Žagar drugič letos na Švedsko, tokrat na popravni izpit

Malilla na Švedskem bo prizorišče šeste dirke sezone v speedwayu za točke svetovnega prvenstva. Matej Žagar po skromni predstavi v Vroclavu upa na boljše vožnje in zajetnejši točkovni izplen.


Najboljši vozniki speedwaya na svetu se bodo drugič letos podali na Švedsko, kjer jih v soboto 17. avgusta 2019 čaka šesta dirka za točke svetovnega prvenstva. Z boji na progi G&B Arena, kjer bo Velika nagrada Skandinavije, se bo sezona prevesila v drugo polovico. Edini Slovenec v najelitnejšem speedway tekmovanju na svetu Matej Žagar, ki vozi z licenco AMZS, bo skušal popraviti, kar je zamudil na dirki pred dvema tednoma v Vroclavu. Na Poljskem se mu namreč nič ni izšlo po načrtih in se je domov vrnil le s tremi točkami. Zdaj jih ima 30, v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo pa je zdrsnil na 13. mesto.

Želeno osmo mesto, ki pomeni neposredno uvrstitev na grand prix dirke v speedwayu tudi v naslednji sezoni, mu beži za šest točk. Nič še ni izgubljenega, vsekakor pa bo Žagar za dosego zastavljenega cilja zdaj potreboval več zbranosti in poguma ter tudi kanček športne sreče.

Švedska letos Žagarju že prinesla uspeh

Žagarju se je Švedska letos že dobro vtisnila v spomin, saj je v začetku julija na četrti dirki za svetovno prvenstvo, ki je bila v Hallstaviku, prvič v sezoni prišel do polfinala. Če bi se mu podoben ali celo še boljši dosežek posrečil tudi v Malilli, potem bi bil slab rezultat iz Vroclava hitro pozabljen. Žagar je formo dvigoval v prvenstvu Poljske, v katerem je v petek 9. avgusta 2019 s Czestochowo premagal Grudziaz - za prepričljivo zmago z 52:38 je v petih vožnjah prispeval 12 točk.

Matej Žagar (levo) lani odličen drugi v Malilli - ob njem zmagovalec Nicki Pedersen ter tretji  Fredrik Lindgren

 

Udeležbo v Malilli krojijo poškodbe

Proga v Malilli bo znova postregla s hudimi boji za najvišja mesta. Lani se je zmage tu veselil Danec Nicki Pedersen, ki v tej sezoni ne vozi med svetovno speedway elito, tik za njim pa je bil Žagar odličen drugi. Še vedno pa ni nič odločenega v boju za naslov svetovnega prvaka. Na vrhu so z enakim številom točk, in sicer vsak po 61, izenačeni Bartosz Zmarzlik, Emil Sajfutdinov in Leon Madsen, samo dve manj pa ima Martin Vaculik. Zaradi poškodbe rame, ki jo je staknil minuli konec tedna na dirki evropskega prvenstva v Vojensu, je nastop odpovedal Antonio Lindback. Namesto Šveda bo priložnost med elito dobil danski voznik Mikkel Michelsen, ki si je posebno povabilo organizatorja privozil z zmago na Danskem, kjer se je poškodoval nesrečni Lindback. Manjkala bosta še (iz osebnih razlogov) veteran Greg Hancock (njegova zamenjava je že nekaj dirk Max Fricke) in Robert Lambert, ki ima probleme s poškodbo hrbta. Šele tik pred dirko pa bo jasno, ali bo lahko nastopil tudi Leon Madsen.

Pred 15 tisoč gledalci se obetajo zanimive borbe za čim boljša mesta v točkovanju za svetovno prvenstvo. Rekorder 305 metrskega ovala je Šved Andreas Jonsson, ki je za štiri kroge potreboval 55 sekund in desetinko. S povabilom organizatorja bo najboljšim na svetu štrene skušal zmešati še domači up Jacob Thorssell.

Neposreden prenos dirke si lahko ogledate v soboto 17. avgusta 2019 ob 19. uri na TV programu Sportklub 5.

Ključne besede


Matej Žagarspeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji