V Mantovi pada odločitev o svetovnem prvaku

V nedeljo 7. novembra 2021 bo Mantova gostila predzadnjo dirko sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Na istem prizorišču bo nato v sredo 10. novembra 2021 še osemnajsta oziroma zadnja dirka, po kateri bomo dobili svetovnega prvaka v razredu MXGP, če že v nedeljo ne bo kakšnih večjih presenečenj.


Po treh zaporednih dirkah v Pietramurati se bo karavana svetovnega prvenstva v motokrosu konec tedna zbrala v Mantovi. Na progi Tazio Nuvolari bosta namreč zadnji dve preizkušnji sezone, po katerih bomo dobili svetovnega prvaka v razredu MXGP. Naslov najboljšega brani Tim Gajser, v borbi za sam vrh pa ima Romain Febvre od slovenskega motokros asa le točko več v skupnem seštevku. Tudi tretji Jeffrey Herlings, ki ima tri točke manj od vodilnega Francoza, bo prav gotovo želel priti do naslova najboljšega v zadnjih dveh preizkušnjah v letu 2021. Tako napetega razpleta v najmočnejšem razredu ni bilo že vrsto let. Še najbližje temu, a kljub temu vseeno ne tako napeto, je bilo nazadnje leta 2008, ko so je razred imenoval še MX1. Takrat so se sredi septembra na zadnji dirki v Faenzi za naslov potegovali in borili Italijan David Philippaerts ter Belgijca Steve Ramon in Ken de Dycker. Domači tekmovalec Philippaerts je vknjižil dobro poznavanje proge ter pred trinajstimi leti pristal na svetovnem motokros prestolu. Tokrat prednosti domačega terena ne bo imel nihče oziroma vsak izmed trojice Febvre, Gajser, Herlings lahko računa samo na motor in svoje sposobnosti na progi, ki je deloma zelo mehka in posejana z mivko. Na takšni podlagi imata več izkušenj vseeno Febvre in Herlings. Toda Gajser je znal v preteklosti na mehkih progah obema tekmecema demonstrirati bogato znanje vožnje na taki podlagi in ju tudi pošteno pustiti za seboj.

Z rezultati iz Pietramurate sem zadovoljen. To je bil zelo naporen in zahteven teden, v katerem smo imeli kar tri dirke. Končale so se pozitivno in zmaga v zadnji vožnji me navdaja z optimizmom. Imam dober občutek in v Mantovo se na zadnji dve dirki sezone odpravljam z veliko motivacijo,

je povedal Gajser, ki se dobro zaveda tudi zelo pomembnega psihološkega momenta, kajti mentalni pritisk rezultata v Mantovi bo na vodilno trojko v skupnem seštevku brez dvoma izjemen. Zato bo potrebno voziti praktično brez napak in zelo osredotočeno ter paziti na vsako najmanjšo podrobnost na progi, to pa lahko terja ogromno energije. Tudi zato bodo najbrž tokrat še bolj pomemeben dejavnik ob progi navijači, ki bi lahko najboljšemu slovenskemu motokrosistu vlili nekaj dodatne moči, da iz sebe in motorja iztisne zadnje atome energije, ter nato z njimi prešerno proslavi nov morebiten velik uspeh.

Podobno kot v Pietramurati bo Gajser nekaj energije zanesljivo črpal tudi iz številnih slovenskih navijačev, ki bodo prisotni na zadnjih dveh dirkah sezone v Mantovi.

Prva vožnja VN Lombardije v razredu MXGP bo v nedeljo 7. novembra 2021 ob 12.15, druga pa ob 15.10. Enaka časovnica velja tudi za VN Mantove, ki bo 10. novembra 2021.

Pancar progo v Mantovi pozna

V šibkejšem razredu MX2 je v boju za naslov prvaka vse odločeno. Francoz Maxime Renaux je  točkovno nedosegljiv in si je na zadnji dirki v Pietramurati privozil naslov najboljšega na svetu. Jan Pancar se nahaja na 20. mestu in njegov glavni tekmec je Danec Bastian Boegh Damm, ki ima samo štiri točke več. Pancar je od treh dirk oziroma šestih voženj na progi Crossodrome Ciclamino v Pietramuratu zagotovo želel več od skupno devetih točk. Boljše uvrstitve in več točk so mu odnesle napake. V preveliki želji popraviti zamujeno si padcev tokrat ne bo smel privoščiti in bo moral biti za boljše doseže bolj zbran. Da je fizično dobro pripravljen, ga je že nekajkrat rešilo in iz ozadja nato pripeljalo do točk svetovnega prvenstva, a za boljše uvrstitve na tej ravni je med ostro in neizprosno konkurenco preprosto potrebna večja konstantnost. Če bo Pancar popravil tudi dosežke oziroma čase kvalifikacij in nato tudi bolj agresivno štartal v posamezno vožnjo, mu lahko Mantova, kjer je nazadnje tekmoval konec septembra na Pokalu narodov, veliko prinese.

Pancar v dresu slovenske reprezentance na progi v Mantovi.

Prva vožnja VN Lombardije v razredu MX2 bo v nedeljo 7. novembra 2021 ob 11.15, druga pa ob 14.10. Enaka časovnica velja tudi za VN Mantove, ki bo 10. novembra 2021.

Nova priložnost za Peklaja

V Mantovi bo v evropski konkurenci voznikov z motorji prostornine do 125 kubičnih centimetrov znova vozil tudi Jaka Peklaj. Na preteklih treh preizkušnjah v Pietramurati mu ni veliko manjkalo, da bi se prebil med štirideseterico, ki je tekmovala v dveh vožnjah na dirki. Progo Tazio Nuvolari si je Peklaj zelo dobro zapomnil, saj se je letos sredi marca na njej v pripravah na novo sezono na eni od dirk italijanskega prvenstva zapletel v skupinski padec ter zlomil levo roko. V torek 9. novembra bo imel priložnost, da se izkaže in premierno sezono v tem razredu konča s prebojem na dirko.

Peklaj se vrača na progo, na kateri se je marca letos poškodoval.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMX2licencaEMX125