Pokal narodov: slovenska motokros reprezentanca po kvalifikacijah na 23. mestu

Luka Kutnar, Jan Pancar in Peter Irt bodo imeli jutri še eno priložnost za uvrstitev v finale.


V italijanski Mantovi ta konec tedna poteka tradicionalno ekipno svetovno prvenstvo v motokrosu – Pokal narodov, na katerem med 31 ekipami slovenske barve pod selektorskim vodstvom Bogomirja Gajserja zastopajo Luka Kutnar v razredu MXGP, Jan Pancar v razredu MX2, v katerem tudi sicer nastopa na dirkah svetovnega prvenstva v motokrosu, in aktualni slovenski državni prvak Peter Irt v razredu Open.

Slovenska reprezentanca je po današnjih kvalifikacijskih dirkah na 23. mestu. Najvišjo uvrstitev – 14. mesto, je po pričakovanjih dosegel Jan Pancar. Drugi najboljši Slovenec je bil Peter Irt, ki je v svojem razredu ciljno črto prevozil kot 23. Luka Kutnar je bil 26.

Jan Pancar je bil najvišje uvrščen med slovensko trojico.

Imeli smo obilo smole že na štartu, ampak fantje so vseeno iz dirke izvlekli, kar so lahko. Malo smo razočarani, ampak vseeno je vzdušje dobro in morala na visoki ravni. Poskusili se bomo prebiti do finala, čeprav to ne bo lahka naloga, kajti tja pelje samo prvo mesto,

je na kratko strnil misli selektor Gajser. Slovenija bo imela namreč v jutrišnjem B-finalu še eno priložnost za uvrstitev v finale. V boj za lovoriko najboljše motokros reprezentance sveta se namreč poda 20 ekip: 19 se jih v finale uvrsti neposredno iz kvalifikacij, za še eno mesto pa se pomerijo v B-finalu. Konkurenca Slovencem bodo motokrosisti iz Portugalske, Irske, Slovaške, Poljske, Finske, Venezule, Hrvaške, Islandije, Ukrajine, Grčije in Maroka.

Državni prvak v razredu MX Open Peter Irt je v svojem razredu zasedel 23. mesto.

B-finale bo jutri, v nedeljo, 26. septembra 2021, na sporedu ob 10.50.

Danes najboljši branilci naslova Nizozemci z Jeffreyem Herlingsom in Glennom Coldenhofom

Nizozemci, ki branijo naslov najboljše ekipe iz leta 2019 (lani je bil Pokal narodov zaradi pandemije covida-19 odpovedan), so na dobri poti, da bodo znova na najvišji stopnički zmagovalnega odra. Po današnjih kvalifikacijah namreč po prvem mestu Jeffreya Herlingsa v razredu Open in tretjem mestu Glenna Coldenhofa v MXGP vodijo pred Francijo, za katero sta bila najboljša Tom Vialle, ki je zmagal v MX2, in Mathys Boisrame, ki je bil četrti v razredu Open. Tretji so Italijani – Antonio Cairoli je bil najhitrejši v MXGP, Mattia Guadagnini pa četrti v MX2.

Finalne vožnje se bodo jutri začele ob 13. uri, ko bodo najprej na stezi motokrosisti razredov MXGP in MX2, ob 14.30 sledi preizkušnja razredov MX2 in MX Open, Pokal narodov pa bo sklenila dirka, na kateri bodo nekaj pred 16. uro na štartu vozniki v razredih Open in MXGP. Za končno razvrstitev reprezentanc bodo šteli rezultati v vseh treh kategorijah oz. pet od skupno šestih voženj (najslabša se ne bo upoštevala).

Luka Kutnar bo v nedeljo skušal izboljšati sobotni rezultat.

Najboljša uvrstitev Slovenije na Pokalu narodov v motokrosu deveto mesto

Slovenska reprezentanca je večkrat nastopila na olimpijadi motokrosa. Nazadnje leta 2019 v nizozemskem Assnu, ko je slovenska motokros izbrana vrsta pod Gajserjevim vodstvom zasedla 13. mesto. Slovenske barve je tedaj poleg Pancarja in Irta v najmočnejšem razredu MXGP zastopal svetovni prvak Tim Gajser. 

Najboljša uvrstitev Slovenije na Pokalu narodov sega v leto 1998, ko je slovenska motokros reprezentanca v sestavi Sašo Kragelj, Roman Jelen in Boštjan Kampuš v britanskem Foxhillsu osvojila deveto mesto. 

Nastop slovenske reprezentance na Pokalu narodov v Mantovi omogoča:

 

Ključne besede


MXGPTim GajsermotokrosPeter IrtJan PancarLuka KutnarBogomir Gajserpokal narodovMX2reprezentanca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

9

Priljubljenost članka

9

Shrani

Delite s prijatelji