V Franciji Gajser brez pritiska

V nedeljo, 21. avgusta 2022, bo na sporedu sedemnajsta dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Gostil jo bo St. Jean d'Angely v Franciji. Na Veliki nagradi Charente Maritime bosta Slovenijo z licencama AMZS zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.


Predzadnje preizkušnja sezone svetovnega prvenstva v motokrosu bo Velika nagrada Charente Maritime, ki jo bodo vozili na progi Puy de Poursay, ki se nahaja nekaj kilometrov zahodno od mesteca St. Jean d’ Angely. Na zahodu Francije bosta slovenske barve z licencama AMZS branila Tim Gajser in Jan Pancar.

Uživati v vožnjah

Tim Gajser bo tokrat na stezi, ki je približno 75 kilometrov oddaljena od znamenitega in slikovitega pristanišča La Rochelle, vozil z zlato številko svetovnega prvaka v razredu MXGP, ki si jo je privozil na Finskem. Razbremenjen tega bremena, za katerega je priznal, da je bil zaradi njega v zadnjih tednih kar pošteno na trnih, bo lahko tokrat vozil povsem sproščeno in brez najmanjšega pritiska.

Tim Gajser je bil na Finskem zelo vesel naslova svetovnega prvaka v razredu MXGP.

Zelo sem vesel, da mi je uspelo osvojiti peti naslov svetovnega prvaka. To je neverjetno! Hvala ekipi, punci, navijačem in vsem, ki so me podpirali po celem svetu. Ne morem se zahvaliti vsakemu posebej, ampak to mi je res v zadovoljstvo, da imam toliko navijačev povsod. To je poseben trenutek in neizmerno sem vesel tega naslova,

je Gajser žarel od sreče po dirki na Finskem in se nato za kratek čas vrnil domov. Na domači progu v Lembergu je opravil dva treninga, kar govori o tem, da želi sezono končati čim bolje in tekmecem ne bo popuščal ali jim karkoli poklanjal. Zdaj, ko se je znebil bremena, bo lahko v vožnjah, ki ga še čakajo do konca sezone, predvsem užival. Kadar pa v njih uživa, je običajno zelo hiter ali celo neulovljiv. Trda podlaga, ki voznike čaka v Franciji, je Gajserju pisana na kožo in nobeno presenečenje ne bo, če bi mu uspelo dirko še devetič v sezoni končati na najvišji stopnički na zmagovalnem odru, kot mu je to uspelo leta 2019, ko je svetovna motokros karavana zadnjič vozila na tej progi. Ne glede na izid preizkušnje v St. Jean d'Angelyju pa je jasno, da je v tej sezoni Tim Gajser nesporni kralj motokrosa in svetovni prvak razreda MXGP ter da mu tega ne more nihče več vzeti, kar bodo navijači lahko z njim proslavili v petek, 26. septembra, v Mariboru.

Slavje Gajserja neposredno po prihodu v cilj v Hyvinkääju.

Prva vožnja VN Charente Maritime v razredu MXGP bo v nedeljo, 21. avgusta 2022, ob 14.15, druga pa ob 17.10.

Z mehke spet na trdo podlago

Jan Pancar v razredu MX2 bo skušal priti do novega vrhunskega rezultata, ki bi mu morda lahko tudi na stežaj odprl vrata kakšnega od tovarniških moštev za prihodnjo sezono. V tej smeri je sicer pri Pancarjih (v moštvu TEM JP253) sila živahno in na mizi je kar nekaj  zanimivih ponudb, ki jih bo potrebno skrbno pretehtati. A preden se bosta Jan in njegov oče Igor, ki v moštvu skrbi, da vse teče po Janovem okusu in željah, morda odločila za spremebo statusa za naslednjo sezono, ju čakata še preizkušnji v Franciji in nato v septembru še v Turčiji. Zadnja dirka na Finskem ni bila po okusu Jana. Na mehkih podlagah pač nima toliko kilometrov, da bi lahko na njih suvereno napadal najvišja mesta. Skupno 11. mesto, ki sta ga prinesla 12. mesto v prvi in 10. v drugi vožnji, ni slab dosežek, a apetiti so višji. K nezadovoljstvu je malce pripomoglo tudi dejstvo, da organizatorji proge med posameznimi vožnjami sploh niso popravljali, zato je bilo za vse, ki niso vajeni mehke mivke, še toliko težje. Podlaga v Franciji bo trda, kar Pancarju bistveno bolj ustreza, zato bi se lahko tokrat izkazal. Še posebej, če se bo znova dobro odrezal v kvalifikacijah ter nato dvakrat dobro štartal v vožnjah za točke. Vnovič bo potrebno vseskozi voziti zelo zbrano in modro, saj bodo ob koncu sezone marsikateri vozniki skušali pokazati več od tistega, kar so zmožni in sposobni. V takšnih primerih pa se potem napake kar množijo. Pancar je fizično odlično pripravljen in to bi mu znalo tudi v tem primeru odpreti vrata do rezultata, ki si ga želi na zahodu Francije doseči.

Jan Pancar se v Franciji lahko z nekaj sreče nadeja boljše uvrstitve kot na Finskem, kjer je skupno zasedel 11. mesto.

Prva vožnja VN Charente Maritime v razredu MX2 bo v nedeljo, 21. avgusta 2022, ob 13.15, druga pa ob 16.10.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovni prvaklicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

7

Priljubljenost članka

7

Shrani

Delite s prijatelji