Slovenija brez predstavnika med speedway elito v letu 2022

Matej Žagar, ki je od leta 2013 brez premora zastopal barve Slovenije med najboljšimi vozniki speedwaya na svetu, je ostal zunaj šestnajsterice.


FIM in novi organizator svetovnega prvenstva v speedwayu Discovery Sports Events' sta sporočila udeležence tekmovanja za leto 2022. Med njimi žal ni najuspešnejšega slovenskega voznika speedwaya vseh časov Mateja Žagarja, ki je letos v skupnem seštevku zasedel 13. mesto. Slovenski speedway as je bil v času kvalifikacij (Grand Prix Challenge), ki jih je dobil pretekli dve leti, žal poškodovan in ni nastopil. Kvalifikacije letos v Žarnovici je dobil Poljak Pawel Przedpelski, drugi je bil Avstralec Max Fricke, tretji pa še en Poljak Patryk Dudek. Ta trojica si je zagotovila nastop med najboljšimi v letu 2022, med katerimi bo tudi Danec Mikkel Michelsen, sicer evropski prvak. Mesto med najboljšimi si je privozila še prva šesterica preteklo soboto končanega svetovnega prvenstva: Rus Artem Laguta, Poljak Bartosz Zmarzlik, Rus Emil Sajfutdinov, Poljak Maciej Janowski, Šved Fredrik Lindgren in Britanec Tai Woffinden. Peterica preostalih pa si je mesto zagotovila s povabili organizatorjev in tu žal novi promotorji prvenstva Žagarja niso vključili. Povabljeno peterico sestavljajo Avstralec Jason Doyle, Britanec Robert Lambert, Danca Leon Madsen in Anders Thomsen ter Slovak Martin Vaculik. Na vsako dirko lahko lokalni organizator preizkušnje povabi še enega tekmovalca po svojem izboru. Če se kdo od petnajsterice poškoduje, pa so rezerve Avstralec Jack Holder, Britanec Dan Bewley, Latvijec Andžejs Lebedevs, Poljak Jakub Miskowiak, Danec Mads Hansen, Američan Luke Becker in Francoz David Bellego.

Žagar je med najboljšimi speedwayisti sveta vozil kar enajst sezon. Prvič v letih 2006 in 2007, nato neprekinjeno med leti 2013 in 2021. Največji uspeh je vknjižil leta 2014, ko je zasedel končno peto mesto, številka pet pa označuje tudi pet njegovih zmag na Speedway Grand Prix dirkah: leta 2014 je slavil zmago na Finskem v Tampereju, leta 2015 na Poljskem v Varšavi in Gorzowu, leta 2017 pa je bil najboljši na dirkah v Nemčiji v Teterowu in na Švedskem v Stockholmu.

Ključne besede


Matej ŽagarAMZSGrand PrixFIMspeedwayspeedway grand prixsvetovno prvenstvo v speedwayulicencagrand prix challenge

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

22

Priljubljenost članka

22

Shrani

Delite s prijatelji