak v smučarskih skokih je preizkusil cestno hitrostno dirkanje.

Super je, ker mi vse pripravijo in jaz pridem sem in samo vozim,

je bil vtis vrhunskega športnika, preden je vzel zalet in se pognal na adrenalinsko izkušnjo. Odpeljal je tudi dirko, ki sicer ni štela za točke državnega prvenstva, vendar v svoji konkurenci supersport 600 zmagal.

Timi Zajc (desno) je bil nad dogajanjem na dirki navdušen.

Bregar suveren v kategoriji superbike 

V nabito polnem dirkaškem paddocku je v tekmovalnem razredu superbike 25 prvenstvenih točk domov odnesel Blaž Bregar (Društvo 2n'Race), ki je z natančnimi vožnjami in doslednimi časi krogov prišel do prve letošnje zmage.

Bila je super dirka, zelo je bilo vroče. Prvič sem letos zmagal in upam, da bom v tem ritmu nadaljeval,

je po zahtevni sprint dirki povedal zmagovalec. Drugo mesto je osvojil Srečko Virant (Društvo 2n'Race), tretji pa je bil Igor Škerl (Gas Vrtejba).

Blaž Bregar (88) je vknjižil zmago v razredu superbike.

Kantar Božič do premierne zmage

V konkurenci tekmovalcev v razredu supersport 600 je največ znanja prikazal Etien Kantar Božič (ŠD Nenaten), ki je s pridom izkoristil odstop vodilnega dirkača sezone Eneja Logarja (AMD Dmžale). Idrijčan je bil sicer ta konec tedna najhitrejši, dobil kvalifikacije, zato je upravičeno verjel, da lahko ponovi zmago s Pannonia Ringa. Toda takoj po startu v tretjem ovinku je naredil napako in končal v pesku, s tem pa je bilo konec sanj o novih petindvajsetih prvenstvenih točkah.

Z dirkaškim koncem tedna sem zadovoljen, saj sem prikazal dobre čase krogov. Na dirki sem imel s startom manjše težave. V prvem ovinku sem dal v napačno prestavo, zato sem moral nadoknaditi nekaj mest. V tretjem ovinku sem bil pozen na zaviranju in mi je odneslo sprednjo gumo. Ni bilo najbolje, vendar očitno sem se naučil, da ne rabim toliko hiteti in lahko tekmece prehitim tudi v zadnjem krogu,

je po ponesrečeni dirki povedal aktualni državni prvak.

Enej Logar (21) je tokrat ostal brez pomembnih točk v razredu supersport 600.

Kantar Božič je tako prevzel vodstvo na dirki, toda zmaga mu ni bila podarjena. Za vrat mu je namreč vztrajno dihal Domen Lipnik (Društvo 2n'Race). Z neposrednim tekmecem sta se večkrat izmenjala v vodstvu, daljši konec palice pa je na koncu potegnil Primorec, ki je v zadnjem krogu v zadnjih nekaj ovinkih smuknil mimo dirkača s število 23 na motorju in tako prišel do prve zmage v razredu supersport 600. 

Težko pričakovana prva zmaga, sploh na tem dirkališču, saj sem uporabljal drugačen motor kot drugi. Z Lipnikom sem se dolgo boril, sploh v zadnjem krogu sem preučeval, kje bi ga lahko prehitel, kar mi je uspelo v zadnjem krogu v tretjem ovinku. Njegov poskus v zadnjem ovinku sem uspešno odbil s poznim zaviranjem, da mu nisem pustil dovolj prostora za prehitevanje, 

je po podelitvi povedal petnajstletnik iz Lucije. Vodstvo v skupnem seštevku je po odstopu Logarja prevzel Lipnik, ki je v letošnji sezoni edini od dirkačev pri vrhu, ki so končali vse dirke.

Če sem bil lani tisti dirkač, ki je bil po prvem delu sezone najhitrejši, pa sem nato potegnil "takratko", pa sem letos vodilni in bomo videli, kaj bo na koncu. Dobro moram oddelati še drugo polovico sezone, potem pa bomo videli,

je povedal Lipnik po dirki. Na najnižjo zmagovalno stopničko se je tokrat uvrstil David Vodišek (Društvo 2n'Race). 

David Vodišek (36) si je privozil tretje mesto v razredu supersport 600.

Odlična dirkaška kulisa je dodala piko na i zanimivim in razburljivim dirkam, ki jih organizira Društvo 2n'Race. Vodja dirke in član društva 2n'Race Matija Zaletelj je bil z izpeljavo dogodka zadovoljen.

Mi smo zelo zadovoljni. Po dolgem času smo imeli najbolj primerne vremenske razmere za dirkanje. Udeležba je bila dobra, na srečo brez večjih nesreč in poškodb, tako da smo zadovoljni,

je potegnil črto pod dirkaški konec tedna direktor dirke na Slovaškem. 

Četrta od skupno šestih dirk državnega prvenstva Slovenije v letu 2023 v cestno hitrostnem motociklizmu bo v terminu med 15. in 16. julijem na dirkališču Pannonia Ring na Madžarskem.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

20

Priljubljenost članka

20

Shrani

Delite s prijatelji