Nepozabna dirka v Brnu: v razredu supersport 600 še nič ni odločeno!

Peta dirka državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu je bila prava športna poslastica.


V nedeljo, 3. septembra, je na dirkališču Brno potekala peta dirka državnega prvenstva v cestno hitrostnem motociklizmu. Po odpeljanih preizkušnjah v razredu superbike Blaž Bregar na pragu osvojitve naslova prvaka, v razredu supersport 600 pa bo o skupnem zmagovalcu odločala zadnja dirka sezone.

Dirkaški konec tedna v Brnu je postregel z zanimivo in razburljivo dirkaško akcijo, ki je bila predvsem rezultatsko začinjena v razredu supersport 600. Na Češko je kot vodilni dirkač državnega prvenstva prišel Domen Lipnik (2n’Race), ki je na peti preizkušnji sezone užival status favorita. Udeležba dirkačev na slovitem dirkališču je bila dobra, po nekaj izpuščenih dirkah zaradi udeležbe v drugih tekmovanjih se je dirkaški karavani pridružil tudi Gašper Hudovernik (Moto klub Grading), sicer zmagovalec uvodne dirke sezone na Grobniku.

Kvalifikacije je dobil Hudovernik, drugi najboljši štartni položaj si je privozil Enej Logar (AMD Domžale), tretjega Etien Kantar Božič (ŠD Nenaten), Lipnik pa je dirko začel kot zadnji od četverice najboljših Slovencev v drugi štartni vrsti.

Motor št. 37 se je hitro odlepil ...

Odlično formo je na dirki prikazal dirkač s številko 37 na motorju (op. p. Hudovernik), ki se je hitro odlepil od ostale trojice. Ti so bili izenačeni, se prehitevali za boljša mesta, toda tehnična okvara je iz troboja izločila Lipnika, ki je prvič v sezoni ostal brez prvenstvenih točk. Hudovernik je rutinirano nadzoroval svojo prednost in še drugič v tem tekmovalnem letu prišel do zmage:

Dirka je bila zame super, dobra borba in tudi tempo ni bil slab. Škoda edino, da je tisti s katerim sva se borila, je v enem petem krogu naredil manjšo napako in je nastala manjša razlika. Takrat sem privil ročico za plin in sem ga do konca dirke uspel zadržati na enaki razdalji.

Foto: Prve tri pred finalom ločujejo le štiri točke razlike

Za drugo mesta sta se po odstopu Lipnika pomerila Logar in Kantar Božič, ki je po stari navadi vnovič slabo štartal in tako moral nadoknaditi izgubljeno. Po nekaj krogih dobre dirke akcije in prehitevanj je 15-letni dirkač iz Lucije prehitel branilca naslova prvaka. Do konca dirke je s spretnimi manevri zapiranja zadržal Idrijca za seboj. Po končani dirki je pogleda na lestvico skupnega seštevka povsem drugačen. Domen Lipnik je zdrsnil na tretje mesto, na prvem pa sta z enakim številom točk Enej Logar in Etine Kantar Božič, ki jim imata dirko pred koncem sezone oba 81.

O naslovu državnega prvenstva bo odločala zadnja dirka sezone na Grobniku. V igri za osvojitev državne krone pa so trije dirkači, Lipnik za obema namreč zaostaja za zgolj štiri točke.

Bregar na pragu osvojitve naslova prvaka

V razredu superbike je svojo premoč v letošnji sezoni pokazal Blaž Bregar (2n’Race), ki v nekoliko okrnjeni konkurenci ni dopustil presenečenja. Še na tretji zaporedni dirki se je veselil zmage in ima v skupnem seštevku pred zasledovalci lepo prednost. Po odpeljanih petih dirkah ima 115 osvojenih točk. »Še ena super dirka je za nami, vse je potekalo po načrtu. Uspel sem zmagati še na tretji zaporedni dirki, kar je super. Pred nami je še ena dirka v sezoni, tako, da se vidimo na Grobniku,« je po novi zmago povedal Bregar. Drugo mesto je osvojil Srečko Virant (2n’Race), tretji pa je bil še na drugi zaporedni dirki Vedran Belošević (2n’Race).

Zadnja dirka državnega prvenstva v razredu supersport 600 in superbike bo potekala na hrvaškem dirkališču Grobnik. Na sporedu bo 7. in 8. oktobra.

Ključne besede


AMZS športdržavno prvenstvocestno hitrostni motociklizem

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

7

Priljubljenost članka

7

Shrani

Delite s prijatelji