Novaku napake odnesle priložnost za odmeven rezultat

Finalna preizkušnja evropskega prvenstva v motokrosu v razredu EMX 65 je bila v Loketu na Češkem. Slovenijo so na njej z licencami AMZS zastopali Alex Novak, Taj Golež, Svit Vižintin in Leo Gajser.

Alex Novak (397) je bil najboljši Slovenec na finalu razreda EMX 65 v Loketu.
Alex Novak (397) je bil najboljši Slovenec na finalu razreda EMX 65 v Loketu.

V okviru dirke svetovnega prvenstva v motokrosu na progi Loketske Serpentiny se je odvijala tudi finalna preizkušnja evropskega prvenstva motokrosistov z motorji s prostornino do 65 kubičnih centimetrov. Alex Novak, Taj Golež, Svit Vižintin in Leo Gajser so si pravico nastopa na tej dirki privozili z uspešno opravljenim polfinalnim izzivom, ki je bil pred dvema tednoma v Italiji na progi Galaello v kraju Gazzane di Preseglie.

Odločale so malenkosti

Tokrat je bila konkurenca še močnejša in zahtevnejša, zato so bile že najmanjše napake kaznovane oziroma so pomenile zdrs po lestvici navzdol. V kvalifikacijah je bil med najboljši Novak, ki je zasedel 14. mesto, Golež je bil 22., Gajser 35., Vižintin pa je ciljno črto prečkal na 42. mestu, kar je pomenilo, da si je privozil pozicijo druge rezerve.

Svit Vižintin (263) si je v kvalifikacijah zagotovil status rezerve.

Na prvi dirki je šlo nato na nož. Znova so odločale malenkosti, ki trem slovenskim voznikom niso bile v prid. Novak se je po napaki iz ozadja prebijal naprej, a višje od 18. mesta se mu ni uspelo povzpeti. Najboljši Slovenec je bil Golež, ki je v cilj pripeljal na 16. mestu, Gajser pa je zasedel 29. mesto.

Usodne napake

V nedeljo je bila druga vožnja na sporedu že dopoldna, še pred vročino, ki je nato na preostalih dirkah kar pošteno vplivala na razplete. Od slovenska trojke je tokrat največ pokazal Novak. Štartal je solidno in se hitro prebil na 6. mesto, vendar se mu je v prvem sektorju tretjega kroga primerila napaka, zaradi katere je zdrsnil na 23. mesto in upov o dobri uvrstitvi je bilo konec. V cilj je pripeljal na 15. mestu.

Alex Novak (397) je bil najboljši med tremi Slovenci v finalu.

Goleža je zaustavil skromen štart, na katerem je preveč zamudil, da bi se lahko potegoval za višja mesta. Ciljno črto v drugi vožnji je prečkal na 19. mestu. Gajser je vozil v ozadju in je bil v cilju na 28. mestu.

Taj Golež (209) je preveč zamudil na štartu in se nato ni mogel vmešati v boj za visoka mesta.

Naslov evropskega prvaka je osvojil Italijan Francesco Assini, Novak je skupno zasedel 18. mesto, Golež je bil 19., Gajserju pa je pripadlo 29. mesto v skupnem seštevku v kategoriji EMX 65.

Leo Gajser (219) je nabiral dragocene izkušnje, ki jih bo lahko v prihodnosti s pridom unovčil.

Ključne besede


AMZSmotokrosevropsko prvenstvoEMX65licencaLeo GajserAlex NovakSvit VižintinTaj Golež

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

39

Priljubljenost članka

39

Shrani

Delite s prijatelji