Dirkači državnega prvenstva v motokrosu so se zbrali v Dolini pod Kalom

Državno prvenstvo v motokrosu se je nadaljevalo na znameniti ter letos prenovljeni in preoblikovani progi Cukarca v Dolini pod Kalom. Letošnjo šesto dirko so pripravili prizadevni člani AMD Šentvid pri Stični.


Proga Cukarca je letos tekmovalce pričakala prenovljena in preoblikovana. Na progi so prenovljeni vsi zavoji in skoki in sedaj je že tako atraktivna proga postala še bolj zanimiva za tekmovalce in tudi za gledalce, ki spremljajo svoje junake ob progi.

Na progo najprej veterani

Tako kot po navadi, so se po jutranjih treningih najprej podali najstarejši tekmovalci, ki tekmujejo v dveh razredih veteranov, MX Veterani 40 in 50.

Pri mlajših veteranih je po štartu povedel Martin Podgornik (GAS Vrtejba), a je po nekaj krogih naredil napako in vodilno mesto prepustil Simonu Lavrinu (AMD Slovenske Konjice). Podgornik se ni predal in je z odlično vožnjo Lavrina hitro dohitel in tudi prehitel. Ciljno črto je tako prečkal prvi z veliko prednostjo pred Lavrinom. Še dodatnih 25 sekund za Lavrinom pa je v cilj pripeljal Leon Ferš (AMD Vurberk). Tudi v drugo je Podgornik povedel že na štartu. Tokrat do konca dirke ni naredil napake in z dvema prvima mestoma postal tudi zmagovalec današnje dirke. Tudi drugo in tretje mesto je bilo enako kot v prvi dirki, drugi Lavrin tretji pa Ferš. Lavrin si je tako z današnjim drugim mestom že pred zadnjo letošnjo dirko zagotovil prvo mesto v skupni razvrstitvi letošnjega državnega prvenstva v razredu MX Veterani 40.

Pri veteranih nad 50 let je bila dirka bolj monotona. Avstrijski dirkač Manfred Kainz je odlično štartal in odlično tudi odvozil celotno dirko, saj je vse tekmovalce svoje kategorije za seboj pustil vsaj za krog. Alojz Vogrinc (TRK Tajfun sport) se je tako moral zadovoljiti z drugim mestom prve vožnje, kot tretji v kategoriji MX Veterani50 pa je cilj prevozil Janez Pretnar (AMD Radovljica). Kainz je v drugi vožnji ponovil dosežek prve, suvereno na vodilnem prvem mestu od začetka do konca dirke. Tako se je z maksimalnim izkupičkom točk povzpel na najvišjo stopnico zmagovalnega odra. Na drugo mesto druge dirke se je uspelo prebiti hrvaškemu tekmovalcu Danku Braimu, tretji pa je ciljno črto prevozil Vogrinc. Kainzu je tako po končnem seštevku točk današnjega dne v razredu MX Veterani50 družbo delal na drugi stopnici Vogrinc. Tretje mesto si je privozil Boštjan Braniselj (MSK Notranjska). Kljub današnji odsotnosti ostaja vodilni v skupnem seštevku Bogomir Gajser (Motocross ski Gajser team). Sledita mu Braniselj in Kainz, oba z enakim številom točk - 222.

V MX65 nepremagljiv Novak

Tudi v kategoriji MX65 so potekali izredno napeti boji. Trenutno vodilni dirkač v tem razredu Alex Novak (AMD Brežice) je nekoliko slabše štartal in dirko začel na tretjem mestu. Vendar je tudi tokrat pokazal, da je izreden voznik in kmalu prehitel Tima Repnika (AMD Vurberk) in tudi do takrat vodilnega v dirki Taja Goleža (MD Trbovlje). Takšen je bil tudi vrstni red po koncu prve vožnje. Prvi Novak, drugi Repnik, tretji Golež. V drugi vožnji se je ponovila izredno napeta dirka. Novak in Golež sta uprizorila izredno dirko, se menjavala na prvem mestu, prvi pa je ciljno črto prevozil Novak in tako pobral maksimalni izkupiček točk današnje dirke ter se povzel na najvišjo stopnico zmagovalnega odra. Novak je z današnjo zmago utrdil vodstvo v skupnem seštevku državnega prvenstva. Na zmagovalnem odru sta mu družbo delala Golež na drugem in Repnik na tretjem mestu. Osvojila sta enako število točk, vendar je Golež imel boljši rezultat v drugi vožnji.

jTaj Golež in Alex Novak uprizorila izredno napeto dirko v razredu MX65.

Premoč Mačka v pokalnem prvenstvu MXP 50

Nato so svojo priložnost na progi dobili še najmlajši tekmovalci, ki tekmujejo v razredu najšibkejših motorjev do 50 kubičnih centimetrov, v razredu MXP 50. Tekmovalci v tem tekmovalnem razredu se borijo za točke pokalnega prvenstva. Svoj trenutek na štartu je najbolje izkoristil Matic Maček (AMD Vurberk) in povedel takoj na začetku dirke. Na drugem mestu mu je sledil hrvaški tekmovalec Luka Vorel, na tretjem pa Tristan Saksida (AMD Irt brothers). Maček si je do konca dirke privozil veliko prednost in dirko brez težav zaključil na prvem mestu. Bolj napeto je bilo v ozadju, kjer je v boju za drugo mesto Vorel moral priznati premoč Otu Petrovčiču (AMD Irt brothers), ki je dirko zaključil kot drugi, na tretjem mestu pa je po ostrem boju končal Filip Trošt (AMD Irt brothers). Maček tudi na drugem štartu ni dopuščal presenečenja in takoj povedel. Do konca dirke je ostal na prvem mestu in tako še enkrat pokazal svojo premoč v pokalnem prvenstvu MXP 50, kjer je v letošnji tekmovalni sezoni pobral vse možne točke. Vorel je v drugi vožnji pokazal svoje znanje in mu je do konca dirke uspelo obdržati drugo mesto. Tretji je skozi cilj pripeljal Petrovčič, kar je na koncu zadostovalo za skupno drugo mesto. Hrvaški dirkač Vorel je z osvojenimi 38 točkami stal na tretji stopnici podelitvenega odra.

V razredu MX85 še marsikaj odprto

Na stezo so se kot naslednji odpravili tekmovalci razreda MX85. Na štartu je najbolj potegnil Val Slavec (ACJ Sport) je pa v drugem krogu naredil napako in izgubil kar nekaj mest. Dirko je kot vodilni nadaljeval Jan Jakob (Motokross ski Gajser team). Svojega mesta do konca ni izpustil iz rok. Skoraj trinajst sekund za njim je kot drugi prevozil ciljno črto Jaka Mervič (GAS Vrtejba) še osemnajst sekund za njim pa je dirko kot tretji končal Matej Novak (TRK Tajfun sport). V drugem štartu je Jakob že na začetku povedel. Sledila sta mu Mervič in Slavec. Mervič je po napaki v tretjem krogu izgubil nekaj mest, na drugo mesto pa se je tako prebil Slavec. Jakob je nato svojo prednost le stopnjeval in tudi drugo vožnjo končal kot zmagovalec, dobrih 32 sekund pred Slavcem. Novak je drugo vožnjo končal na tretjem mestu. Po končani dirki so Novak, Timotej Žafran in Tjaš Jelovšek zaradi neupoštevanja rumene mahajoče zastave prejeli kazen pribitka desetih mest. V končni razvrstitvi je tako Jakob pobral vse možne točke, drugi je bil Mervič in tretji Slavec.

Žan Oven do zmage v MX125 na predzadnji dirki državnega prvenstva.

V MX125 najboljši Oven

V razredu MX125 je dirka potekala dokaj monotono. Po nekaj slabšem štartu je Gal Geršak (AMD Vurberk) kmalu prevzel vodstvo in ga do konca dirke tudi obdržal. Nekaj več akcije je bilo v ozadju, kjer jo je na koncu najboljše odnesel Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični), ki mu je do konca dirke uspelo zadržati drugo mesto. Miha Vrh (MX Društvo Bistrc) se je na koncu prve današnje dirke MX125 moral zadovoljiti z tretjim mestom. Ko so dirkači drugič štartali, se je najbolje odrezal Oven in celotno dirko odvozil na prvem mestu. Še najbolj se mu je v celotni dirki približal Geršak, vendar se je kljub odlični vožnji na koncu moral zadovoljiti z osvojenim drugim mestom druge današnje vožnje. Večino dirke je na tretjem mestu prevozil Vrh in kot tretji je tudi prevozil ciljno črto. Geršak in Oven sta tako po dveh odvoženih dirkah imela enako število točk. Ker pa je bil Oven boljši v drugi vožnji, mu je tako pripadla današnja skupna zmaga na predzadnji dirki državnega prvenstva. Tretje mesto je danes z osvojenimi 40 točkami odnesel Vrh.

Prednost Peklaja v MX2 še narasla

Kot zadnji so se na progo podali dirkači dveh najmočnejših kategorij, MX2 in MX Open. Med vozniki razreda MX2 je najboljše štartal Jaka Peklaj (AMD Šentvid pri Stični) in kot prvi končal tudi pri prehodu ciljne črte. Na drugem mestu je večino dirke in tudi zaključek prevozil Gal Hauptman (AMD Šentvid pri Stični). Nekaj več borbe je bilo okoli tretjega mesta, ki ga je osvojil Tilen Demšič (Športno društvo Tiga243). Peklaj je tudi drugi štart opravil odlično in si brez težav privozil še drugo zmago danes. V ozadju je potekal kar napet boj za preostai mesti pri vrhu. Na koncu je iz sebe in motorja največ iztisnil Hauptman, ki je v svoji kategoriji ciljno črto prevozil kot drugi. Demšič jima je sledil na tretjem mestu. Po končnem seštevku točk je zmaga z osvojenimi vsemi možnimi točkami pripadla Peklaju, drugi je današnji tekmovalni dan v kategoriji MX2 končal Hauptman, tretji pa je bil Demšič. Peklaj je tako z današnjo prepričljivo zmago še povečal svojo prednost v seštevku državnega prvenstva.

Jaka Peklaj na progi Cukarca osvojil vse točke v MX2 in suvereno zmagal.

V najmočnejšem razredu MX Open najmočnejši Žaler

V najmočnejšem razredu MX Open je bil od začetka do konca dirke najhitrejši Denis Jakša (AMD Kolpa MXS) in z lepo prednostjo dirko končal pred drugouvrščenim Žanom Žalerjem (TRK Tajfun sport). Tretji je ciljno črto prevozil Jaka Završan (My Team Motocros). V drugi vožnji je Žaler svoji vožnji še nekaj dodal in jo končal kot zmagovalec. Miha Bubnič (My Team Motocross) je dosegel drugi rezultat najmočnejšega razreda, na odličnem tretjem mestu pa je kljub padcu v prvem zavoju končal po odlično odpeljani dirki Jakša. Eno prvo in eno drugo mesto je tako Žalerju omogočilo, da se je povzpel na najvišjo stopnico zmagovalnega odra. Drugo mesto, tudi po zaslugi izredno odpeljane druge vožnje, si je privozil Jakša, tretja stopnica pa je pripadla Bubniču.

Ob progi se je zbralo lepo število gledalcev, ki so v prijetnem, na trenutke tudi vročem dnevu, lahko spremljali atraktivne vožnje in navijali za svoje favorite. Z novo progo so bili zadovoljni tudi tekmovalci. Organizator se je zelo potrudil s pripravo proge. Z namakanjem proge so začeli že nekaj dni pred dirko, kar jim je kljub visokim temperaturam omogočilo kvalitetno vzdrževanje proge čez celotno tekmovanje s pomočjo prenovljenega namakalnega sistema in gasilcev. Na progi so se hitro naredili koloteki, ki so nekoliko manj izkušenim tekmovalcem povzročali nekaj težav.

Sedaj je pred tekmovalci še zaključna dirka letošnjega državnega prvenstva, ki jo bo AMD Orehova vas organiziralo 24. septembra na naši najbolj znani motokros progi v Orehovi vasi. V večini kategorij je še marsikaj odprto. Vabljeni, da v živo pospremite dirko v Orehovi vasi in končni razplet državnega prvenstva! 

Ključne besede


motokrosmotošportdržavno prvenstvoAMD Šentvid pri StičniDolina pod Kalom

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

22

Priljubljenost članka

22

Shrani

Delite s prijatelji