Na poligonu Jaska zahtevne ovire za trial voznice in voznike v državnem prvenstvu

Poligon Jaska v Jastrebarskem na Hrvaškem je bil v nedeljo, 12. maja, prizorišče druge preizkušnje državnega prvenstva v trialu.

Tekmo na poligonu Jaska ob in na motokros progi Mladina v Jastrebarskem so zaznamovali tudi nekateri spektakularni padci.
Tekmo na poligonu Jaska ob in na motokros progi Mladina v Jastrebarskem so zaznamovali tudi nekateri spektakularni padci.

Slovenske voznice in vozniki triala so se drugič letos merili za točke državnega prvenstva. Po daljšem času so vozili preizkušnjo na Hrvaškem, kjer so se številni prvič soočili s to konfiguracijo terena in ovirami na posameznih sekcijah. Za organizacijo so poskrbeli člani MCK Jaska. Tekmovanje je potekalo na in ob motokros progi Mladina. Tekmovalke in tekmovalci so se preizkusili na naravnih in umetnih ovirah. Za zahtevne razmere so poskrbele visoke temperature in sekcije z umetnimi ovirami. Te so bile sila zahtevne in so od voznikov in voznic terjale ogromno koncentracije ter »hopsanja« na mestu, da so odpeljali čim bolj idealne linije. Organizatorji so postavili sedem sekcij, dve sta se nahajali kar na sami motokros progi in sta zahtevali sposobnost prečenja, kratkih obratov in hitrega pospeševanja navkreber. Preostalih pet sekcij je bilo postavljenih na ravnem terenu z visokimi umetnimi ovirami iz betona, lesa in gum. Sekcije so morali sodelujoči odpeljati v časovnem razponu štirih ur, in sicer vsako sekcijo štirikrat.

Del udeležencev preizkušnje na poligonu Jaska pred začetkom druge preizkušnje državnega prvenstva Slovenije v trialu.

Hrvaški vozniki prevladovali

Na tokratni preizkušnji je sodelovalo veliko predstavnikov Hrvaške, pri končni razvrstitvi pa je prišlo tudi do sprememb glede razvrščanja po kategorijah, ki so bile: Trial GP (T1 rdeča), Trial Expert (T2 modra), Trial Advanced (T2 rumena), Trial amater (bela), Trial Junior, T4 Kadeti (otroci), Trial ženske. V najzahtevnejši kategoriji (rdeči) smo bili lahko priča številnim spektakularnim preskokom ovir, skokom na ovire, padcem z ovir ter čez motor in nekateri skoki ter pristanki so bili resnično dih jemajoči. Prvo mesto je zasedel hrvaški predstavnik Franko Uljanić (MCK Kvarner), ki ni skrival navdušenja po uspešno odpeljanih sekcijah. Označil jih je za zelo zahtevne in si ne predstavlja, kako bi jih bilo odpeljati brez primerenga treninga. Po tekmi je še povedal, da je pričakoval več od svojih konkurentov, a se obenem zaveda, da je dobro pripravljen, kar je posledica številnih treningov, ki jih deli s podmladkom v klubu. Drugo mesto je osvojil Luka Ožbolt (MCK Jaska), ki je bil pred tekmovanjem, kar malce zaskrbljen zaradi težavnosti sekcij. Vsekakor ni pričakoval takšnega končnega razpleta in je bil zelo vesel. Zanimivost je, da si je med tekmovanjem celo prepeval.

Franko Uljanić je bil po tekmi navdušen, da je zmogel premagovati zahtevne in visoke ovire v rdeči kategoriji.

Velušček najboljši v modri kategoriji

V kategoriji Expert (modra) je bil boj zelo napet, razlike med tekmovalci so bile majhne. Prvo mesto je osvojil Marino Velušček (GAS Vrtejba), drugo Borut Vipotnik (AMD Lukovica), tretje pa Kyle Milne (AMD Lukovica). Razlika med drugim in tretjim je bila zgolj 1 točka. Zmagovalec Velušček je povedal, da si je želel  doseči čim boljši rezultat in to mu je danes tudi uspelo, proti koncu pa je postal zelo utrujen, kar bil verjetno razlog, zakaj sta se mu konkurenta tako približala. S težavnostjo sekcij je bil zadovoljen, saj je to tudi motivator, da napreduje. Drugouvrščeni Vipotnik je dodal, da so bile sekcije res zelo težke, kar je zelo spodbudno, saj so tekmovalci na ta način potisnjeni iz cone udobja in napredujejo.

Marino Velušček na eni izmed sekcij.

V rumeni kategoriji zmaga ostala doma 

Dominantnost Mirka Mežka v kategoriji Trial Advanced (rumena) sta tokrat prekinila Matija Britvec (MCK Jaska) na prvem in Ines Pezić Pregrad (AMD Lukovica) na drugem mestu. Hrvaški predstavnik Britvec trialske spretnosti nadgrajuje s tekmami na trial kolesu. Zavedal se je težke postavitve sekcij in obenem dodal, da je to za tekme v Jaski značilno. Drugouvrščena pa nam je zaupala, da je prve tri kroge po občutku odpeljala zelo dobro, za zadnji krog pa ji je nekoliko zmanjkalo energije. Vsekakor pa je njeno drugo mesto med fanti preseglo njena pričakovanja, v kategorije ženske pa je s 1. mestom opravičila sloves trenutno najboljše trial voznice v Sloveniji. Sekcije v Jaski je označila kot indoor trial tip ovir, ki jih pri nas v Sloveniji niti ni. Umetne ovire so ji bile zanimive in tehnično zelo zahtevne, visoke ovire pa sila neprijetne z vidika padcev, ker je bilo veliko betonskih ovir. Dan je označila kot dobro zabavo za gledalce, saj so tekmovalci postregli tudi z nekaterimi spektakularnimi padci.

Matija Britvec je slavil zmago v rumeni kategoriji.

Presenečenje v beli kategoriji 

Za presenečenje je poskrbel novinec Dominik Rožič Močnik (MCK TRP Marović) v kategoriji Trial Amater (bela kategorija). Osvojil je prvo mesto pred Nino Pirc (AMD Lukovica). Presenetljivi zmagovelc pred tekmo ni imel nikakršnih pričakovanj in je bil s svojimi vožnjami zelo zadovoljen. Konkurence ni bilo veliko, a je obenem vesel, da je na takšen način začel s panogo trial. Pirc pa je po tekmi povedala, da je bila zelo presenečena, ko je prvič odvozila sekcije, saj so na ogledu delovale precej lažje, kot pa so bile nato dejansko na terenu. Miselnost o zahtevnosti se ji je z vsakim krogom manjšala, kar je prispevalo k dobri uvrstitvi. Zanimivo je, da sotekmovalcev ne vidi kot konkurentov, saj je med samim tekmovanjem osredotočena le na svojo vožnjo in čim manjše število napak. Zelo hitro pa se lahko »karte« premešajo, saj velikokrat odločajo drobne malenkosti, ki te lahko drago stanejo hitrega pribitka 5 kazenskih točk.

Nina Pirc je bila s svojimi vožnjami na ovirah v Jastrebarskem zadovoljna.

Lovro Setnikar v pripravi na prvo evropsko preizkušnjo

Lovro Setnikar (AMD Lukovica) in Toni Bilen (MCK Kvarner) sta se tokrat pomerila v kategoriji Trial Junior. Povedel je Lovro, ki je sicer vozil rdeče sekcije, Toni pa modre. Mladi Setnikar, ki se pripravlja na prvo dirko v mednarodni druščini na evropskem prvenstvu, je današnjo preizkušnjo označil za zahtevno, marsikatera ovira pa mu je predstavljala velik izziv. Predvsem se je prepričeval, da se ovir ne sme bati, kar mu je iz kroga v krog dobro uspevalo. Zaveda se, da bodo na evropskem prvenstvu sekcije še težje, zato bo moči še bolj usmeril v pripravo, trening na motorju in kolesu ter kondicijsko pripravo v fitnesu. Bilen je na terenu v Jaski že treniral in se je na poligonu dobro znašel. Priznal je, da so bile razmere zahtevne, kar je dodatno otežilo tekmovanje.

Lovro Setnikar se ni ustrašil visokih betonskih blokov ter ostalih ovir na sekcijah.

Pogumna Tinkara 

V kategoriji T4 Kadeti (otroci) smo tokrat spremljali le Tinkaro Mes (AMD Lukovica), ki je po tekmi povedala, da se je dobro odrezala. Na sekcijah ji je pomagal mamin bratranec, najljubši pa sta ji bili 6. in 7. sekcija, saj nista zahtevali dvigovanja motorja in pretiranega zavijanja.

Tinkara Mes se je pogumno spopadla s postavljenimi sekcijami.

Tretja preizkušnja državnega prvenstva v trialu od skupno šestih načrtovanih v letu 2024 bo na sporedu v soboto, 1. junija. Na poligonu v Lukovici jo bodo organizirali člani domačega AMD Lukovica.

Ključne besede


AMZStrialdržavno prvenstvolicencaLovro Setnikar