Bolezen za Gajserja preteklost

V nedeljo 29. maja bo na sporedu deveta dirka svetovnega prvenstva v motokrosu v letu 2022. Na programu bo Velika nagrada Španije. Z licencama AMZS bosta slovenske barve zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.


Motokros karavana svetovnega prvenstva bo po dveh tednih premora znova srečala. Iz Italije so se najboljši motokrosisti sveta preselili v Španijo, kjer jih v nedeljo 29. maja čaka preizkušnja na progi intu Xanadu Arroyomolinos, ki se nahaja ob avtocesti A-5 jugozahodno na obrobju Madrida. Slovenijo bosta z licencama AMZS predstavljala Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar v razredu MX2.

Tekmeci bodo agresivni in napadalni

Najboljšega slovenskega motokrosista je na prejšnji preizkušnji za točke svetovnega prvenstva, ki je bila na Sardiniji, pošteno zdelala viroza. Vseeno je s skrajnimi močmi uspel v obeh vožnjah priti v cilj, še posebej v drugi pa se je zelo mučil ter sredi dirke razmišljal celo o odstopu. Gajser prvič v sezoni ni stal na zmagovalnih stopničkah, vseeno pa je pred tekmeci ohranil zajetno prednost 79 točk v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo. Skupno sedmo mesto na dirki za Veliko nagrado Sardinije ni dosežek, s katerim bi bil voznik Gajserjevega kalibra zadovoljen. Kako ga je preizkušnja izmučila in izčrpala, smo lahko ugotovili, ko je na oder za zmagovalce po rdečo številko vodilnega v razredu MXGP namesto njega prišel kar šef moštva Team HRC Giacomo Gariboldi. Gajser je bil takoj po dirki razumljivo razočaran, vendar se je nato po tehtnem premisleku glede na okoliščine (viroza, vročina, visoka temperature zraka, mehka podlaga) izkazalo, da se je za slovenskega šampiona vse izteklo še zelo dobro.

Dirka na Sardiniji je bila zame zelo težka, saj se nisem dobro počutil. Ob visokih temperaturah in težki podlagi je bila to bitka za preživetje. A to je za menoj in sem popolnoma osredotočen na špansko preizkušnjo, na kateri se želim vrniti na raven, s kakršno sem vozil pred tem,

je Gajser odkrito priznal, da je na Sardiniji v vožnjah trpel.

Bolezen in visoka temperatura zraka sta Gajserja na Sardiniji povsem izmučila

Zdaj je bolezen, ki ga pred dvema tednoma neprijetno mučila, pozabljena in Gajser si je znova nabral moči ter energijo za dirko. Lani sredi oktobra je tu zasedel skupno tretje mesto, kar bo tokrat brez dvoma skušal popraviti. Vnovič čaka voznike mehka podlaga, na kateri bodo v prednosti tisti, ki več trenirajo na njej. Domači adut bo Jorge Prado, zelo dobro pa sta v zadnjem času formo dvignila Calvin Vlaanderen in Glenn Coldenhoff, ki zastopata Nizozemsko. Zelo motiviran utegne biti tudi Francoz Maxime Renaux, sicer  trenutno drugouvrščeni v skupnem seštevku, agresivni in napadalni pa bodo verjetno tudi drugi, ki po dobri tretjini prvenstva zaostajajo za začrtanimi cilji. Mehka podlaga 1660 metrov dolge proge zna postreči tudi s presenečenji, saj se bodo linije na stezi (bržčas dokaj podobno kot v Riola Sardu) spreminjale iz kroga v krog, zato bo potrebno biti zelo pazljiv in vseskozi dobro opazovati podlago ter tekmece.

Moj položaj v svetovnem prvenstvu je še vedno zelo dober. To je pozitivna plat zadnje dirke, v Španiji pa se nadejam, da bom znova užival v vseh vožnjah, kot sem užival v prejšnjih pred preizkušnjo na Sardiniji,

je z namehom na obrazu kratko strnil misli Gajser, ki je bil na tej progi najbolje uvrščen na dirki pred dvema letoma, ko je v razredu MXGP zasedel skupno drugo mesto za Pradom.

Gajser (243 - med dirko na Sardiniji) se zelo dobro zaveda, da bodo tekmeci zelo napadalni. Predvsem Prado (61) in Renaux (959) bosta med tistimi, ki bodo želeli na koncu biti pred Gajserjem.

Prva vožnja VN Španije v razredu MXGP bo v nedeljo 29. maja 2022 ob 14.15, druga pa ob 17.10.

Mehka podlaga največja ovira

Jan Pancar v razredu MX2 je na dirki na Sardiniji pričakoval več od tistega, kar je na koncu iztržil. Imel je tudi obilo smole, a vseeno ni popuščal ter se je v obeh vožnjah boril do konca, kar mu je prineslo skupaj dvanajst novih točk v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo. Dejstvo je, da Pancarju mehke podlage ne ustrezajo. Priznava, da ima na njih premalo ur treninga, da bi lahko posegal med deseterico, kar si je zadal za cilj v tej sezoni. Vseeno pa je do sedaj marsikaj nadoknadil z izjemno dobro fizično pripravljenostjo ter tudi nepopustljivostjo in borbenostjo. To so odlike, ki jih ne gre spregledati in lahko Pancarju tudi na mehki progi na obrobju Madrida prinesejo nekaj zadovoljstva po koncu preizkušenj. Znova je potrebno poudariti tudi dejstvo, da bodo sila pomembni štarti. Zato bodo že sobotne kvalifikacije zelo stresne in bo zelo pomembno kar takoj "zadeti" nastavitve motorja, saj tekmeci napak ne bodo dopuščali ne odpuščali. Lani je Pancar na tem prizorišču na dirki zasedel skupno 17. mesto, osvojil pa je skupno sedem točk. Letos jih je zagotovo sposoben domov odpeljati bistveno več.

Jan Pancar bo v Španiji skušal popraviti rezultat iz lanske sezone.

Prva vožnja VN Španije v razredu MX2 bo v nedeljo 29. maja 2022 ob 13.15, druga pa ob 16.10.

Peklaju vodilo druga vožnja iz Kegumsa

V spremljevalnem programu bo na dirki evropskega prvenstva za motorje s prostornino do 125 kubičnih centimetrov vozil tudi Jaka Peklaj. Nazadnje je aprila v Kegumsu v Latviji v tej konkurenci prav tako vozil na mehki progi in si v drugi vožnji privozil zelo solidno 16. mesto, s katerim je vknjižil novih pet točk v skupnem seštevku. Španska preizkušnja bo za varovanca Klemna Gerčarja nov zrelostni preizkus. V konkurenci 50 voznikov se bo moral najprej skozi kvalifikacije prebiti do nedeljskih voženj, kar bo za Peklaja verjetno prvi velik izziv. Če bo Peklaju med predvsem številnimi Španci in Francozi, ki so prijavljeni in imajo zanesljivo več izkušenj z vožnjami na mehkih podlagah, uspelo, potem bo lahko obe vožnji (prvo že v soboto in drugo v nedeljo dopoldan) odpeljal z bistveno manj pritiska ter laže pokazal, kaj zna in zmore. Da je v ostri mednarodni motokros druščini sposoben dobro voziti, pa je letos že dokazal.

Za Peklaja bo španska dirka v razredu EMX125 nova zrelostna preizkušnja v ostri mednarodni konkurenci.

 

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMX2licencaEMX125

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

10

Priljubljenost članka

10

Shrani

Delite s prijatelji