60 let AMD Orehova vas

Novice

Včeraj so v Orehovi vasi, zibelki slovenskega motokrosa, s slovesnostjo proslavili častitljivi jubilej, 60 let delovanja Avto-moto društva Orehova vas


 

Zbrane goste so nagovorili predsednik Avto-moto zveze Slovenije Anton Breznik, župan Občine Hoče - Slivnica dr. Marko Soršak in predsednik AMD Orehova vas Silvin Vesenjak. Najbolj zaslužni člani so ob tej priložnosti prejeli odličja AMZS, društvo pa jubilejno listino.

Kot v mnogih krajih po Sloveniji so bili tudi začetki AMD Orehova vas povezani z željo po razvoju tehnične kulture in da bi čim več ljudi postalo mobilnih – da bi imeli vozniški izpit, ki je bil takrat, za razliko od sedanjosti, prej izjema kot pravilo. V naslednjih letih in desetletjih so člani zgradili društveni dom in dirkališče s pripadajočimi objekti v Radizelu, veliko energije pa usmerili v razvoj športa in organizacijo najrazličnejših dirk: od državnih do mednarodnih in tekmovanj za evropsko ter svetovno prvenstvo. Za njihovo uspešno izvedbo je društvo prejelo številna priznanja, leta 1996 tudi najvišje slovensko športno odlikovanje, Bloudkovo plaketo. Orehova vas in dirkališče v Radizelu tako upravičeno veljata za zibelko motokrosa – ta je že od leta 1963 glavna dejavnost društva ­–, iz katere izhajajo številni slovenski športni uspehi.

Predsednik AMZS Anton Breznik se je vsem članicam in članom ter drugim podpornikom in partnerjem iskreno zahvalil za ves njihov trud in požrtvovalno delo v preteklosti, ozrl pa se je tudi v prihodnost oziroma v izzive, ki so pred društvom, AMZS in slovenskim motošportom:

»Kako pomagati mladim športnikom, ki šele vstopajo na tekmovalno pot? Kako in na kakšen način privabiti še več amaterskih športnikov, ki jim je sesti na motor in se zapeljati po progi v užitek in strast, še dodaten adrenalin pa jim pri tem daje zavest, da dirkajo po progah, na katerih se za naslove svetovnih prvakov borijo največja imena motošporta? In kako te zvezde svetovnega kova znova pripeljati v Orehovo vas? So partnerji, ki jih za organizacijo tekme, kot je dirka MXGP, nujno potrebujemo, sposobni in pripravljeni prepoznati pomen takšnega mednarodnega dogodka, ne le za motošport in slovensko športno javnost, temveč za državo kot celoto?«, je izpostavil in zaključil: »Prihodnosti ne moremo napovedovati, verjamem pa, da lahko z jasno začrtano smerjo, timskim delom in prizadevnim delovanjem uresničimo marsikateri cilj. Bogate izkušnje, ki ste jih pridobili v prvih šestih desetletjih nam bodo vsem skupaj pri tem zagotovo v pomoč. Kot tudi sveže ideje in zagon, ki ga prinaša mladi rod. Zato, članice in člani AMD Orehova vas, ponosno stopimo v nova desetletja, ki so pred nami!«

Zbrane goste so nagovorili še glavni tajnik HMS, hrvaške motociklistične zveze, Ivan Lafter in predstavniki pobratenih društev iz hrvaškega Jastrebarskega ter AMD Škofja Loka.

Avto-moto zveza Slovenije je AMD Orehova vas ob visoki obletnici delovanja podelila jubilejno listino, članom in partnerjem pa za dolgoletni trud, požrtvovalno delo in podporo odličja AMZS. Častni član Avto-moto zveze Slovenije je postal Stanko Šmirmaul, leta 1957 eden od pobudnikov ustanovitve AMD Orehova vas in njegov prvi predsednik; vodenje društva je nato ponovno prevzel leta 1961 in funkcijo opravljal vse do leta 1991, ko je bil imenovan za častnega predsednika. Posebno odličje so prejeli Mirko Arnuš, Danilo Brdnik, Anton Breznik, Jože Florjančič, Herman Jakolič st., Anton Lilek, Rudi Pečovnik in Branko Vele. Plaketo so prejeli Bojan Geiser, Jože Geiser, Herman Jakolič ml., Vlado Koren, Stanko Majerič, Edi Šprah, Stanko Špurej in Silvin Vesenjak, častni znak Aljoša Brdnik, Vlado Divjak, Aleš Furh, Drago Gajser, Aleksander Jakolič, Srečko Kuzma, Danijel Lilek, Andrej Pavlinek, Branko Pungartnik, Občina Hoče – Slivnica in Petrol, d. d., odličje pa Marjan Kolar in Matej Pungartnik. V imenu nagrajencev se je za prejeta priznanja zahvalil Jože Florjančič, ki je dolga leta aktivno deloval v društvu, v letih 1981 in 1963 pa je bil tudi častni pokrovitelj dveh dirk za svetovno prvenstvo.

Slovesnost v dvorani društvenega doma so popestrili pevci domačega društva upokojencev in člani folklorne skupine Milka Zorca.

Ključne besede


Anton BreznikRadizelMarko SoršakSilvin VesenjakAMD Orehova vasIvan LafterStanko ŠmirmualMirko ArnušDanilo BrdnikJože FlorjančičHerman Jakorič st.Anton LilekRudi PečovnikBranko VeleBojan GeiserJože geiserVlado KorenStanko MajeričEdi Šprah

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

7

Priljubljenost članka

7

Shrani

Delite s prijatelji