Radizelska proga gostila dirke državnega in evropskega prvenstva

Na radizelski progi v Orehovi vasi je bila na sporedu tretja dirka odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu, v razredih s prostornino motorjev do 65 in 85 kubičnih centimetrov pa so vozili za točke evropskega prvenstva jugo-zahodne cone.

Alex Novak (397) si je privozil novo lepo zmago v mednarodni konkurenci v razredu EMX 65.
Alex Novak (397) si je privozil novo lepo zmago v mednarodni konkurenci v razredu EMX 65.

Sobota, 20. maja, in nedelja, 21. maja, sta bili na sloviti progi Radizel v znamenju hrumenja motokros motorjev. Na sporedu sta bili namreč kar dve tekmovanji. Vozili so tretjo dirko sezone za točke odprtega državnega prvenstva Slovenije in tudi drugo preizkušnjo evropskega prvenstva jugo-zahodne cone v razredih EMX 65 in EMX 85. Štartne rampe so bile oba dneva zelo polne, na svoj račun pa so lahko prišli tudi gledalci ob progi. Organizacija preizkušnje je bila v rokah članov ŠD MX Akademija Sašo Kragelj. Deževen maj je prirediteljem povzročil kar nekaj preglavic in glavobola, a jim je ob velikih naporih in z nekaj sreče z vremenom v zadnjih dneh uspelo lepo pripraviti progo. Še v petek v poznih večernih urah se je na progo zlila kratka ploha, nato pa se je glavnina padavin  premaknila in proga je v soboto zjutraj lahko pričakala prve nastopajoče. 

Veterani in najmlajši že v soboto 

Sobotni tekmovalni dan se je začel s prostimi treningi, nadaljeval pa z dirkami v obeh veteranskih razredih 40 in 50 ter dirkami najmlajših tekmovalcev razreda MX 50, medtem ko so vozniki evropskega prvenstva kategorij EMX 65 in EMX 85 opravili kvalifikacijske vožnje za nedeljsko dirko. V dirki veteranov nad 40 let ni bilo nobenih posebnih presenečenj. Simon Lavrin (AMD Slovenske Konjice) je suvereno štartal in znova obakrat odvozil na prvem mestu. Na drugem mestu je obe vožnji končal Leon Ferš (AMD Vurberk), tretje mesto pa si je privozil David Babič (AMD Brežice). 

Simon Lavrin (902) je bil v razredu Veterani 40 znova neulovljiv in nepremagljiv.

 

Podobno je bilo tudi v razredu starejših veteranov nad 50 let. Prekaljeni Bogomir Gajser (Motokross ski Gajser team) ni imel posebnih težav in je obe dirki dobil z lepo prednostjo pred avstrijskim dirkačem Manfredom Kainzem, tretje mesto v obeh vožnjah in tudi v skupnem vrstnem redu na zmagovalnem odru pa je pripadlo hrvaškem tekmovalcu Danku Braimu. 

Bogomir Gajser (242) je lahkotno drvel proti novi zmagi v razredu Veterani 50.

Padec Mačka skrojil razplet na vrhu

V soboto so nekoliko prilagojeno progo v Orehovi vasi v boju za točke pokalnega prvenstva preizkusili tudi najmlajši dirkači v najšibkejšem tekmovalnem razredu MX 50. V prvi vožnji je največ pokazal Matic Maček (AMD Vurberk) in v cilj pripeljal s sedmimi sekundami prednosti pred hrvaškim voznikom Rokom Cebovićem. Na tretjem mestu je prvo vožnjo končal Oto Petrovčič (AMD Irt Brothers). Zmaga v drugi vožnji razreda MX 50 je po padcu Mačka pripadla Ceboviću. Drugo mesto si je kljub bolečinam po padcu privozil Maček. Tretji je ciljno črto druge vožnje prečkal Filip Trošt (AMD Irt Brothers). Tako je na podelitvenem odru najvišja stopnica pripadla Ceboviću, drugi pa je bil Maček, ki je osvojil enako število točk prvouvrščeni, vendar je po pravilih ob enakem točkovnem izkupičku zmagovalec tisti voznik, ki je bil boljši v drugi vožnji. Na tretji stopnički pa je stal Tristan Saksida (AMD Irt Brothers).

Maticu Mačku (10) je padec v drugi vožnji pokvaril načrte in odnesel skupno zmago v razredu MX 50.

Zgoščen program in napeti razpleti

V nedeljo so po jutranjem treningu na progo skupaj zapeljali dirkači kar treh tekmovalnih razredov, in sicer MX Open, MX2 in MX 125. V slednjem tokrat niso vozili za točke državnega prvenstva, ampak je bila dirka pozivna. V prvi vožnji je med tekmovalci v tem razredu največ pokazal Lukas Osek (Motocross ski Gajser team) in vožnjo dobil z lepo prednostjo pred drugouvrščenim hrvaškim dirkačem Šimunom Ivandičem. Tretji je ciljno črto prevozil Klemen Rozman (AMD Irt Brothers). V drugo je Gal Geršak (AMD Vurberk) po boljšem štartu vodil, Osek pa je večino dirke prevozil na drugem mestu, a ga je nekaj krogov pred koncem prehitel Ivandič. Po končnem seštevku točk je imel najboljši izkupiček Osek, ki jih je zbral 45. Točko manj si je prislužil Ivandič , 40 točk pa je Geršaku prineslo skupno tretje mesto tekme razreda MX 125.

Lukas Osek (34) je dobil dirko v razredu MX 125, ki pa je bila tokrat zgolj prestižnega pomena in ni štela za državno prvenstvo.

Med tekmovalci razreda MX2 je prvo dirko z odlično vožnjo dobil Gal Hauptman (AMD Šentvid pri Stični), ki je z lepo prednostjo prvi prevozil ciljno črto. Šestnajst sekund za njim je drugi v cilj pripeljal Alen Gajser (Športno društvo Tiga 243), tretji pa je ciljno črto prečkal Tilen Demšič (Športno društvo Tiga 243). Tudi v drugo je Hauptman na štartu povedel dirko in prvega mesta do konca ni izpustil iz rok. Drugo mesto je osvojil hrvaški voznik Luka Kunić, tretji je bil spet Demšič. Maksimalno število točk po dveh vožnjah je za Hauptmana pomenilo prepričljivo skupno zmago na dirki. Drugo mesto je pripadlo skupno Demšiču, tretji na zmagovalnem odru pa je bil z enakim točkovnim izkupičkom Gajser, a s slabšim rezulatom druge vožnje v primerjavi z Demšičem.

Gal Hauptman (50) se je veselil dveh prvih mest in tudi skupne zmage v razredu MX2.

Med tekmovalci najmočnejšega razreda MX Open je bil boj za prvo mesto malce bolj napet in negotov. V prvi vožnji je zmagal Žan Žaler (TRK Tajfun šport), ki z minimalno prednostjo slavil pred Denisom Jakšo (AMD Kolpa MXS). Tretji je za njima v cilj pridrvel Jaka Završan (ŠD Myteam motocros). Na štartu druge vožnje je pogoje na stezi najbolje izkoristil Miha Bubnič (ŠD Myteam motocross), ki je vodil od štarta pa do cilja. Drugo mesto si je pridirkal Žaler, na tretjem pa je drugo vožnjo najmočnejšega razreda končal Jakša. Na najvišji stopnici podelitvenega podija je tako z najboljšim izkupičkom točk stal Žaler. Družbo na odru sta mu delala še drugi Bubnič in tretji Jakša.

Žan Žaler (337) na enem od skokov.

Novak slavil drugo evropsko zmago

Zatem so se na progo podali dirkači, ki se borijo za točke evropskega prvenstva jugo-zahodne cone. V obeh razredih se je na štartu pojavilo veliko tekmovalcev in gledalcem pripravilo napeto dirko. Vrtsni red izhoda na štartno rampo so si tekmovalci priborili v sobotnih kvalifikacijskih vožnjah.

Med dirkači močnejšega razreda EMX 85 je bil v prvi vožnji najhitrejši italijan Riccardo Pini, ki je v cilj pripeljal le sekundo in šest desetink hitreje pred drugouvrščenim Špancem Juanom Izaguirrejem Pintom. Naš najboljši dirkač prve vožnje je bil Val Slavec (ACJ sport), ki je ciljno črto prečkal na 26. mestu. V drugo je najboljše štartal Španec Oleguer Riba, nato pa se je v drugem krogu na prvo mesto zavihtel Pini, ki pa vodilnega mesta do konca ni več izpustil iz rok in je prepričljivo zmagal tudi drugo vožnjo ter tako odnesel skupno zmago v kategoriji EMX 85. Drugi je v cilj druge vožnje pripeljal Pinijev rojak Nicolo Alvisi, tretji pa je bil Izaguirre Pinto. Naši tekmovalci so popravili uvrstitve glede na prvo vožnjo. Jaka Mervič (GAS Vrtejba) je drugo dirko končal štiriindvajseti, Slavec pa mesto za njim. Drugo mesto skupnega seštevka je po seštevku točk obeh voženj odnesel Izaguirre Pinto, na tretje pa je pripadlo Alvisu. Slednji je tudi vodilni skupnega seštevka evropskega prvenstva jugo-zahodne cone po dveh dirkah.

Na evropskih motokros preizkušnjah ni milosti. Štart ene od voženj razreda EMX 65.

V šibkejšem razredu EMX 65 je bilo izhodišče za naše tekmovalce veliko boljše. Na obeh prvih mestih sobotne kvalifikacijske vožnje sta končala naša tekmovalca. Prvi je na štartno rampo zapeljal Alex Novak (AMD Brežice), drugi pa Taj Golež (MC Trbovlje).  S prvo vožnjo je najbolje začel hrvaški voznik Roko Ivandić pred Italijanom Francescom Assinijem, tretji pa se je v drugi krog podal Novak, ki je nadaljeval imenitno in se je hitro prebil na prvo mesto. Prednost pred zasledovalci je povečeval iz kroga v krog in jo obdržal do konca dirke. Golež je velik del dirke prevozil na četrtem mestu v petem krogu prehitel Ivandića in skočil na tretjo pozicijo, na kateri se je pripeljal tudi v cilj. Med Novaka in Goleža se je uvrstil Assini. Na začetku druge vožnje razreda EMX 65 je tekmovalce na progi pozdravila še nenadna dežna ploha. Novak je tokrat odlično štartal in povedel, a ga je v tretjem krogu prehitel Golež in sledila je ogorčena bitka za zmago. Novak je Goležu vozil na zadnjem kolesu skoraj celotno dirko in član trboveljskega društva se je šele proti koncu dirke uspel odlepiti od zasledovalca. V cilj je pripeljal s prednostjo sedmih sekund pred Novakom. Na tretjem mestu je dirko končal Francoz Tim Lopes.

Taj Golež (209) je v drugi vožnji vknjižil zmago, skupno pa je zasedel drugo mesto.

Uspeh naših dveh vodilnih tekmovalcev sta dopolnila še Tim Repnik (AMD Vurberk) na sedmem in Leo Gajser (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj) na sedemnajstem mestu, oba pa sta prišla do točk evropskega prvenstva. Žal so brez njih ostali Lovro Mervič, Urban Šmuc in Svit Vižintin. Na najvišjo stopničko na zmagovalnem odru je spet stopil Novak, ki je ponovil aprilski dosežek iz Francije, drugi je bil Golež, tretji pa Assini. Novak je zadržal rdečo številko vodilnega v skupnem seštevku in se mu, podobno kot Goležu, nasmiha lepa priložnost, da letos v ostri evropski motokros konkurenci razreda EMX 65 doseže odmeven rezultat.

Alex Novak (50) je po dveh od štirih dirk evropskega prvenstva jugo-zahodne cone vodilni v skupnem seštevku razreda EMX 65.

Četrta od skupno sedmih načrtovanih dirk državnega prvenstva Slovenije v motokrosu v letošnjem letu bo v soboto, 24. junija 2023. Na progi v Mačkovcih jo bodo pripravili člani AMD Štefan Kovač Murska Sobota.

Ključne besede


AMZSmotokrosRadizeldržavno prvenstvoevropsko prvenstvodržavno prvenstvo v motokrosuEMX85EMX65licencaŠD MX Akademija Sašo Kragelj

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

12

Priljubljenost članka

12

Shrani

Delite s prijatelji