V Mačkovcih bomo dobili državne prvake v motokrosu

Zadnja dirka sezone državnega prvenstva v motokrosu bo to soboto, 11. septembra 2021. V večini kategorij bo o prvaku odločala prav zadnja preizkušnja.


Po nedeljski dirki na Prilipah in le nekaj dneh premora se karavana motokros dirkačev seli na zadnje prizorišče letošnjega državnega prvenstva. Peta dirka sezone v organizaciji AMD Štefan Kovač Murska Sobota bo to soboto, 11. septembra 2021, v Mačkovcih, ki se lahko pohvalijo z več kot petdesetletno zgodovino organizacije preizkušenj v motokrosu. 

Tekmovalci bodo merili moči v vseh sedmih kategorijah državnega prvenstva, v razredu MX50 pa bo potekal boj za točke pokalnega prvenstva. Preizkušnjo na prekmurskih ravnicah nestrpno pričakujejo tekmovalci in gledalci (za ogled je treba izpolnjevati PCT pogoj), saj je v prav vseh kategorijah še marsikaj odprtega. K atraktivnosti tekmovanja bo svoje zagotovo prispevalo tudi prizorišče. Razgibana steza v Mačkovcih z deloma peščeno podlago namreč nudi izjemno dober oprijem, poleg tega pa s svojo konfiguracijo ponuja pogled kot v amfiteatru, zato je precej visoko na seznamu priljubljenih prog tekmovalcev. Ti bodo torej še toliko bolj motivirani, da v tem atraktivnem motokros okolju in pred gledalci osvojijo čim večje število točk ter čim uspešneje zaključijo sezono domačega državnega prvenstva. 

Skoraj dve tretjini steze v Mačkovcih je pokrite z namakalnim sistemom, kar pomeni, da lahko pripravljalci proge tudi v primeru suše uspešno regulirajo pogoje na stezi.

Kdo so favoriti za naslove prvakov?

V razredu MX50 trenutno v skupnem seštevku vodi Leo Gajser, sledita mu Nejc Kralj in Urban Šmuc. Tekmovalce v najnižjem razredu sicer po sobotni tekmi čakajo še štiri preizkušnje v sklopu pokalnih tekmovanj.

Med tekmovalci v razredu MX65 najbolje kaže Alexu Novaku, Val Slavec ima devet točk manj, Tai Vidovič pa za vodilnim zaostaja 21 točk.

Žan Oven je s 132 točkami najbližje naslovu prvaka v MX85. Najbližja zasledovalca sta Miha Vrh s 113 in Lukas Osek s 110 točkami.

V MX125 ima hrvaški tekmovalec Luka Kunić s šestimi zmagami in dvema drugima mestoma kar 36 točk prednosti pred najbližjem zasledovalcem. Drugouvrščeni Jaka Peklaj ima le dve točki prednosti pred klubskim kolegom Tilnom Demšičem.

V MX2 je avstrijski tekmovalec Simon Breitfuss na dosedanjih dirkah zbral največ točk (175), na drugem mestu je Denis Jakša (164 točk) in na tretjem Matevž Robek (160 točk).

V najmočnejšem razredu MX Open trenutno kaže, da bo lanskemu prvaku uspelo ubraniti naslov. Peter Irt ima pred Manuelom Bermanschlägerjem 37 točk prednosti, pred Mihom Bubničem pa 42 točk.

V kategoriji veterani 40 je Borut Koščak prepustil zmago le v eni vožnji. Simon Lavrin bo na zadnji dirki lovil 27 točk zaostanka, Leon Ferš pa še dodatnih deset.

Med veterani nad 50 let je Alojzij Fortuna na nedeljski dirki na Prilipah prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi. Drugouvrščeni Andrej Rus za naslovom državnega prvaka zaostaja le pičlih sedem točk. Bogomir Gajser je z eno izpuščeno dirko tretji in za Fortuno zaostaja 14 točk. 

Poleg napetih bojev za naslove državnih prvakov bodo lahko gledalci v soboto uživali tudi v sončnem vremu. Vsaj tako trenutno kaže vremenska napoved.

 

Foto: Goran Krošelj

Ključne besede


motokrosAMD Štefan Kovačdržavno prvenstvoMačkovcidržavno prvenstvo v motokrosu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

13

Priljubljenost članka

13

Shrani

Delite s prijatelji