Mladi Novak peti motokrosist Evrope

V finalu evropskega prvenstva v motokrosu v razredih EMX65 in EMX85 v Loketu na Češkem so 16. in 17. julija 2022 slovenske barve z licencami AMZS branili Alex Novak, Tai Vidović in Miha Vrh.


Oglas
Oglas

Sobota

V obeh tekmovalnih kategorijah se je kvalifikacijah za štartne položaje in uvrstitev na dirko merilo 50 tekmovalcev, priložnost za vožnjo na dirki pa je nato dobila štirideseterica najhitrejših. V nižji kategoriji sta barve Slovenije branila Alex Novak in Tai Vidovič. Novak je že na prostem treningu pokazal, da je v dobri formi in je dosegel četrti čas, na kvalifikacijskem treningu pa si je s sedmim časom priboril dober štartni položaj na nabito polni štartni rampi. Štart v prvi dirki mu je uspel odlično in v prvi zavoj je zapeljal četrti, a že v nekaj zavojih je prevzel vodstvo, ki ga je zadržal vse do predzadnjega kroga. Takrat ga je prehitel Avstrijec Ricardo Bauer. Vseeno je z drugim mestom imenitno končal prvi tekmovalni dan ter samozavestno pričakoval drugo dirko.

Novak je sobotno vožnjo končal na izvrstnem 2. mestu v razredu EMX65.

Tudi Tai Vidović je zelo dobro začel in prvi trening končal na sedmem mestu, na kvalifikacijskem treningu pa ni našel tako dobrega ritma in to mu je prineslo petnajsto mesto. Začetek prve dirke se mu ni najbolj posrečil in prvi krog je končal šele na 31. mestu, a hitro se je zbral in začel prehitevati tekmece. V drugem krogu se je prebil štiri mesta višje in do konca dirke v vsakem krogu prehitel vsaj enega tekmovalca, kar je na koncu zadostovalo za 15. mesto. V cilju Vidović in njegova ekipa niso bili najbolj zadovoljni, saj vedo, da je Tai sposoben bistveno več.

Vidović se v soboto ni najbolje znašel.

Miha Vrh se v kategoriji EMX85 na začetku na progi v Loketu ni najbolje znašel in je zasedel šele 33. mesto na prostem treningu ter 29. mesto na kvalifikacijskem treningu. Prvo dirko je začel veliko bolje, kot so dali slutiti rezultati treningov. Prvi krog je končal na 12. mestu. V drugem krogu je izgubil dve mesti, a je hitro dvignil tempo in se povzpel vse do 9. mesta. Z rezultatom prve dirke je bil Vrh ob izjemno močni konkurenci zelo zadovoljen.

Miha Vrh (352) je v prvi vožnji močno presegel dosežke s prostih treningov in kvalifikacij.

Nedelja

Druge vožnje so imeli dirkači obeh kategorij na sporedu naslednji dan. V kategoriji EMX65 Alex Novak tokrat ni tako dobro štartal kot v prvi vožnji, Po prvem krogu je bil šele osemnajsti. V nadaljevanju pa se je zbral in pokazal znanje in pogum ter z odločno vožnjo iz kroga v krog prehiteval tekmovalce in na koncu druge vožnje ciljno črto prečkal enajsti. Nekaj so dodali še pritisk in pričakovanja po vrhunsko odpeljani prvi vožnji ter drugem mestu v soboto. Proga je bila zahtevna, konkurenca pa zelo hitra, tako, da je Novak lahko z rezultatom zelo zadovoljen, saj je dirko z 32 točkami končal skupno na izvrstnem petem mestu.

Novak v pripravah na drugo vožnjo.

Vidović je v drugo vožnjo štartal nekaj bolje kot dan prej v prvo, vendar se je v drugem krogu vanj zaletel sotekmovalec in ga spravil na tla. Dirko je nadaljeval z zadnjega mesta, a se mu je s hitro in pogumno vožnjo uspelo prebiti do 31 mesta, na katerem je prečkal ciljno črto. To je v skupnem seštevku zadostovalo za skupno dvajseto mesto.

Vidović (210) je imel v drugi vožnji obilo smole, a se ni predal in je v nadaljevanju pokazal, da premore velik potencial.

V močnejši kategoriji EMX85 je Vrh v drugo vožnjo štartal solidno. Na zahtevni progi je skušal še nekaj dodati, a ga je to kaznovalo s padcem, zaradi katerega je izgubil lepo število mest. Ob padcu si je poškodoval očala, zato se je v boksu ustavil in jih zamenjal, kar ga je stalo še nekaj dragocenih sekund. Do konca dirke je nekoliko izboljšal uvrstitev in vožnjo končal na 27. mestu. V skupnem seštevku je vknjižil 12 točk, kar mu je skupno na dirki prineslo končno 17. mesto.

Vrh je v drugi vožnji padel in je moral celo zamenjati očala.

Oglas
Oglas

Izkušnje bodo ostale

Slovenski vozniki so odpeljali dobro in so lahko zadovoljni s prikazanim. Z malce več sreče bi morda lahko posegli še nekoliko višje, vendar tudi nabiranje izkušenj na tej ravni je neprecenljivo. Že sodelovanje na takšni prireditvi je za tako mlade voznike dragocena izkušnja, ki jim bo vsekakor ostala v lepem in nepozabnem spominu ter jim verjetno pomenila še dodatno vzpodbudo za nadaljevanje trdih treningov.

V ostri mednarodni konkurenci so slovenski vozniki dobili neprecenljive izkušnje.

Ključne besede


AMZSmotokrosevropsko prvenstvoEMX85EMX65Miha VrhlicencaTai VidovičfinaleAlex Novak

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

13

Priljubljenost članka

13

Shrani

Delite s prijatelji