V Torunu bomo dobili svetovnega prvaka v speedwayu

V petek 1. in soboto 2. oktobra sta na sporedu zadnji dve dirki svetovnega prvenstva v speedwayu v letu 2021. Slovenske barve bo branil Matej Žagar.


Poljski Torun bo prizorišče zadnjih dveh speedway preizkušenj v letu 2021, po katerih bomo dobili svetovnega prvaka v tem atraktivnem in za gledalce nadvse privlačnem stadionskem motošportu. Slovenijo in AMZS bo zastopal Matej Žagar. Naš najboljši speedway voznik vseh časov je po devetih dirkah na 14. mestu v skupnem seštevku, zbral pa je 41 točk. Šesto mesto, ki še zadnje zagotavlja neposredno vstopnico med svetovno elitno speedwaya v letu 2022, je za Žagarja izgubljeno. Vseeno pa lahko popravi vtis, saj bi mu dve dobri predstavi na zadnjih dveh dirkah morda odprli možnost, da bi se lahko morda potegoval za posebno povabilo za sodelovanje med najboljšo šestnajsterico speedway voznikov tudi naslednjo sezono. Slovenski as je v poljskem prvenstvu končal sodelovanje z Zielono Goro in se mu v novi sezoni obeta nov klub. Za izkušenega Slovenca se najbolj zanimata finalista prvoligaškega tekmovanja (op. a. drugi kakovostni razred speedwaya), ki prihajata iz Krosna in Ostrova, in morda bo Žagar v naslednji sezoni vozil za novinca v elitni Extraligi. Vsekakor v petek in soboto potrebuje dober rezultat, s katerim bi si ob koncu sezone dvignil samozavest ter tudi popravil pogajalsko pozicijo tako za nastope med svetovno speedway elito, kot v pogovorih z novim delodajalcem na Poljskem.

Kdo bo svetovni prvak?

Sicer pa je v boju za naslov svetovnega prvaka izjemno napeto in izenačeno. Ruski voznik Artem Laguta ima namreč samo točko prednosti pred branilcem naslova najboljšega speedway voznika sveta Bartosza Zmarzlika. Za slednjega bo najbrž dirkanje pred domačo publiko v Torunu prednost, vendar Laguta je letos že pokazal, da se zelo dobro znajde tudi, ko je pod pritiskom. Zato se na stadionu Marian Rose MotoArena zanesljivo obeta ogorčen boj za vsak kvadratni centimeter idealne linije na ovalni stezi in čim boljši položaj v ovinkih oziroma na ravninah. Vse je odprto tudi še v borbi za tretje mesto, saj ima Rus Emil Sajfutdinov zgolj dve točki več od Šveda Fredrika Lindgrena.

Dirka v Torunu v petek 1. oktobra 2021 se bo s prvo vožnjo začela ob 19. uri in 4 minute, enako pa nato tudi sobotna 2. oktobra 2021, ko se bo svetovno prvenstvo tudi sklenilo. Na obeh dirkah bo v vlogi tehničnega direktorja s FIM licenco št. 14973 tudi Izak Šantej, sicer predsednik tehnične komisije pri AMZS in član strokovnega sveta za avto-moto šport pri AMZS.

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSspeedwaysvetovno prvenstvosvetovno prvenstvo v speedwayu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

5

Priljubljenost članka

5

Shrani

Delite s prijatelji