Zadnja dirka svetovnega prvenstva v motokrosu v letu 2022

V nedeljo, 4. septembra 2022, bo na sporedu osemnajsta in hkrati zadnja dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu. Gostil jo bo Afyonkarahisar. Na Veliki nagradi Turčije bosta Slovenijo z licencama AMZS zastopala Tim Gajser in Jan Pancar.


Letošnje zadnje dejanje svetovnega prvenstva v motokrosu se bo odvijalo v Turčiji. Na 1725 metrov dolgi progi Afyonkarahisar bo Tim Gajser vnovič vozil z zlato številko svetovnega prvaka razreda MXGP, drugi slovenski voznik z licenco AMZS na dirki pa bo Jan Pancar, ki se bo boril za čim višjo uvrsititev v razredu MX2.

Sproščeno končati čim višje

Tim Gajser je na zadnjo preizkušnjo sezone za točke svetovnega prvenstva odptoval sproščen in brez pritiska, ki bi ga morda zaviral v lovu na čim boljšo uvrstitev. Naslov svetovnega prvaka je osvojil že pred slabima dvema tednona na Finskem in ga nato minuli petek v Mariboru na Trgu svobode tudi veličastno proslavil z navijači.

Tim Gajser pred navijači na sprejemu v Mariboru.

Breme rezultata Gajserja tokrat zanesljivo ne bo oviralo, zato bo lahko v vožnji predvsem užival. Vseeno se bo najbrž trudil sezono končati s stilom. Lani sta bili na tem prizorišču kar dve dirki svetovnega prvenstva. Na prvi je bil tretji, na drugi pa drugi in letos utegne imeti v mislih, da na tem prizorišču še ni stal na najvišji stopnički na zmagovalnem odru.

Izteka se še ena izjemna sezona in želim si jo končati visoko. Nazadnje v Franciji se mi je vse izšlo perfektno. Vsem sem dokazal, da spet lahko zmagujem po vseh dirkah, v katerih sem pred tem čutil pritisk, saj sem lovil skupno zmago v svetovnem prvenstvu. Proga v Turčiji mi je všeč in je zelo lepo mesto za zaključek sezone,

je dobro razpoložen povedal petkratni svetovni prvak za Hondino klubsko stran ter se še enkrat zahvalil opremljevalcu za vse napore in trud, ki ga vlaga v materialu in ljudeh za pripravo motorja za zahtevne motokros preizkušnje najvišje ravni.

Video: Sprejem petkratnega svetovnega prvaka Tima Gajserja v Mariboru


Brez dvoma se obeta zelo zanimiva zadnja dirka sezone, v kateri bo najbrž do izraza znova prišla tudi dobra fizična pripravljenost voznikov. Vremenska napoved za Afyonkarahisar, mesto, ki leži približno 250 kilometrov jugozahodno od Ankare, namreč pravi, da bo zelo vroče s temperaturami okrog 30 stopinj Celzija in več, kar pomeni, da bo v takšnih razmerah potrebno dobro razporediti moči na podlagi, ki je na določenih mestih mehka, na drugih pa znova trda. Štartna rampa ne bo polno zasedena, pri čemer je zanimivo, da na progi v elitnem razredu MXGP kot tudi razredu MX2 ne bo niti enega domačega voznika.

Aktualni svetovni prvak razreda MXGP z navijačema, ki bosta zagotovo stiskala pesti zanj tudi na zadnji dirki sezone.

Prva vožnja VN Turčije v razredu MXGP bo v nedeljo, 4. septembra 2022, ob 13.15, druga pa ob 16.10.

Potrditi zelo dobro sezono

V razredu MX2 bo Jan Pancar skušal postaviti piko ni najuspešnejši sezoni v karieri. V skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvi se nahaja na 11. mestu in je zbral 257 točk. Deseti Liam Everts jih ima 286 in verjetno ni realno pričakovati, da bi Pancar v Turčiji nadomestil ta zaostanek. Vseeno lahko z novimi pogumnimi vožnjami opozori nase ter si morda pribori na mizo še kakšno dobro ponudbo tovarniških moštev, ki razmišljajo že o novi sezoni. Pancar je brez dvoma med tistimi, ki so v tej sezoni naredili velik korak naprej in njegovo napredovanje zagotovo ni ostalo neopaženo. Vnovič bo veliko odvisno od štartov, podlago zanje pa si bo moral Pancar pripraviti že v kvalifikacijah. Obeta se tudi zelo zanimiv boj za naslov svetovnega prvaka, saj Jaga Geertsa in Toma Vialla ločita samo dve točki v skupnem seštevku, kar najbrž v razredu MX2 zagotavlja borbo na nož do zadnjega atoma moči vse do zadnjega zavoja zadnje vožnje sezone in prečkanja ciljne črte.

Pancar je v tej sezoni v vseh pogledih zelo napredoval.

Prva vožnja VN Turčije v razredu MX2 bo v nedeljo, 4. septembra 2022, ob 12.15, druga pa ob 15.10.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovni prvaklicenca