Na Sardiniji bo druga dirka svetovnega prvenstva v motokrosu

Karavana najboljših motokrosistov, ki vozijo v svetovnem prvenstvu, se bo konec tedna drugič letos pomerila za točke. Edini slovenski predstavnik z licenco AMZS na dirki bo Jan Pancar.


Po prvi dirki sezone, ki je bila v Patagoniji v Argentini, zdaj svetovno motokros elito voznikov čaka druga preizkušnja sezone, ki bo na Sardiniji. Razmere na otoku v Sredozemskem morju bodo povsem drugačne od tistih, ki so jih imeli v Južni Ameriki. Najbolj zahtevna bo za voznike verjetno prilagoditev na drugačno podlago. Proga Lo Dune, ki je dolga 1.750 metrov in se nahaja dobrih 6 km izven kraja Riola Sardo, je mehka in mivkasta, kar bi utegnilo marsikateremu tekmovalcu povzročati preglavice. Tehnika vožnje na takšni podlagi je namreč drugačna od tiste, s katero so vozniki v svetovnem prvenstvu motorje vozili v Argentini. Edini Slovenec z licenco AMZS na štartni rampi bo Jan Pancar, ki je sezono začel z vzpodbudnim desetim mestom na VN Patagonije - Argentine v razredu MX2, čeprav se ni počutil najbolje in je imel nekaj trebušnih problemov.

Trening na Hrvaškem

Po vrnitvi v Evropo se je takoj lotil priprave na dirko na Sardiniji in opravil tudi kar nekaj treningov na progi Dravski peski, ki se nahaja v bližini kraja Kloštar Podravski na Hrvaškem in ima zelo mehko podlago, zato načeloma problemov s prilagoditvijo na progo na Sardiniji ne bi smel imeti. V njegov prid gre tudi dejstvo, da razgibano in zelo selektivno stezo dobro pozna, saj je na njej v preteklosti v zimskem obdobju opravil kar lepo število treningov in tudi voženj za točke italijanskega prvenstva. Zagotovo bodo tokrat kar veliko štele tudi izkušnje, teh pa ima Pancar zdaj na pretek, saj zadnje leto vozi v razredu MX2. Vnovič bo zanj izjemno pomembno, kako se bo odrezal v kvalifikacijah, ki od prvega do desetega mesta od letos prinašajo tudi točke za skupni seštevek svetovnega prvenstva. Brez dvoma bo Pancar iz sebe in motorja skušal iztisniti vse, kar se bo dalo, z nekaj sreče pa se morda lahko na koncu prebije še kakšno mesto višje, kot je bil nazadnje v Argentini.

Prva vožnja VN Sardinije v razredu MX2 bo v nedeljo, 26. marca 2023, ob 13.15, druga pa ob 16.10.

Ključne besede


AMZSMXGPTim GajsermotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosulicenca