Žagar na Dansko z lepo nemško popotnico

V soboto, 7. septembra 2019, bo na Danskem osma dirka za svetovno prvenstvo v speedwayu, na njej pa se bo za nove točke potegoval tudi Matej Žagar.


Matej Žagar, ki speedway dirke vozi z licenco AMZS, se je pretekli konec tedna v Teterowu na Veliki nagradi Nemčije izkazal s tretjim mestom. Ljubljančan ima za seboj dva zelo uspešna nastopa na zadnjih dveh dirkah: najprej si je v kvalifikacijah za naslednjo sezono v Goričanu na Hrvaškem z zmago na stezi Milenium zagotovil vozovnico za svetovno prvenstvo v speedwayu tudi za leto 2020, dvig forme pa je nato potrdil še na stezi Bergring Arena. Na speedway ovalu, ki leži južno od Rostocka, je namreč prvič v sezoni na dirki najvišjega ranga prišel do finala ter se zavihtel na tretje mesto.

Za menoj je dokaj kaotičen konec tedna, saj sem imel kar nekaj problemov pri napornih potovanjih. Vse se je srečno izteklo in praktično v tednu dni sem dosegel, kar sem želel: uvrstil sem se na grand prix dirke za naslednje leto in prišel na zmagovalni oder v Teterowu, zato sem zelo zadovoljen.

Dobre vožnje Žagarja so posledica dejstva, da mu ni treba več trepetati za naslednjo sezono, zato zdaj lahko vozi brez pritiska in povsem sproščeno. Podobne vožnje kot v Nemčiji bo skušal ponoviti tudi v Vojensu, kjer je bila sicer nazadnje dirka za točke svetovnega prvenstva pred petimi leti (lani so dansko preizkušnjo vozili v Horsensu). Leta 2014 se je zmage veselil zdaj pred kratkim "upokojeni" (v speedway smislu) Šved Andreas Jonsson, Žagar pa je osvojil dvanajsto mesto.

Ogorčen boj za naslov svetovnega prvaka

Rekord proge v Vojensu, ki je dolga 300 metrov, ima že precej dolgo brado, saj je star več kot osem let. Sredi avgusta leta 2011 je štiri kroge v času 57 sekund in 10 stotink najhitreje prevozil Michael Jepsen Jensen. S povabilom organizatorja bo tokrat tekmecem skušal štrene čimbolj zmešati domači as Mikkel Michelsen. Še en Danec, in sicer Leon Madsen, bo brez dvoma deležen ogromne pozornosti med domačimi navijači, saj se bori za naslov svetovnega prvaka. Po sedmih dirkah ima povsem identičen točkovni izkupiček kot Poljak Bartosz Zmarzlik, zato lahko vnovič pričakujemo ogorčen boj za vsak centimeter steze in seveda vsako mesto, ki prinaša točke svetovnega prvenstva.

Neposreden prenos dirke iz Vojensa si lahko ogledate v soboto 7. septembra 2019 ob 19. uri na TV programu Sportklub 6.

Ključne besede


Matej Žagarspeedwayspeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji