V Švici bo Pancarju podlaga bistveno bolj ustrezala

Svetovno prvenstvo v motokrosu se bo nadaljevalo v ponedeljek, 10. aprila, ko bo na sporedu tretja dirka sezone. Na Veliki nagradi Švice bo slovenske barve branil Jan Pancar, na dirki evropskega prvenstva pa bodo vozili Jaka Peklaj, Žan Oven in Miha Vrh.


Po štirih letih se bo karavana motokrosistov, ki se potegujejo za točke svetovnega prvenstva v razredih MXGP in MX 2, znova merila v Švici. Na progi Schweizer Zucker bo skušal z licenco AMZS iz sebe in motorja v razredu MX 2 iztisniti čim več Jan Pancar. Na prvih dveh letošnjih preizkušnjah v Argentini in na Sardiniji se je v vseh vožnjah za točke uvrščal takoj za fanti, ki imajo bistveno večjo podporo tovarniških moštev, kakor pa jo ima sam s svojo lastno ekipo. Trda podlaga na dirki za Veliko nagrado Švice bo Pancarju bistveno bolj ustrezala od tiste, s katero se je spopadal na prejšnji dirki na Sardiniji, kjer mu je mehka mivka pobrala tudi ogromno energije pri obvladovanju motorja, saj je tehnika vožnje na mehki podlagi drugačna. Za uvrstitev višjo od desetega mesta, ki si jih Pancar želi in jih je sposoben dosegati, potrebuje predvsem bolj agresivne štarte. A ti so pogojeni že z dobro opravljenimi kvalifikacijami, ki se mu letos še niso posrečile na način, kakršnega si želi. Fizično je dobro pripravljen in poškodba kolena, ki ga je nekoliko ovirala v pripravljalnem obdobju, je pozabljena. V nedeljo se je udeležil dirke italijanskega prvenstva razreda MX 2, ki je bila na progi v Mantovi. Skupno je v zelo močni konkurenci osvojil 9. mesto. Brez dvoma je z nekaj sreče in predvsem z brezkompromisnimi vožnjami zmožen dobro opozoriti nase in morda presenetiti tudi kakšnega od tistih do sedaj pred njim, ki se niti malo ne ubadajo s financami, logistiko, opremo ter drugimi stvarmi (lastne) ekipe in imajo za seboj tudi močno tovarniško podporo.

Prva vožnja VN Švice v Frauenfeldu v razredu MX2 bo v ponedeljek, 10. aprila 2023, ob 13.15, druga pa ob 16.10.

Trije Slovenci v boj za točke evropskega prvenstva

V spremljevalnem programu bo potekala tudi prva od sicer desetih načrtovanih letošnjih dirk evropskega prvenstva EMX 125, v kateri bodo Slovenijo z licencami AMZS zastopali Jaka Peklaj, Žan Oven in Miha Vrh.  Peklaj in Vrh sta pretekli konec tedna vozila v Cremoni na dirki italijanskega državnega prvenstva v razredu MX 125. Peklaj je bil drugi, Vrh pa je zasedel 18. mesto, medtem ko je Oven formo pilil na prvi preizkušnji državnega prvenstva Slovenije na progi Prilipe, kjer je v razredu MX 125 skupno pristal na tretjem mestu. Vse tri čaka izjemno težka in zahtevna naloga, saj se bodo morali na dirko prebiti skozi kvalifikacije, Na tekmovanje je prijavljenih kar 99 voznikov, v dve vožnji za prve letošnje točke evropskega prvenstva pa se bo uvrstilo štirideset najhitrejših voznikov iz sobotnih kvalifikacij.

Žan Oven med dirko na Prilipah.

Ključne besede


AMZSmotokrosJan PancarJaka Peklajevropsko prvenstvoEMX 125svetovno prvenstvoMX2Miha VrhŽan Ovenlicenca

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

11

Priljubljenost članka

11

Shrani

Delite s prijatelji