Dež in blato za voznice in voznike triala nista bila ovira

Poligon Avto Kveder v Lukovici je bil prizorišče tretje dirke državnega prvenstva Slovenije v trialu. Preizkušnjo so pripravili člani AMD Lukovica.

Mirko Mežek med vožnjo na eni od dveh sekcij v naravnem okolju.
Mirko Mežek med vožnjo na eni od dveh sekcij v naravnem okolju.

Voznice in vozniki, ki se merijo za točke državnega prvenstva Slovenije v trialu, so se merili tretjič v sezoni. Dirko je zaznamovalo močno deževje dan pred tekmovanjem, kar je voznicam in voznikom pošteno otežilo razmere za vožnjo. Na poligonu Avto Kveder v Lukovici so preizkušnjo organizirali prizadevni člani AMD Lukovica, ki so se zelo potrudili in so pripravili šest različnih sekcij za vožnjo. Ker je tekma štela tudi za državno prvenstvo Hrvaške, je bilo med voznicami in vozniki kar nekaj tekmovalcev iz te države.

Priprava sekcij

Marjan Kveder, vodja prireditve in direktor dirke, nam je povedal, da so bile priprave na tekmovanje zelo zahtevne zaradi obilnega deževja. Teren so pripravljali v nočnih urah in nato še zgodaj zjutraj na dan tekme, saj prej to ni bilo mogoče. Vreme je vsekakor vplivalo tudi na število prijavljenih tekmovalcev, na koncu se jih je zvrstilo 19. Šest sekcij, štiri od tega sestavljene iz umetnih ovir, dve pa sta se nahajali v bližnjem gozdu, so morali udeleženci prevoziti po štirikrat v časovnem okviru štirih ur. Tokrat sta udeležencem tekmovanja največ preglavic povzročali sekciji na naravnem terenu, kjer je bilo zelo blatno in spolzko, vmesna ploha pa je še dodatno otežila razmere za tekmovanje.

Mladi Setnikar unovčil evropske izkušnje

V rdeči kategoriji T1 sta se pomerila le dva tekmovalca, in sicer Franko Uljanić (MCK Kvarner) in Lovro Setnikar (AMD Lukovica). Boljši je bil slednji, ki je bil po koncu vidno navdušen. Zaupal nam je, da se je na umetnih ovirah veliko bolj znašel kot pa na naravnih na evropskem prvenstvu. Uljaniću pa je bil (za razliko od večine drugih tekmovalcev) najbolj všeč blaten in spolzek teren. Dodal je, da ni pričakoval, da bo Lovro pred njim, a očitno je bila tekma na evropskem prvenstvu za mladega slovenskega trial voznika zelo dober trening. Pred tekmovanjem je imel tudi nekaj težav z motorjem in je tik pred zdajci zamenjal svečko ter na koncu uspešno zaključil z vsemi sekcijami in ovirami na njih.

Lovro Setnikar je atraktivno premagoval postavljene ovire.

Bilen ni dovolil presenečenja

V kategoriji T2 (modra) je bil zopet najboljši Toni Bilen (MCK Kvarner), ki je bil po tekmi zadovoljen in ni bil presenečen nad rezultatom. Zaveda se, da ima še prostor za napredek in da je vedno lahko še boljši. Sekcije so mu bile super, z izjemo dveh v gozdu, ki sta bili dobesedno prepojeni z vodo in sta povzročali težave pri zavijanju, speljevanju in vožnji navzgor.

Toni Bilen med transferjem v eno od dveh gozdnih sekcij.

Drugo mesto je osvojil Kyle Milne (AMD Lukovica), ki je bil nad uvrstitvijo zelo presenečen, predvsem zato, ker sta vseskozi vozila skupaj z Borutom Vipotnikom (AMD Lukovica) in je imel občutek, da je tekmec določene sekcije odpeljal bolje. Za drugi del sezone si želi, da bi več treniral, v veliko spodbudo pa so mu zagotovo tekmovalci iz Hrvaške, ki mu s svojimi predstavami dajejo »brco v rit«.

Kyle Milne je bil presenečen, da je pristal na drugem mestu.

Mežek znova na vrhu

Mirko Mežek (AMD Radovljica) se je po drugem mestu na prejšnji preizkušnji na poligonu Jaska danes zopet zavihtel na prvo mesto pred Ines Pezić Pregrad (AMD Lukovica) in Sebastjanom Sikovškem (AMD Lukovica). Po dirki je odkrito priznal, da glede na napake, ki so se mu pojavljale, prvega mesta vsekakor ni pričakoval. Vendar je kmalu opazil, da ni edini, ki »greši«. Še posebej je izpostavil sekciji v gozdu, ki sta vsak krog postajali težji in bolj spolzki. Podobno je menila tudi Pezić Pregrad, ki ni pričakovala takšnega razpleta, saj je naredila številne napake. V ženski kategoriji je potrdila mesto vodilne, in sicer pred Nino Pirc (AMD Kranj) in Tamaro Stare (AMD Lukovica). Drugouvrščena je na tokratni preizkušnji uživala, hkrati pa se je zavedala številnih napak, ki so se ji primerile med tekmovanjem.

Ines Pezić Pregrad je znova slavila zmago v ženski konkurenci.

Kveder prvič letos in takoj prvi 

V beli kategoriji (T4) smo videli malce drugačen razplet. Prvič se je v letošnjem državnem prvenstvu na dirki pojavil Lovro Kveder (AMD Lukovica) in kar takoj slavil zmago, ki mu bo pomenila veliko vzpodbudo po sanirani poškodbi, zaradi katere je manjkal na preteklih preizkušnjah. Zmage je bil zelo vesel, predvsem pa dejstva, da je odpeljal vse sekcije brez poškodb. S tekmovanjem je zaključil prvi ter izkoristil prednost lažjega, ne tako razmočenega terena.

Lovro Kveder je tekmoval prvič po poškodbi in se takoj veselil zmage v kategoriji T4.

Drugo mesto je osvojila mlada Tinkara Mes (AMD Lukovica), ki je prav tako zmagala v kategoriji otroci. Preizkušnja ji je bila zelo všeč in je bila po njenem mnenju najlažja do sedaj. Bolj je sicer uživala na umetnih sekcijah, saj je bilo v gozdu preveč blatno in ji je zato spodnašalo pnevmatike. Njena želja je najprej osvojiti prvo mesto v beli kategoriji, nato pa prestopiti v višjo, rumeno kategorijo. Tretje mesto je osvojil Dominik Rožić Močnik (MCK TRP Marović).

Tinkara Mes je uživala na umetnih ovirah.

Pri mladincih je prvo mesto osvojil Lovro Setnikar (AMD Lukovica), drugo Toni Bilen (MCK Kvarner), tretje  pa Sebastjan Sikovšek (AMD Lukovica). Vsak je vozil različno težavnost posamezne sekcije in se boril po svojih najboljših močeh. 

Četrta od skupno šestih načrtovanih preizkušenj državnega prvenstva v trialu bo proti koncu poletja, in sicer v soboto, 24. avgusta, znova na terenu poligona Avto Kveder v Lukovici, spet pa jo bodo pripravili člani AMD Lukovica.

Ključne besede


AMZStrialdržavno prvenstvoAMD Lukovicalicenca