Pancar v Riola Sardu do 11. mesta

Druga dirka svetovnega prvenstva v motokrosu je bila v Riola Sardu. Na Veliki nagradi Sardinije je bil Jan Pancar edini voznik z licenco AMZS. V razredu MX2 je osvojil skupno 11. mesto.


Svetovna karavana motokrosa se je iz Južne Amerike, kjer je imela pred dvema tednom prvo preizkušnjo sezone svetovnega prvenstva v Argentini, preselila v Evropo. Druga dirka za točke svetovnega prvenstva je potekala na Sardiniji. Otok v Sredozemskem morju je poskrbel za prijetne temperature, proga Lo Dune, ki se nahaja v bližini kraja Riola Sardo, pa je znova potrdila, da je zelo zahtevna in nepredivdljiva. Mehka podlaga je vnovič pomenila prilagajanje na drugačen način vožnje, kar je nekaterim voznikom povzročalo kar nekaj preglavic. Jan Pancar je sobotne kvalifikacije odpeljal slabše od želja in pričakovanj.

Nisem imel dobrega občutka na motorju in amortizacija ni bila dobro nastavljena. Z očetom sva nato amortizacijio nastavila in sem se skušal čim bolj prilagoditi progi in mivki,

je povedal Pancar, ki je v preteklem tednu opravil dober trening na podobni podlagi na Hrvaškem na progi Kloštar Podravski, zato je je v soboto zagotovo pričakoval več od le 16. mesta.

Pancar boljši v drugi vožnji

V prvo vožnjo v nedeljo se je Pancar pognal odločen popraviti rezultat iz kvalifikacij. S štartno ravnino in prvim desnim zavojem je  dobro opravil, v prvem levem pa je izbral notranjo linijo, a se je znašel v gneči in malce zaostal za tekmeci. Nato je potreboval kar nekaj časa, da je ujel ritem, proti koncu vožnje pa je na mehki podlagi, ki mi ni najbolj pri srcu, uspel pošteno naviti tempo, kar mu je na koncu prineslo 12. mesto. Prvi se je sicer v cilj pripeljal Kay de Wolf.

Skoraj polovico vožnje se nisem dobro počutil in sem na ta račun izgubil res veliko časa. V drugi polovici dirke sem nato začel dobro voziti in sem prehitel kar nekaj voznikov,

je prvo nedeljsko vožnjo ocenil Pancar. V drugo vožnjo je edini slovenski predstavnik v tekmovalnem programu dirke na progi Lo Dune štartal bolje in je prvo merilno točko prepeljal na 11. mestu. Na stezi, ki se je zaradi mehke podlage iz kroga v krog spreminjala, je vozil premišljeno in preudarno ter ciljno črto prečkal na 10. mestu.

Moj cilj v drugi vožnji je bil, da konec prve vožnje prenesem v drugo in to mi je tudi uspelo, zato sem zelo zadovoljen,

je misli ob koncu strenil Pancar. V drugo je bil prvi Jago Geerts, ki je tudi dobil dirko, Pancarju pa je na VN Sardinije pripadlo skupno 11. mesto, v skupnem seštevku svetovnega prvenstva razreda MX2 po prvih dveh dirkah sezone pa je mesto višje.

Tretja od skupno devetnajstih načrtovanih preizkušenj sezone za točke svetovnega prvenstva v motokrosu bo v ponedeljek, 10. aprila 2023, v Frauenfeldu, kjer bo na sporedu VN Švice.

V razredu MXGP se je skupne zmage na dirki razveselil Jeffrey Herlings, ki je v obeh vožnjah v cilj pripeljal na drugem mestu. V skupnem seštevku je po dveh dirkah prvi Jorge Prado, sicer zmagovalec kvalifikacij in prve nedeljske vožnje, drugo pa je dobil Glenn Coldenhoff.

REZULTATI

MXGP

Kvalifikacije: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Glenn Coldenhoff (NIZ), 3. Jeffrey Herlings (NIZ), ...

1. vožnja: 1. Jorge Prado (ŠPA), 2. Jeffrey Herlings (NIZ), 3. Calvin Vlaanderen (NIZ), ...

2. vožnja: 1. Glenn Coldenhoff (NIZ), 2. Jeffrey Herlings (NIZ), 3. Maxime Renaux (FRA)

Skupno VN Sardinije: 1. Jeffrey Herlings (NIZ): 44, 2. Glenn Coldenhoff (NIZ): 41, 3. Jorge Prado (ŠPA): 40, ...

Skupno SP (2/19): 1. Jorge Prado (ŠPA): 100, 2. Jeffrey Herlings (NIZ): 93, 3. Maxime Renaux (FRA): 78, 4. Romain Febvre (FRA): 78, ...

MX2

Kvalifikacije: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Kay de Wolf (NIZ), 3. Simon Längenfelder (NEM). ... 16. Jan Pancar (SLO), ...

1. vožnja: 1. Kay de Wolf (NIZ), 2. Jago Geerts (BEL), 3. Simon Längenfelder (NEM), ... 12. Jan Pancar (SLO), ...

2. vožnja: 1. Jago Geerts (BEL), 2. Kay de Wolf (NIZ), 3. Thibault Benistant (FRA), ... 10. Jan Pancar (SLO), ...

Skupno VN Sardinije: 1. Jago Geerts (BEL): 47, 2. Kay de Wolf (NIZ): 47, 3. Thibault Benistant (FRA): 38, ... 11. Jan Pancar (SLO): 20, ...

Skupno SP (2/19): 1. Jago Geerts (BEL): 117, 2. Kay de Wolf (NIZ): 87, 3. Thibault Benistant (FRA): 86, 4. Andrea Adamo (ITA): 83, ... 10. Jan Pancar (SLO): 40, ...

Ključne besede


AMZSmotokrosJan Pancarsvetovno prvenstvoMX2svetovno prvenstvo v motokrosulicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

17

Priljubljenost članka

17

Shrani

Delite s prijatelji