Znani državni prvaki v motokrosu

AMD Štefan Kovač je pripravil zadnjo dirko sezone za državno prvenstvo, po kateri so znani najboljši v slovenskem prvenstvu v motokrosu za leto 2021.


Prizadevni in marljivi člani AMD Štefan Kovač so na progi v Mačkovcih organizirali zadnjo preizkušnjo sezone za državno prvenstvo Slovenije v motokrosu, po kateri smo dobili državne prvake po posameznih kategorijah. Sončna sobota je poskrbela, da je bilo tekmovanje z več kot petdesetletno zgodovino dirk na tej progi znova zelo zanimivo, poseben izziv pa so bili za tekmovalce znova predeli, ki potekajo po peščeni podlagi, kar je posebnost prekmurske steze, na kateri lahko na svoj račun pridejo tudi gledalci. Proga namreč s svojo konfiguracijo ponuja pogled kot v amfiteatru.

Koščak in Rus glavna veterana

Pred zadnjo dirko je bilo v razporedu točkovanja državnega prvenstva še marsikaj odprto. Po jutranjih kvalifikacijah v vseh kategorijah so se prvi v boj za točke državnega prvenstva podali dirkači obeh veteranskih kategorij. V prvi vožnji je Borut Koščak, slovenski dirkač z hrvaško licenco, kot ponavadi vozil svojo dirko ter se je v cilj suvereno pripeljal na prvem mestu. Na drugem mestu mu je večino dirke sledil Simon Lavrin (MK Team Fortuna). Vendar nekaj krogov pred koncem ga je prehitel Leon Ferš (AMD Vurberk), ki je na koncu ciljno črto prečkal drugi. Tudi drugo vožnjo je Koščak prepričljivo dobil in tako potrdil naslov državnega prvaka v kategoriji Veterani 40. Na drugi stopnički za zmagovalce je dirko končal Ferš, na tretji pa Lavrin. V skupnem seštevku državnega prvenstva je drugi Lavrin, tretji pa Ferš.

Tudi v kategoriji veteranov nad 50 let je dirka potekala brez večjih presenečenj. Prvi je skozi cilj pripeljal Andrej Rus (MK Fire group), pet sekund za njim pa Alojzij Fortuna  (MK Team Fortuna). Tretji je ciljno črto prečkal Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični). V drugi vožnji je vodilni Fortuna doživel padec. To je pomenilo, da si je Rus privozil še drugo zmago v tej kategoriji in s tem tudi na dirki. Z dvema tretjima mestoma je na drugem mestu skupno pristal Pancar, tretje mesto na zmagovalnih stopničkah pa si je z izjemno drugo vožnjo prislužil domači voznik Ratko Ilič (AMD Štefan Kovač). Z zmago je Rus v skupnem seštevku prehitel Fortuno in postal državni prvak.

 

Novak premočan za tekmece

V kategoriji MX65 Alex Novak, slovenski tekmovalec s hrvaško licenco, v kvalifikacijah ni bil povsem na vrhu, saj je postavil tretji čas. A na dirki je vozil zelo samozavestno od štarta do cilja. Vseeno pa ni imel lahkega dela, saj mu je v prvi vožnji vseskozi za vrat dihal Val Slavec (ACJ sport). Na koncu je za Novakom zaostal za pičli dve desetinki sekunde. Tretji pa je bil Tai Vidovič (MK Bistrc). Tudi v drugo vožnjo se je Novak podal zelo odločno, a Slavec ga je v drugem krogu prehitel in si nabral lepo prednost. Potem pa se mu je v predzadnjem krogu počila pnevmatika in v cilj je pripeljal šele peti. Zmagal je spet Novak, drugi je bil Vidovič, tretji pa Luka Jurič (AMD Vurberk), tak pa je bil tudi vrstni red na zmagovalnem odru. Novak je prvi tudi v skupni razvrstitvi državnega prvenstva, drugi je Slavec, tretji pa Vidovič.

Najmlajši imajo še štiri dirke

Najmlajši tekmovalci kategorije MX50 so imeli preizkušnjo za pokalno prvenstvo Slovenije. Vodilni v skupnem seštevku Leo Gajser (ŠD MK akademija Sašo Kragelj) ni imel enakovrednega tekmeca in je brez težav pripeljal prvi do cilja v obeh vožnjah. Bolj zanimivi so bili boji v ozadju. V prvi vožnji bil drugi Nejc Kralj (AMD Šentvid pri Stični), tretje mesto pa si je privozil Aleks Bogataj Savič (TRK Tajfun šport). Tudi v drugi vožnji je do drugega mesta prišel Kralj, tretji pa je bil Urban Šmuc (AMD Irt brothers). Gajser je stal na najvišji stopnički za zmagovalce na dirki, drugi je bil Kralj, tretji pa Šmuc. Pokalno prvenstvo še ni končano, saj mlade upe čakajo še štiri dirke.

Leo Gajser med vožnjo.

Oven potrdil primat

V kategoriji MX85 je najboljši na kvalifikacijah Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični) na štartu prve vožnje storil napako in je v prvi ovinek prišel na zadnjem mestu. Z neverjetno borbeno vožnjo pa mu je uspelo tekmece dohiteti in prehiteti z izjemo najhitrejšega Mihe Vrha (MX Bistrc), ki je bil zmagovalec prve vožnje. Oven je bil drugi, v ogorčenem boju za tretje mesto pa je bil Lukas Osek (Motocross ski Gajser team) za pol sekunde hitrejši od Roka Plestenjaka (RP Moto motokros klub). V drugi vožnji je najboljše štartal Osek, vendar ga je ob koncu prvega kroga prehitel Oven in si hitro privozil lepo prednost. V petem krogu je Oseka prehitel še Vrh in v takšnem vrstnem redu so prvi trije prečkali tudi ciljno črto. Dirko je vsled boljše druge vožnje ob enakem številu točk dobil Oven pred Vrhom, tretji pa je bil Osek. Enak vrstni red je tudi ob pogledu na točkovanje za državno prvenstvo.

Žan Oven se veseli naslova državnega prvaka v razredu MX85.

Peklaj zaostal za Kunićem

V kategoriji MX125 smo že navajeni, da glavna bitka za prvo mesto poteka hrvaškim tekmovalcem Luko Kunićem in Jako Peklajem (AMD Šentvid pri Stični). Po nekoliko boljšem štartu v prvi vožnji je povedel Peklaj, vendar ga je Kunič prehitel in sledilo napeto nadaljevanje. Peklaj ni popuščal. Vozil je na zadnjem kolesu Kunića, ki si je šele proti koncu vožnje priboril malce večjo prednost in zmagal s prednostjo skoraj sedmih sekund. Na tretjem mestu je v cilj pripeljal Alen Gajser (ŠD MK akademija Sašo Kragelj). V drugo je Kunić slabše štartal, vendar je napako hitro popravil in se že v tretjem krogu približal Peklaju, ki je dobro vozil do osmega kroga, ko je naredil napako. Takrat ga je prehitelo nekaj voznikov, a borbeni Peklaj se ni predal. Z napadalno vožnjo je hitro spet prišel na drugo mesto, Kunića, ki si je privozil veliko prednost, pa ni uspel ujeti. Tako je hrvaški tekmovalec z maksimalnim izkupičkom točk stal na najvišji stopnički na zmagovalnem odru, drugo mesto je pripadlo Peklaju, tretji pa je bil Tilen Demšič (AMD Orehova vas). Kunić je tako samo potrdil letošnjo izredno formo in dokazal da je zasluženo letošnji državni prvak v kategoriji motorjev s prostornino do 125 kubičnih centimetrov. Na drugem mestu v končnem seštevku je Peklaj, tretji pa Demšič.

Jaka Peklaj je bil tokrat drugi.

Pancar glavni na dirki, Irt v prvenstvu

Tekmovalci v najmočnejših dveh razredih so štartali skupaj. V razredu MX Open je po štartu povedel avstrijski dirkač Manuel Bermanschläger, vendar ga je kmalu prehitel Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) in do konca dirke ni popuščal. Vodilni po točkah državnega prvenstva Peter Irt (AMD Irt brothers) je malo slabše štartal, a je z napadalno vožnjo hitro napredoval in dirko končal na tretjem mestu. V drugi vožnji najmočnejšega razreda se je štart najbolj posrečil Irtu, vendar ga je Pancar kmalu dohitel in v tretjem krogu tudi prehitel ter privozil lepo prednost. Bolj napeto je bilo v ozadju. Irt se namreč nikakor ni uspel otresti Bermanschlägerja, a kljub temu je v cilj pripeljal drugi. Zmago na dirki si je privozil Pancar pred Irtom, tretji pa je bil Bermanschläger. Naslov državnega prvaka je sicer pripadel Irtu.

Peter Irt (št. 73) je sicer znova državni prvak, a tokrat ga je premagal odlični Jan Pancar.

Avstrijcu naslov v razredu MX2

V razredu MX2 je dominiral Simon Breitfuss. Avstrijski voznik je vnovič pokazal dobro formo, s katero je dobil prvo vožnjo. Še najbolj se mu je v prvo približal Matevž Robek (MK Fire group), tretji pa je bil Denis Jakša (AMD Kolpa MXS). Pred zadnjo vožnjo v sezoni tega razreda je bilo še marsikaj odprto. Breitfuss je malce slabše začel in večino dirke vozil na četrtem mestu. Zmago si je privozil Robek, drugi je bil Gal Hauptman (AMD Šentvid pri Stični), na tretje mesto pa se je nekaj krogov pred koncem zavihtel Breitfuss. Zmage na dirki se je razveselil Robek pred Breitfussom, na tretjem mestu pa stal Hauptman. Zmagovalec v tem razredu v državnem prvenstvu za leto 2021 je avstrijski voznik Breitfuss, drugo mesto si je po zaslugi odličnih voženj v Mačkovcih priboril Robek, na tretjem pa je Jakša.

Sezona državnega prvenstva je končana, zato pa so na sporedu še štiri preizkušnje, ki bodo štele za pokalno prvenstvo Slovenije, kar pomeni, da motokros motorji pri večini tekmovalcev verjetno še ne bodo šli v garaže.

Ključne besede


AMZSmotokrosAMD Štefan Kovačdržavno prvenstvoMačkovciMX2MX openlicencapokalno prvenstvoMX50MX65MX85MX125Veterani 40Veterani 50

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

31

Priljubljenost članka

31

Shrani

Delite s prijatelji