V boj za državne naslove tudi dirkači mini cestno hitrostnega motociklizma

Na dirkališču društva GAS Vrtejba v Vrtojbi se bo na velikonočni ponedeljek, 10. aprila, začelo državno prvenstvo v mini cestno hitrostnem motociklizmu, ki bo letos deležno nekaterih sprememb in novosti.


V sezoni 2023 sta dve ključni novosti, saj se vozniki supermota ne bodo več merili za pokalni naslov, ampak za naslov državnega prvaka. V novem tekmovalnem letu pa bomo videli tudi nastope v novo nastali kategoriji minigp 12. Novost pa je tudi na prizorišču uvodne preizkušnje, saj je bila steza na poligonu društva GAS Vrtejba doživela delno preplastitev asfaltne podlage, kar je med dirkači poželo veliko odobravanja. Le streljaj od od slovensko-italijanske meje se obetajo ostri boji za čim boljša mesta v razredih minimoto 10, minimoto 14, minimoto open, minigp 10, minigp 12, skuter in supermoto. 

V razredu supermoto za državne naslove

Velika novost v novem tekmovalnem letu je v razredu supermoto, v katerem se dirkači ne bodo več potegovali za pokalno lovoriko, ampak za naslov državnega prvaka Slovenije. Lani je bil najboljši Italijan Fabrizio Valenta, ki je zbral 219 točk. Najboljši Slovenec v tem razredu je bil Samo Murovec (GAS Vrtejba), ki je zaostal za 28 točk.

Nisem se še povsem odločil koliko dirk bom odpeljal za državno prvenstvo. Želim se preizkusiti v močnejši konkurenci, zaradi česar želim pridobiti italijansko licenco in se udeležiti nekaj dirk pod njihovim okriljem. Dirke italijanskega supermoto prvenstva potekajo tudi po off-road delih, ne samo po asfaltni podlagi, kar je nov izziv zame,

je povedal dirkač, ki se trenutno kot edini Slovenec lahko kosa z močnimi vozniki iz tujine. Odločitev o tem, ali ga bomo videli v akciji na stezi v Vrtojbi, bo padla v zadnjem trenutku. V primeru nastopa bo ta Murovcu služil za dobro popotnico za dirkanje v močnem italijanskem prvenstvu.

Priprave so potekale normalno, še vedno sem amater, tako da sem vzdrževal telesno pripravljenost in treninge opravil po pričakovanjih. Kar se motorja tiče, deluje normalno, nekaj težav sem imel le z zavorami. Če se bo vse izšlo, bom zadnje nastavitve opravil na dirki v Vrtojbi, saj mi je dirkališče všeč, poleg tega je od mojega doma oddaljeno le približno 30 kilometrov,

je še povedal Murovec. Med kandidate za visoko uvrstitev nedvomno spada tudi Etien Kantar Božič (ŠD Nenaten), kar je dokazal že z nastopi na nekaterih supermoto dirkah v lanski sezoni, štrene pri vrhu pa bi lahko mešal tudi Mario Racanović (AMTK Koper).

Samo Murovec (990) v lovu na Fabrizia Valento (4).

Majhni motorji, več dirkaškega adrenalina 

V najmočnejšem minimoto razredu open v sezoni 2023 ne bo manjkalo zanimivih dirk, saj je konkurenca iz leta v leto močnejša. Lanski zaključek tekmovalnega leta v Vrtojbi je postregel z zanimivim razpletom med veteranom Janom Poropatom (Minimoto klub obala racing) in zelo perspektivnim Tadejem Maverjem Guštinom (AMD Divača). Nekdanji državni prvak v razredu minimoto otroci 2 je svojega mentorja ugnal na zadnji dirki v Vrtojbi in s točko razlike postal prvak Slovenije tudi v kategoriji minimoto open. Mladenič, ki ima na motorju številko 96, je imel sicer nekaj manjših težav s pripravo na novo sezono, saj se je oktobra na zadnjem treningu poškodoval.

Letošnja sezona se je začela težavno, saj sem si oktobra 2022 na zadnjem treningu zlomil roko, ki sem jo nato imel kar 3 mesece v mavcu. Posledično je sledilo daljše obdobje fizioterapije, vendar zdaj že dober mesec in pol intenzivno treniram,

je pozitivno gledajoč na vse skupaj povedal Maver Guštin. V novo sezono, v kateri bo v domačem tekmovanju nastopal v razredu minimoto Open in minigp 10, se podaja optimistično in z upanjem, da lahko ponovi lanski naslov državnega prvaka ter še izboljša rezultate.

Želim ponovno osvojiti naziv državnega prvaka, še bolj kot to, pa je izziv izboljšati dosedanje rekorde stez,

si je za cilj zadal mladi član in prvo ime divaškega avto-moto društva. Kot marsikateri slovenski voznik na dveh kolesih, se bo tudi Maver Guštin preizkusil pri naših zahodnih sosedih v italijanskem prvenstvu ter na drugih dirkah v tujini.

S starši razmišljam tudi o udeležbi na evropskem prvenstvu, vendar zaradi že drugega letošnjega pokrivanja dirke s slovenskim koledarjem, še ne vemo, če se bomo evropskega prvenstva udeležili,

je Maver Guštin sklenil misli pred šesto dirkaško sezono v državnem prvenstvu v karieri. Jan Poropat je po koncu lanske sezone napovedal slovo s tekmovalnih stez, novinec v tem razredu pa bo Tai Komel (GAS Vrtejba), lanski državni prvak razreda minimoto otroci 2. Ker se dirka točkuje tudi za hrvaško prvenstvo, ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi se na odru za zmagovalce tokrat znašel kakšen hrvaški dirkač.

Tadej Maver Guštin (96) je lani za točko ugnal Jana Poropata (57) in se veselil naslova državnega prvaka v razredu minimoto open.

Minimoto dobil novo ime, dirkaška akcija ostaja 

Razreda minimoto otroci 1 in minimoto otroci 2 se od letošnje sezone imenujeta drugače. Tekmovanje minimoto otroci 1 se zdaj imenuje minimoto 10, minimoto otroci 2 pa je postal minimoto 14. V letu 2022 je v nižji kategoriji minimoto otroci 1 naslov državnega prvaka osvojil Nik Vehovec Podpečan (GAS Vrtejba), ki je bil vso sezono neporažen. Sicer pa je bila lanska zadnja dirka v kategoriji minimoto otroci 2 s fantastičnim zaključkom najboljša napoved nove in še bolj razburljive sezone, v kateri Tai Komel (GAS Vrtejba) zaradi prestopa v močnejši razred ne bo branil naslova prvaka. Glavni kandidat za zmago v razredu minimito 14 je tako lanski podprvak Nejc Petrič (GAS Vrtejba), družino Komel pa bo v tem razredu zastopal Taijev mlajši in prav tako zelo hitri brat Tim, v boj za vrh, pa bi se morda lahko vmešala še Kai Vehabovič (AMD Divača) in Maroko Cvetko (AMD Šentvid pri Stični).

Nejc Petrič (33) bo letos v vlogi favorita v razredu minimoto 14.

Minigp z novim tekmovalnim razredom 

V sezoni 2023 se bodo najhitrejši slovenski mladeniči na dveh kolesih za naslove najboljših v državnem prvenstvu merili tudi v novi kategoriji minigp 12. V nižjem razredu je sicer naslov najboljšega v razredu minigp 10 po hudem boju pripadel Neju Habjanu (GAS Vrtejba), ki je na zadnjih dveh dirkah odbil vse napade Tiana Krševana (GAS Vrtejba), dvakrat zmagal in v Vrtojbi postal državni prvak. Habjan bo letos vozil v razredu minigp 12, enako kot novinci Uroš Petrič, Dimitrij Martinuč (oba GAS Vrtejba) in Klemen Švara (AMTK Koper), ki je sicer uveljavljen skuterist in v preteklosti tudi državni prvak v tej kategoriji. Vrh razreda minigp 12 bi znal krojiti še Enej Krševan (GAS Vrtejba). V razredu miniggp 10 bo breme favorita najbrž na plečih Tiana Krševana, konkurenta v boju za vrh pa utegneta biti Tristan Rupelly in novinec v tej kategoriji Tadej Maver Guštin 

Nejo Habjan (12) se bo preizkusil v novoustanovljenem razredu minigp 12.

Na stezi tudi tekmovalci v razredu skuter 

Tradicionalno bodo del uvodne preizkušnje sezone tudi dirkači v razredu skuter, v katerem je lani rutinirano do naslova prvaka prišel Andrej Zalovič Filipič (AMTK Koper), ki je na prizorišču zadnje dirke ubranil točkovno prednost pred zasledovalci. A Zalovič Filipič  letos ne bo vozil, zato pa se na steze vrača nekdanji prvak tega razreda Nejc Kogovšek (AMD Orjaki), v lovu na naslov najboljšega v državi v tej kategoriji pa bi se lahko znašla bržčas tudi Silvano Mladovan in Matija Benčič (oba AMTK Koper). Morebiten troboj bi utegnil pošteno popestriti prvenstvo, ki bo obsegalo šest dirk na petih različnih prizoriščih.

Treningi na progi se bodo v ponedeljek, 10. aprila 2023, začeli ob 8.30, prve kvalifikacije pa ob 11.30. Prva vožnja za točke bo ob 13.30, dirkaški dan v Vrtojbi pa se končal predvidoma okrog 17. ure, ko bodo na sporedu podelitve priznanj najboljšim v posameznih kategorijah. Vse poodrobnosti sicer lahko najdete v Posebnem pravilniku. 

Ključne besede


AMZSsupermotominimotoskuterdržavno prvenstvoGAS Vrtejbalicencaminigpmini cestno hitrostni motociklizemVrtojba

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

23

Priljubljenost članka

23

Shrani

Delite s prijatelji