Prva zaključna žogica za Gajserja

V nedeljo, 14. avgusta 2022, bo na sporedu šestnajsta dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Gostil jo bo Hyvinkää, na Finskem pa bodo Slovenijo z licencami AMZS zastopali Tim Gajser, Jan Pancar in Jaka Peklaj, ki se bo preizkusil na dirki evropskega prvenstva.


Motokrosisti, ki se potegujejo ze točke svetovnega prvenstva, se bodo konec tedna pomerili že petnajstič letos. Po Švedski jih čaka preizkušnja na Finskem, kjer bosta skušala do čim boljšega rezultata priti tudi Tim Gajser in Jan Pancar.

Premišljenost in previdnost ne bosta odveč

V razredu MXGP ima tri dirke pred koncem sezone Tim Gajser vse v svojih rokah oziroma ima tri priložnosti, da svetovno prvenstvo konča, kot si je zamislil, ko se je začel nanj pripravljati. V skupnem seštevku ima pred prvim zasledovalcem Jeremyjem Seewerjem 115 točk prednost, Jorge Prado na tretjem mestu pa zaostaja že za 149 točk, vsi drugi pa so že izven dometa naslova svetovnega prvaka. Matematično to pomeni, da v primeru, če Gajser na Finskem osvoji 35 točk, bo po koncu preizkušnje na zmagovalnem odru prejel zlato številko, ki jo dobi svetovni prvak, ko ga do konca sezone teoretično nihče več ne more prehiteti. Jasno je, da se slovenski motokros as zelo dobro zaveda, v kakšnem položaju je in da mu zato ni potrebno za vsako ceno tvegati. Kljub temu ne bo tekmecem ničesar podaril, ampak bo verjetno tudi tokrat poskušal priti na zmagovalni oder na najvišje mesto. Vsekakor pa je dovolj zrel in prekaljen v številnih motokros bitkah, da ne bo rinil z glavo skozi zid, če bo ugotovil, da mehka proga, ki se nahaja dobro uro vožnje z avtom severno od Helsinkov, ne bo dovoljevala sproščene vožnje ali pa bo nevarna za prehitevanja oziroma padce.

Gajserju je povsem jasno, kaj mu lahko prinese dirka na Finskem.

Vložek je velik, zato bo moral Gajser brez dvoma slediti tudi navodilom iz boksov, kjer bodo najbrž po prostih treningih in kvalifikacijah že znali dobro oceniti, kaj je za vodilnega v skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo v elitnem razredu MXGP in Hondo najbolje. Brez dvoma bo potrebno biti zelo pazljiv, saj bodo tekmeci znova zelo agresivni in napadalni. Bliža se namreč konec sezone in marsikdo bo želel prav v finišu pokazati, da si zasluži novo ali celo boljšo pogodbo, zato previdnost Gajserja že na prostih treningih in v kvalifikacijah nikakor ne bo odveč. Gajser je sicer na tej progi že vozil pred osmimi leti, ko je tekmoval še v razredu MX2. Takrat je bil med svetovno elito še neizkušen, a je tako v prvi kot tudi drugi vožnji ciljno črto prečkal tretji in si privozil skupno drugo mesto na zmagovalnih stopničkah, na najvišji pa je bil Jeffrey Herlings.

Leta 2014 sem bil na tej progi na zmagovalnem odru, zato upam, da mi bo to uspelo ponoviti. Dejansko imam občutek, kakor da bomo na novem prizorišču, saj tu nisem vozil kar osem let. Ne morem verjeti, da so do konca le še tri dirke. Moj cilj je, da sezono končam dobro in se s Hondo prebijem na vseh dirkah na oder za zmagovalce,

je Gajser povedal pred dirko na Finskem.

Previdnost pri vratolomnih skokih bo zelo pomembna. Že drobna nepazljivost lahko pomeni težave, a Gajser se brez dvoma zelo dobro zaveda, kako velik vložek je v igri v finišu sezone.

Prva vožnja VN Finske v razredu MXGP bo v nedeljo, 14. avgusta 2022, ob 13.15, druga pa ob 16.10.

Potrditi formo z vrhunskim rezultatom

Jan Pancar se je na Finsko odpravil z lepo popotnico druge vožnje v Uddevalli, v kateri je ciljno črto prečkal na izvrstnem šestem mestu. Vrhunski rezultat mi je odnesla drobna napaka v prvi vožnji, zaradi katere ni uspel poseči višje od 12. mesta. Vseeno se vidi, da je Pancar v tej sezoni zelo napredoval in se približal tudi najboljšim. V drugem delu sezone je opazno popravil tudi štarte, kar mu ob vse boljših kvalifikacijskih vožnjah zanesljivo dviga samozavest. Tudi na Finskem se bo Pancar zagotovo potrudil, da poseže čim višje. Njega slabost je dejstvo, da proge v Hyvinkääju ne pozna, a utegne biti to zanj še motiv več, da še iztisne iz sebe in motorja vse, kar se da. Jasno je, da je odlično telesno pripravljen in tudi v imenitni formi, za piko na i mu pravzaprav manjkata le še dve vrhunski vožnji za točke svetovnega prvenstva, s katerima bi potrdil, da sodi v razredu MX2 res med najboljše, med katerimi je trenutno v najboljšem položaju v skupnem seštevku Jago Geerts. A Tom Vialle zanesljivo še vedno upa, da bi se lahko dokopal do naslova najboljšega, zato lahko spet pričakujemo napete in brezkompromisne boje na stezi, kjer bodo verjetno tudi tokrat odločale malenkosti.

Jan Pancar je v finišu sezone v zelo dobri formi.

Prva vožnja VN Finske v razredu MX2 bo v nedeljo, 14. avgusta 2022, ob 12.15, druga pa ob 15.10.

Ogorčen boj bo že v kvalifikacijah

Spremljevalni program bo tudi tokrat obarvan z vožnjami evropskega prvenstva v razredu EMX125, v katerem letos vozi tudi varovanec zadnjega svetovnega prvaka v razredu MX3 v zgodovini, Klemna Gerčarja. To je Jaka Peklaj, ki je imel na prejšnji dirki na Švedskem veliko smole, saj je moral prvo vožnjo po padcu in okvari motorja končati po štirih krogih, zato pa je v drugi nato pokazal, da se lahko zelo dobro meri in kosa s starejšimi ter bolj izkušenimi fanti. Vnovič ga čaka zahtevna naloga že v kvalifikacijah, v katerih bo štirideset mest za vožnji za točke lovilo 66 voznikov, zato lahko spet pričakujemo ogorčen boj za čim boljše pozicije. Ne gre spregledati niti dejstva, da je to zadnja dirka sezone, kar bo verjetno pomenilo še bolj agresivno vožnjo posameznih voznikov, ki bodo skušali morda nadoknaditi zamujeno oziroma se pokazati v drugačni luči, zato Peklaju najbrž ne bo niti malo lahko.

Jaka Peklaj se bo moral verjetno že v kvalifikacijah zelo potruditi, da se bo prebil med štirideseterico za zadnjo dirko evropskega prvenstva v razredu EMX125.

 

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosKlemen GerčarJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvosvetovno prvenstvoMX2svetovni prvaklicencaEMX125

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

12

Priljubljenost članka

12

Shrani

Delite s prijatelji