V Prilipah vozili za točke državnega in evropskega prvenstva

Na stezi Prilipe so člani AMD Brežice izpeljali četrto dirko sezone za državno prvenstvo, mladi pa so vozili za točke evropskega prvenstva v razredih EMX65 in EMX85.


Prilipe pri Brežicah so gostile četrto dirko državnega prvenstva v motokrosu, tekmovalcem pa so se pridružili tudi vozniki evropskega prvenstva jugozahodne cone v razredih EMX65 in EMX85. Vožnje v vseh razredih državnega in evropskega prvenstva so bile načrtovane že spomladi. A takrat so jim izvedbo preprečile vsem dobro znane težave s koronavirusom in boleznijo covid-19. Tekmovanje je sicer potekalo v rahlo spremenjenem, dvodnevnem formatu.

Med veterani Koščak suveren, manjkal Bogomir Gajser

Organizator dirke so bili člani AMD Brežice. Tokrat so imeli nekaj več sreče z vremenom kot lani in tekmovalce je pričakala lepo pripravljena proga. V soboto so se na štartno rampo najprej podali vozniki EMX 85 in EMX 65 in opravili najprej prosti trening, nato pa še kvalifikacijske vožnje za štartna mesta na dirki v nedeljo. Trening so opravili tudi vozniki državnega prvenstva v kategorijah Veterani 40 in Veterani 50 ter nato odvozili tudi obe dirki državnega prvenstva. V kategoriji mlajših veteranov Borut Koščak, slovenski voznik s hrvaško licenco, ni dopustil nobenega presenečenja. Povedel je takoj po štartu in obe dirki do konca odvozil na prvem mestu. Drugo mesto je v obeh vožnjah pripadlo vozniku Simonu Lavrinu (MK Team Fortuna), tretje pa Leonu Feršu (AMD Vurberk). Dirko pred koncem prvenstva v skupnem seštevku vodi Koščak pred Lavrinom in Feršem.

Vožnje v razredu veteranov nad 50 let so bile malo bolj razgibane in živahne. V prvi je največ pokazal Alojzij Fortuna (MK Team Fortuna), tesno za njim pa si je drugo mesto privozil Andrej Rus (MK Fire group). Na tretjem mestu je prvo vožnjo končal Alojz Vogrinc (TRK Tajfun-šport). Drugo vožnjo je Rus znova končal na drugem mestu, Vogrinc in Fortuna pa sta zamenjala mesti. Dirko je tako ob enakem številu točk kot dobil Vogrinc pred Fortuno. Ob odsotnosti do dirke v Prilipah vodilnega v državnem prvenstvu Bogomirja Gajserja (Motocross-SKI Gajser team) je prišlo do spremembe na vrhu lestvice točkovanja za državno prvenstvo. Vodi Fortuna, drugi je Rus, med njima pa je le sedem točk razlike.

Alojz Vogrinc je zmagal dirko v kategoriji Veterani 50.

Peklaj prvi in prehitel Demšiča v skupnem seštevku

Državno prvenstvo se je v nedeljo nadaljevalo z dirko v razredu motorjev s prostornino do 125 kubičnih centimetrov. Najbolje je štartal Jaka Peklaj (AMD Šentvid pri Stični), a je po nekaj krogih storil napako in prehitel ga je Luka Kunić. Sledil je znova oster boj med slovenskim in hrvaškim voznikov, ki ga je v prvi vožnji dobil Kunić. Tretji je bil Nik Podobnik (AMD Radovljica). V drugi vožnji pa je Peklaj vnovič bolje začel, Kunić pa mi je dihal za vrat. A drobna napaka ga je oddaljila od mladega slovenskega upa motokrosa, ki je suvereno prvi prečkal ciljno črto in dobil tudi dirko. Kunić je bil drugi, tretji pa Jaka Osek (Motocross ski Gajser Team). V skupnem seštevku je na vrhu še naprej Kunić, na drugo mesto se je prebil Peklaj, na tretje pa je zdrsnil Tilen Demšič (AMD Orehova vas).

Peklaj se je moral pošteno potruditi za zmago.

Veliko dela za Irta

Nato so se na progo, kot običajno, skupaj podali vozniki razredov MX2 in MX Open. V razredu MX2 je najboljše štartal Denis Jakša (AMD Kolpa MXS) in z lepo ter tekočo vožnjo do konca obdržal vodstvo. Za njim se je skozi cilj zapeljal avstrijski dirkač Simon Breitfuss, na tretjem mestu pa je prvo vožnjo končal Matevž Robek (MK Fire group). Podoben je bil tudi razplet druge vožnje. Tudi to je z suvereno vožnjo dobil Jakša pred Breitfussom, tretji pa se je tokrat skozi cilj pripeljal Gal Hauptman (AMD Šentvid pri Stični). Jakša je z maksimalnim izkupičkom točk stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra, družbo pa sta mu delala drugouvrščeni Breitfuss in tretji Hauptman. Zmaga na progi Prilipe za Jakšo pomeni, da je v skupnem seštevku zdaj drugi, še naprej pa je pred njim Avstrijec Breitfuss.

V najmočnejšem razredu MX Open si je dobro podlago z dobrim štartom v prvi vožnji pripravil Peter Irt (AMD Radovljica). Vseskozi mu je sledil avstrijski voznik Manuel Bermanschläger, ki je držal priključek predvsem zaradi Irtovih težav z bolečinami v rokah. A k sreči so minile in slovenski voznik je prevozil ciljno črto na prvem mestu. V drugi vožnji smo znova gledali avstrijsko-slovenski obračun za zmago. Bermanschläger je bolje začel, a Irt ga je v devetem krogu prehitel in se nato do cilja odpeljal na prvem mestu. To mu je prineslo zmago na dirki in se je tako utrdil v vodstvu na lestvici točkovanja za državno prvenstvo. Tretje mesto v obeh vožnjah je zasedel Miha Bubnič (ACJ sport).

Peter Irt (št. 73) je imel bolečine v rokah, a je vseeno prišel do zmage.

Dobre vožnje Slovencev v razredih EMX65 in EMX85

Preizkušnjo za evropsko prvenstvo so najprej začeli vozniki razreda EMX85. Na štartno rampo je zapeljalo 27 tekmovalcev. Poleg voznikov iz Avstrije, Italije, Izraela, Češke, Španije, Francije je bilo tudi pet slovenskih dirkačev. Prvo dirko je najboljše odpeljal avstrijski tekmovalec Maximillian Ernecker, manj kot dve sekundi za je ciljno črto prečkal Italijan Mattia Barbieri. Oba sta si privozila lepo prednost skoraj pol minute pred tretjeuvrščenim Izraelcem Ofirjem Caseyem Tzemachom. Najboljši Slovenec z licenco AMZS v prvi vožnji je bil Žan Oven. V cilj se je pripeljal deveti. V drugi vožnji pa je bil Barbieri boljši od Erneckerja. Do cilja si je nabral več kot 20 sekund prednosti pred Avstrijcem in je zanesljivo zmagal. Izraelec Tzemach je tudi v drugo končal na tretjem mestu, takšen pa je bil tudi končni vrsti red dirke. Oven je bil tudi v drugi vožnji najboljši Slovenec in je spet v cilj prišel deveti, kar mu je prineslo skupno deseto mesto na dirki. Od naših tekmovalcev so vozili še Miha Vrh, ki je bil štirinajsti, Gal Geršak enaindvajseti, Lukas Osek dvaindvajseti in Rok Plestenjak, ki mu je pripadlo končno triindvajseto mesto.

Žan Oven med skokom na stezi v razredu EMX85.

Novak in Slavec tik pod zmagovalnim odrom 

Tudi v razredu EMX65 je bila zbrana sila pisana mednarodna družba tekmovalcev. Poleg slovenskih voznikov so na štartno rampo zapeljali še gostje iz Italije, Avstrije, Španije, Francije, Portugalske in Hrvaške. Med njimi je največ pokazal Andreas Uccellini. Italijan je s solidno prednostjo trinajstih sekund prvo vožnjo končal na prvem mestu, pred avstrijskim dirkačem Moritzem Erneckerjem. Tretje mesto si je privozil Erneckerjev rojak Ricardo Bauer. Slovenec Alex Novak, ki pa vozi s hrvaško licenco, je bil četrti. Tudi v drugi vožnji je bil Uccellini premočan za tekmece, na drugem mestu pa je tokrat pristal Bauer. Odlično se je odrezal Novak, ki je bil tretji. V skupnem seštevku je priznanje za zmago odšlo v roke Uccellinija, drugi je bil Bauer in tretji Ernecker. Takoj za njimi je pristal Novak, od slovenskih voznikov z licencami AMZS je pa bil Val Slavec skupno izvrsten peti, Luka Jurič osmi in Tai Vidovič enajsti.

Luka Jurič je v razredu EMX65 osvojil skupno osmo mesto na dirki.

Peta dirka sezone za točke državnega prvenstva Slovenije v motokrosu bo na sporedu že 11. septembra 2021. Preizkušnja bo na progi v Mačkovcih , organizirali pa jo bodo člani AMD Štefan Kovač.

Ključne besede


AMZSmotokrosAMD Brežicedržavno prvenstvoevropsko prvenstvoEMX85EMX65licenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

26

Priljubljenost članka

26

Shrani

Delite s prijatelji