60 let motokrosa v Orehovi vasi

Avto-moto društvo (AMD) Orehova vas, članica Avto-moto zveze Slovenije, nacionalne športne zveze za motošport in karting, letos obeležuje pomemben jubilej – 60 let motokrosa v Orehovi vasi.


AMD Orehova vas je nastalo leta 1957, od leta 1963, ko so na progi Radizel organizirali prvo dirko v motokrosu, pa je glavna dejavnost društva motošport.

Kot je razvidno s spletne strani društva, je na mednarodni dirki z udeležbo avstrijskih tekmovalcev nastopilo 27 tekmovalcev. Med njimi tudi domačin Dušan Sluga, ki je osvojil sedmo mesto. "Dirko je prenašal radio, časopisi pa so tekmovanju namenili zelo veliko prostora. To je bil odmeven začetek v zgodovini motokrosa v Orehovi vasi," je zapisano na spletni strani.

Člani društva so vztrajno delali, da bi Orehovo vas zapisali na svetovni zemljevid motokrosa. To jim je uspelo 24. maja 1970 z veliko nagrado Jugoslavije, ki je štela tudi za svetovno prvenstvo. Na dirki so nastopili dirkači iz 19 držav, med njimi tudi legende motokrosa.

60-letnico motokrosa so proslavili v petek, 24. novembra, v Domu AMD Orehova vas. Na slovesnosti so se zbrali številni, ki so krojili zgodovino motokrosa na Slovenskem.

Kot je v svojem govoru izpostavil predsednik društva Anton Breznik, so v 60 letih organizirali 150 dirk motokrosa, od tega kar 26 dirk za svetovno prvenstvo, in v Radizel privabili okoli 500.000 gledalcev. S svojimi vozniki je AMD Orehova vas osvojilo 22 naslovov državnega prvaka in 15 naslovov ekipnih državnih prvakov.

Motokros je imel v Orehovi vasi moč povezovanja med društvi, saj takšnih prireditev, kot je svetovno prvenstvo, ne more izvesti samo en klub. Krajani Orehove vasi in okoliških krajev so vzeli prireditve tudi za svoje. Množično so pomagali vsak po svojih močeh. Izreden posluh smo imeli tudi od občine, pa ne samo svoje Hoče-Slivnica, pač pa tudi od občin Maribor, Rače-Fram, Starše … Tudi v krovni AMZS smo vedno imeli in imamo še danes pomembno vlogo pri oblikovanju motokrosa,

je poudaril Breznik in ob tem izpostavil nekaj imen na vodstvenih položajih, ki so pomembno oblikovali AMD Orehova vas, to so Franc Finguš, Stanko Šmirmaul, Alojz Greif. Izpostavil je tudi nekaj državnih prvakov in voznikov, ki so zaznamovali Orehovo vas in ki je radizelska proga pomembno zaznamovala tudi njihovo športno pot. Sašo Kragelj je kot otrok živel tik ob progi, na njej sta se urila tudi svetovna prvaka Klemen Gerčar in Tim Gajser.

Zbrane je med drugim nagovoril tudi predsednik AMZS Andrej Brglez:

AMD Orehova vas in vsem, ki so oziroma ste pripomogli, da lahko počastimo tako pomemben jubilej, iskreno čestitam! Z današnje perspektive vidimo, kakšni vizionarji so bili takratni športni delavci, hkrati pa, koliko poguma in volje so imeli, da so v Orehovo vasi začeli gojiti motokros, ki je bil pred 60 leti povsem nova športna disciplina. Organizacija dirk na najvišji ravni in številni uspehi voznikov, ki so rasli z radizelsko progo, upravičujejo sloves Orehove vasi kot zibelke slovenskega motokrosa in dosežkov v tej panogi. Upam, da bodo tudi današnje generacije nadaljevale to tradicijo in morda, tako kot pionirji izpred 60 let, v to okolje in svet motošporta znova prinesle nekaj novega, kar bo zaznamovalo prihodnja desetletja.

Razstava o zgodovini motošporta

Slovesnost ob jubileju je zaznamovalo tudi odprtje razstave, ki ponuja zanimiv vpogled v zgodovino motošporta.

Razstavo si je mogoče ogledati do vključno 9. decembra 2023 po predhodnem dogovoru na telefonski številki 041 670 230.

Urnik ogleda razstave

Datum Termin
Ponedeljek, 27. november 2023 17.00–19.00
Sreda, 29. november 2023 17.00–19.00
Sobota, 2. december 2023 10.00–12.00
Torek, 5. december 2023 17.00–19.00
Četrtek, 7. december 2023 17.00–19.00
Sobota, 8. december 2023 10.00–12.00
Nedelja, 9. december 2023 10.00–12.00

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

33

Priljubljenost članka

33

Shrani

Delite s prijatelji