V Megalopolisu dobre vožnje slovenskih reprezentantov

Na mladinskem svetovnem prvenstvu v motokrosu v Grčiji je Slovenijo zastopala šesterica mladih motokrosistov, ki jih je vodil selektor Aleš Zajec. Slovenska reprezentanca je v skupnem seštevku zasedla 10. mesto.


Mladinska reprezentanca Slovenije v motokrosu pod vodstvom selektorja Aleša Zajca je v Grčiji tekmovala na mladinskem svetovnem prvenstvu v motokrosu. Slovenske barve so z licencami AMZS zastopali Tai Vidovič, Val Slavec in Luka Jurič v razredu motorjev s prostornino do 65 kubičnih centimetrov, Žan Oven in Miha Vrh v razredu s prostornino motorjev do 85 kubičnih centimetrov ter Tilen Demšič,  ki je tekmoval v najmočnejši kategoriji na dirki, in sicer v razredu s prostornino motorjev do 125 kubičnih centimetrov.

Fantje so v petek v okviru akcije Mednarodne motociklistične zveze (FIM) posadili drevo. To je kampanja FIM Ride Green, ki jo podpirajo vse udeleženke svetovnega mladinskega prvenstva in vsaka reprezentanca je v okviru akcije posadila svoje drevo.

Mladi slovenski reprezentanti so v Grčiji posadili drevo.

Organizatorji so sicer malce razočarali s pripravo proge, ki je bila v sila slabem stanju, zato se je nedeljski spored zamaknil za dve uri. Reprezentance so prestavitev sprejele z mešanimi občutki, večina pa je godrnjala, saj je peklenska vročina pošteno izčrpavala vse po vrsti. Kljub trudu in naporom organizatorjev pa proga niti po zamiku ni bila optimalno pripravljena. Zato je bilo v vseh vožnjah ogromno padcev in s tem povezanih odstopov.

Vrh boljši od Ovna

Sobotne kvalifikacije se slovenskim reprezentantom niso iztekle po željah in načrtih. Oven in Vrh sta v razredu MX85 zasedla 23. oziroma 24. mesto. V nedeljski prvi dirki je bil nato Vrh 20., čeprav je v prvem ovinku po štartu padel. Oven je začel solidno, a je nato storil napako in padel ter moral zaradi tehničnih težav zaviti celo v bokse. Na koncu je bil na 31. mestu. V drugo sta Slovenca popravila dosežka iz prve vožnje. Vozila sta okrog 15. mesta, potem pa je Oven dvakrat padel in možnost za dober izid je šla po zlu. Ciljno črto je prepeljal ba 30. mestu. Vrh pa je odpeljal konstantno ter si privozil 16. mesto. Skupno je na koncu Vrhu pripadlo 19., Ovnu pa 28. mesto.

Miha Vrh (št. 522) in Žan Oven malce pred preizkusom proge.

Slavec najvišje med tremi Slovenci

V najšibkejšem razredu MX65 je v kvalifikacijah med našimi največ pokazal Slavec, ki je postavil 21. čas, Vidovič je bil 26., Juriču pa je pripadlo 31. mesto. S prvo vožnji v nedeljo je najbolje opravil Vidovič, ki je lepo stopnjeval tempo in je v cilj pripeljal na 21. mestu. Jurič se je prav tako dobro boril, na koncu pa mu je malce zmanjkalo moči in je v cilj prišel na 28. mestu. Najbolj slabe volje je bil Slavec, ki je odlično štartal, potem pa ga je eden od tekmecev zrinil v blato, kjer je obtičal. V nadaljevanju je nato po treh krogih odstopil. Drugo vožnjo so mladi slovenski upi odpeljali zelo dobro. Slavec je verjetno tudi malce poparjen zaradi odstopa v prvo tokrat pokazal, kaj zna in zmore. Ciljno črto je prepeljal na 14. mestu, zelo dobro pa se je odrezal tudi Vidovič, ki je bil dve mesti nižje in je popravil dosežek iz prve vožnje, enako kot Jurič, ki je v cilj pripeljal na 27. mestu, vnovič pa mu je na koncu zmanjkalo malce moči. Skupno na dirki je Slavec osvojil 18. mesto, Vidovič je bil 22., Jurič pa je zasedel 28. mesto.

Proga v Megalopolisu.

Demšič blizu dvajseterice

V razredu MX125 je Demšič v sobotnih kvalifikacijah odpeljal 29. čas, nato pa je naslednji dan v zelo zahtevnih vremenskih pogojih v hudi vročini v prvi vožnji rezultat popravil in skozi ciljno črto pripeljal na 26. mestu. Drugo vožnjo je Demšič odpeljal bolje. Že štart se mu je bolje posrečil in iz kroga v krog je deloval bolj samozavestno, a potem so vožnjo zaradi hudega padca enega od tekmovalcev prekinili. Obveljal je vrstni red zadnjega odpeljanega kroga in Demšič je tako zasedel 22. mesto, skupno pa mu je na dirki pripadlo 26. mesto. V skupnem seštevku je šesterica motokrosistov Sloveniji privozila 10. mesto. Vsi po vrsti so pohvalili vzdušje, za kar gre veliko zaslug tudi selektorju Zajcu, ki je pretkano in preudarno usmerjal fante, jim svetoval ter  koordiniral spremljevalce in skrbel, da je na dirki vse teklo brez zapletov.

Celotna slovenska reprezentanca s selektorjem Alešem Zajcem (prvi z leve), vozniki in s spremljevalnim osebjem se iz Grčije vrača z ekipnim 10. mestom.

Ključne besede


AMZSmotokrosMiha VrhTilen DemšičŽan Ovenmladinsko svetovno prvenstvoAleš ZajeclicencaMX65MX85MX125Val SlavecTai VidovičLuka Juričreprezentanca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

27

Priljubljenost članka

27

Shrani

Delite s prijatelji